Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε μέλι

@micheile

Το μέλι ταιριάζει στα ροφήματά μας για να μαλακώσει το λαιμό μας, αλλά δεν είναι αυτός ο μοναδικός τρόπος που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε


 Το μέλι από την αρχαιότητα θεωρείται ένα ξεχωριστό τρόφιμο με ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία. Όσον αφορά στο ελληνικό μέλι, η ποικιλία φυτών της Ελλάδας, με μια βιοποικιλότητα που περιλαμβάνει 6.500 είδη φυτών εκ των οποίων τα 1.400 είναι ενδημικά και δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο, το καθιστά μοναδικό.

Η βοτανική ποικιλία, σε συνδυασμό με το ξηροθερμικό κλίμα, δίνει μέλι πυκνό, πλούσιο σε άρωμα και γεύση. Το ελληνικό μέλι συλλέγεται κατά 90% σε άγρια οικοσυστήματα και όχι σε καλλιεργούμενα φυτά, σε μια χώρα που δεν καλλιεργούνται γενετικά τροποποιημένα φυτά. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποδεικνύει τις ιδιαίτερες βιολογικές δράσεις του ελληνικού μελιού σε σχέση με το μέλι MANUKA της Νέας Ζηλανδίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο είδη ελληνικού μελιού έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης : το μέλι ελάτης βανίλια Μαινάλου και το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης.

Για τους παραπάνω λόγους, όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, η νοθεία του μελιού δεν συνιστά απλή οικονομική απάτη, καθώς το νοθευμένο προϊόν που εμφανίζεται σαν μέλι στερείται των ευεργετικών ιδιοτήτων του πραγματικού μελιού. Υπάρχουν διαφόρων ειδών νοθείες του μελιού. Μια πολύ απλή νοθεία είναι να πουλιέται ένα είδος σαν κάτι άλλο, π.χ. ένα ανθόμελο για θυμαρίσιο ή ένα εισαγόμενο για ελληνικό. Επίσης, υπάρχουν νοθείες με εξωγενή σάκχαρα (π.χ. ισογλυκόζη, γλυκόζη και άλλες γλυκαντικές ύλες, με παράλληλη προσθήκη χρωστικών και αρωματικών ουσιών).

Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής:

  • Συστήνεται να αποφεύγεται η αγορά μελιού χωρίς επισήμανση και η αγορά από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι συστήνονται ως μελισσοκόμοι αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.
  • Το μέλι διατίθεται συσκευασμένο σε βάζα και όχι χύμα και φέρει ετικέτα με τη γεωγραφική προέλευση, τη βοτανική προέλευση, το βάρος, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, τον αριθμό παρτίδας, τα στοιχεία του παραγωγού ή του τυποποιητή ή του διακινητή και τον κωδικό αριθμό καταχώρησης του συσκευαστηρίου, εφόσον δεν διατίθεται από τον ίδιο τον παραγωγό.
  • Η διαδικασία της κρυστάλλωσης είναι μία φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως σε ανθόμελα. Το μέλι δεν χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές του εφόσον κρυσταλλώσει. Συντηρείται καλά κλειστό, σε μέρος σκιερό, δροσερό, χωρίς έντονες οσμές και υγρασία.

Ο ΕΦΕΤ, μέσα από τακτικούς και έκτακτους ελέγχους καθώς και με τη σύνταξη και υλοποίηση των εθνικών προγραμμάτων ελέγχου και δειγματοληψιών, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές, εργάζεται συνεχώς για την προστασία του καταναλωτή, την αποτροπή της νοθείας και της παραπλάνησης αλλά και την προστασία αυτού το πολύτιμου εθνικού διατροφικού θησαυρού.

Δείτε τα πιο σημαντικά οφέλη του και βάλτε το στη διατροφή σας, υπολογίζοντας πάντα πως μια κουταλιά αποδίδει περίπου 65 θερμίδες.

Μπορεί να ωφελήσει σε περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
Το μέλι είναι 125,9 φορές πιο κολλώδες από το νερό και σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, μπορεί να σας προστατέψει από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δημιουργώντας ένα στρώμα πάνω στο βλενογόννο του οισοφάγου. Φαίνεται πως 5ml μελιού την ημέρα αρκούν για να κάνουν τη… δουλειά, αν οι καούρες σας ταλαιπωρούν στην καθημερινότητά σας.

Σας χαρίζει ενέργεια με φυσικό τρόπο
Αν θέλετε να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας φυσικά, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο μέλι στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Η περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες είναι αυτή που του δίνει αυτή την ιδιότητα και είναι ό,τι πρέπει για να το προσθέσετε στο πρωινό σας, στα δημητριακά, το γάλα, το τσάι ή το γιαούρτι.


Σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα
Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου τελευταία, εκτός από το να διώξετε τις αρνητικές σκέψεις και τα άγχη, μπορείτε να δοκιμάσετε να πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα με λίγο μέλι. Το μέλι σε αυτή την περίπτωση θεωρείται πως δρα καταπραϋντικά στον εγκέφαλο και σας βοηθά να χαλαρώσετε και να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα απ’ ό,τι συνήθως.

Κάνει καλό στην καρδιά
Η συχνή κατανάλωση μελιού ενδέχεται να έχει θετική επίδραση και σε παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως συμβάλλει στη μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και έχει μια σχετική επίδραση στη γλυκόζη του αίματος, την ινσουλίνη και τα επίπεδα λιπιδίων σε σχέση με τη γλυκόζη ή κάποια άλλη γλυκαντική ουσία.

Μαλακώνει το λαιμό
Ο πονόλαιμος μπορεί να είναι ανυπόφορος ώρες-ώρες. Το μέλι, όμως, αποτελεί το απόλυτο φυσικό γιατρικό είτε σκέτο, είτε μέσα σε ένα ζεστό ρόφημα ή με λίγο αλάτι και μια κουταλιά χυμό λεμονιού, για μεγαλύτερη δράση και ανακούφιση.

Καταπολεμά το… hangover
Κι όμως! Το μέλι περιέχει τα φυσικά σάκχαρα που είναι απαραίτητα για να επιταχύνουν την οξείδωση του αλκοόλ από το συκώτι. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πιείτε λίγο παραπάνω, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει μπόλικο μέλι στα ντουλάπια της κουζίνας σας. Μια καλή ιδέα είναι να το καταναλώσετε μέσα σε smoothie, το οποίο μπορείτε να φτιάξετε με μέλι, γιαούρτι και χυμό πορτοκαλιού.

Καταπολεμά την κακή αναπνοή
Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να σταματήσετε να πλένετε τα δόντια σας, ούτε ότι μπορείτε να φάτε σκορδαλιά και να τη… βγάλετε καθαρή με μια κουταλιά μέλι. Σε περίπτωση, όμως, που αντιμετωπίζετε χρόνιο πρόβλημα κακής αναπνοής -το οποίο θα πρέπει να ερευνήσει ο γιατρός σας για να βρει την αιτία- μπορείτε να συνδυάσετε μέλι με λίγη κανέλα και να… φρεσκάρετε την αναπνοή σας στο λεπτό.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Περιέχει μεταλλικά στοιχεία όπως κάλιο, ασβέστιο, χλώριο και νάτριο, τα οποία βοηθούν στη λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού, αρκετές βιταμίνες όπως C, A, B1 που αν και βρίσκονται σε μικρές ποσότητες, παίζουν ρόλο στην καλή λειτουργία του οργανισμού, ενώ τα ένζυμά του έχουν σαν αποτέλεσμα τη διάσπαση ελεύθερων ριζών.