Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πώς θα Καταλάβετε ότι η Σχέση σας με το Φαγητό δεν Είναι Φυσιολογική;

 

Photo via pinterest

Δεν είναι μόνο η ανορεξία και η βουλιμία διατροφικές διαταραχές.

Ωστόσο, θεωρούνται από τις πιο σοβαρές.

Το φαγητό δίνει στον οργανισμό ενέργεια και όλα τα απαραίτητα συστατικά για να λειτουργήσει ομαλά, αλλά είναι και μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις.

Έτσι, οποιαδήποτε άλλη περίεργη συμπεριφορά ενός ατόμου σχετικά με το φαγητό μπορεί να θεωρηθεί ως έναν βαθμό διαταραχή και μη φυσιολογική.

Διαβάστε παρακάτω ποιες συμπεριφορές και σκέψεις φανερώνουν κάτι τέτοιο, σε περίπτωση που βλέπετε τον εαυτό σας μέσα σε αυτές.

Πώς θα Καταλάβετε ότι η Σχέση σας με το Φαγητό δεν είναι Φυσιολογική;Έχετε συνεχώς το μυαλό σας στο φαγητό

Υπάρχουν κάποια άτομα που σκέφτονται τόσο συχνά το φαγητό σε σημείο που τους γίνεται εμμονή.

Έτσι οι διατροφικές τους συνήθειες καθοδηγούνται καθαρά από αυτές τις εμμονές και όχι από πραγματική όρεξη.

Το πραγματικό αίσθημα της πείνας έρχεται και φεύγει ανάλογα με την κατανάλωση ορισμένης ποσότητας φαγητού, σε αντίθεση με τις λιγούρες που οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες.

Σε αυτή την περίπτωση όμως, ακόμα και μετά το τέλος του γεύματος μπορεί να συνεχίσετε να σκέφτεστε το φαγητό ή να νιώθετε την ανάγκη να συνεχίσετε να τρώτε.

Έχετε ενοχές μετά από κάθε γεύμα

Υπάρχουν φορές που μπορεί να φάτε περισσότερο από ό,τι χρειαζόταν ή επιλέγετε να φάτε κάτι για το οποίο αργότερα μετανιώνετε.

Όταν όμως αυτό το συναίσθημα αρχίζει να εμφανίζεται επανειλημμένα και συνδυάζεται με ένα αίσθημα ενοχής ή θυμού, υπάρχει πιθανότητα κάτι να μην πηγαίνει καλά.

Το αίσθημα ενοχής μπορεί να υποδηλώνει χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες παρακινδυνευμένες ενέργειες, όπως σε μια χρόνια, ακραία περιοριστική δίαιτα ή σε υπερβολική άσκηση, ώστε να καούν οι θερμίδες ενός πλούσιου γεύματος.

Τρώτε όταν έχετε υπερβολικό άγχος

Η σύνδεση μεταξύ άγχους και φαγητού ξεκινά από τη στιγμή της γέννησης.

Οι γονείς συνηθίζουν να δίνουν στα παιδιά τους ένα γλυκό για να τους αποσπάσουν την προσοχή ή για να τους απαλύνουν τον πόνο από οτιδήποτε τον προξένησε.

Ο πρώτος συσχετισμός του φαγητού με το άγχος μπορεί να βάλει τις βάσεις για την αντιμετώπιση αγχωτικών και δυσάρεστων συμβάντων με αυτό αργότερα στην ενήλικη ζωή.

Επειδή το άγχος είναι σχεδόν καθημερινό κομμάτι της ζωής πια, η συνήθεια του να τρώτε για να το αντιμετωπίσετε μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση του σωματικού σας βάρους ή σε άλλα προβλήματα υγείας.

Κάνετε ακραίες δίαιτες

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ξεκινάει κάποια στιγμή μια τυχαία πολλές φορές δίαιτα.

Αν κι εσείς μπαίνετε σε αυτήν τη διαδικασία συχνά πυκνά, κάνοντας μάλιστα ακραίες δίαιτες και περιορίζοντας κατά πολύ τις θερμιδικές σας ανάγκες ή αποκλείοντας κάποιες ομάδες τροφίμων από τη διατροφή σας, θέτετε την υγεία σας σε μεγάλο κίνδυνο.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα έντονο αίσθημα στέρησης που πυροδοτεί την εμφάνιση λιγούρας για συγκεκριμένες τροφές και επεισοδίων υπερφαγίας.

Νιώθετε άβολα να τρώτε με παρέα

Αν νιώθετε ντροπή σχετικά με το τι τρώτε και γενικά αποφεύγετε να τρώτε μαζί με άλλους επειδή παλεύετε με το σωματικό σας βάρος, μπορεί να καταλήξετε στο να καταναλώνετε τρόφιμα σε μέρη που δεν μπορούν να σας δουν ή κάπου που δεν έχει πρόσβαση κάποιος άλλος.

Αν η αμηχανία αυτή συμπεριλαμβάνει και τον φόβο της υπερκατανάλωσης φαγητού μπροστά σε άλλους ή κατανάλωσης τροφίμων που θεωρούνται ανθυγιεινά, το αποτέλεσμα είναι και πάλι το ίδιο.

Νιώθετε ντροπή και αμηχανία για τη βασική ανάγκη του φαγητού που έχουν όλοι οι άνθρωποι και αυτό δεν είναι υγιές.

y-o.gr