Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ανεπανάληπτη μηλόπιτα χωρίς ζάχαρη


Η πρώτη γραπτή αναφορά για το μήλο είναι εκείνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 328 Π.Χ., όταν -κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας του- παρατήρησε ότι τα μήλα του Καζακστάν ήταν «νάνο», και τα πήρε μαζί του πίσω στη Μακεδονία για να τα καλλιεργήσουν εκεί. Μέχρι τα τέλη του 14ου αιώνα, οι γλυκές και αλμυρές πίτες ήταν ήδη ένα σημαντικό μέρος της διατροφικής κουλτούρας στην Αγγλία, και έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μήλα βρήκαν τη θέση τους εκεί. Ωστόσο, παραδοσιακά παρασκευάζονταν χωρίς κρούστα, λόγω της υψηλής τιμής της ζάχαρης. Μόνο τον 15ο αιώνα οι Ολλανδοί αρτοποιοί μετέτρεψαν την "μηλόπιτα χωρίς κρούστα" στην "πλεχτή" στην επιφάνεια μηλόπιτα που συνηθίζεται σήμερα. Μόλις έναν αιώνα αργότερα, οι πίτες αυτές είχαν διαδοθεί σε όλη την Ευρώπη αποτελώντας ένα κλασικό πλέον, υπέροχο γλύκισμα. Ρένα Κάντζα, www.pentanostimo.gr

Υλικά
  • 4 ή 5 μήλα ανάλογα το μέγεθος
  • 200 γρ χουρμάδες (χωρίς κουκούτσι) ή 200 γρ μέλι
  • 2 γεμάτα κ.γ κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
  • 1/2 κ.γ τριμμένο γαρύφαλλο
  • 150 γρ καρύδια χονδροσπασμένα

Για τη ζύμη

  • 60 γρ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 120 γρ λάδι καρύδας (άοσμο) ή ηλιέλαιο (για να αποφύγεις τα κορεσμένα λιπαρά)
  • 170 γρ μέλι ή σιρόπι αγαύης
  • 200 αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ)
  • 150 αλεύρι ολικής ή ό,τι αλεύρι θέλετε
  • 150 γρ κίτρινο αλεύρι για ζυμωτό ψωμί ή ό,τι αλεύρι θέλετε
  • 10 γρ baking powder
  • 1 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ιδανικά βιολογικό και ακέρωτο)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε από τη χοντρή μεριά του τρίφτη. Τα στύβουμε καλά με τα χέρια να φύγουν τα περιττά υγρά εάν δε θέλουμε να είναι ζουμερή η γέμιση και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 σε αέρα. Αν χρησιμοποιήσουμε χουρμάδες: Tοποθετούμε τους χουρμάδες σε ένα μικρό κατσαρολάκι με ελάχιστο νερό- περίπου 70 – 100 γρ. Αφήνουμε να βράσουν και μόλις αρχίσει να εξατμίζεται το νερό, αποσύρουμε από τη φωτιά. Λιώνουμε με ραβδομπλέντερ. Προσθέτουμε τους λιωμένους χουρμάδες ή το μέλι στα τριμμένα μήλα. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα καρύδια. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι. Σε ένα άλλο μπολ τοποθετούμε το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας, το μέλι, τα άλευρα, τη βανίλια, το baking και το ξύσμα. Στην αρχή ανακατεύουμε με πιρούνι και μετά με το χέρι. Θέλουμε μια ζύμη που θυμίζει σφολιάτα. Λαδώνουμε τον πάτο μιας στρογγυλής φόρμας με αποσπώμενη βάση καθώς και γύρω – γύρω το στεφάνι με ελαιόλαδο. Στρώνουμε τα 2/3 της ζύμης στη βάση. Το πατάμε με τα χέρια μας. Συνεχίζουμε με τα μήλα και τελειώνουμε με την υπόλοιπη ζύμη την οποία τοποθετούμε τριφτά. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά στο κάτω μέρος του φούρνου στους 170 βαθμούς στον αέρα.

Θερμίδες: 250

πηγή: newslink.gr