Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Βιταμίνες συμπλέγματος Β. Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις!



Βιταμίνες συμπλέγματος Β.  Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις!

 
Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β αποτελείται συνολικά από 8 βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β8, Β9, Β12) που εμπλέκονται, η καθεμία ξεχωριστά, σε συστήματα συνενζύμων απαραίτητα για την απελευθέρωση ενέργειας από λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και αλκοόλες. Χαρίζουν ενέργεια και ευεξία, ενώ παράλληλα συμβάλλουν και στη συνολική υγεία των κυττάρων, των οστών, των μυών και του νευρικού συστήματος.

Η έλλειψη των βιταμινών Β έχει συνδεθεί στενά με το αίσθημα κόπωσης, άγχους και κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, οι βιταμίνες Β βοηθούν τον οργανισμό μας να συντηρήσει το αμινοξύ τρυπτοφάνη και να το μετατρέψει σε σεροτονίνη. Η σεροτονίνη προάγει καλά συναισθήματα, όπως είναι η ευεξία, η ηρεμία, η προσωπική ασφάλεια, η χαλάρωση, η αυτοπεποίθηση και η συγκέντρωση.

Σύμφωνα με έρευνα, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ) θεωρούνται πολύ σημαντικές, καθώς παίζουν σπουδαίο ρόλο στη μείωση εμφάνισης ή υποτροπής της κλινικής κατάθλιψης. Έχει αποδειχθεί πως πολλά συμπληρώματα διατροφής που εμπεριέχουν αυτές τις δύο βιταμίνες μπορούν να βελτιώσουν τη ψυχολογική κατάσταση των ατόμων που υποφέρουν από κατάθλιψη ή συμπτώματα άγχους. Βέβαια, ακόμα ο ρόλος των βιταμινών του συμπλέγματος Β στη θεραπεία της κατάθλιψης δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος και απαιτείται περισσότερη έρευνα, καθώς σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ιατρική συμβουλή και φαρμακευτική θεραπεία του ασθενούς.

Επειδή είναι υδατοδιαλυτές δεν αποθηκεύονται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό και γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται σε τακτική βάση, είτε από τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β είτε από συμπληρώματα διατροφής.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β:

  1. Δημητριακά ολικής άλεσης

  2. Κρέας

  3. Ψάρια και θαλασσινά

  4. Αβγά

  5. Όσπρια

  6. Γαλακτοκομικά προϊόντα

  7. Φρούτα

  8. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

  9. Ξηροί καρποί

Όσον αφορά τη λήψη των βιταμινών Β μέσω συμπληρωμάτων διατροφής ιδανικό είναι το B50 Complex της Power Health το οποίο σας προσφέρει εκείνο τον συνδυασμό του συμπλέγματος των βιταμινών Β που εγγυάται τη μεταξύ τους ισορροπία και άρα την αξιοποίησή τους σε κάθε κάψουλα που λαμβάνετε.
 

Ομάδα Σύνταξης Pharmacydiscount