Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΤΑ ΑΝΘΗ ΠΟΥ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ


 Κρίνοι, Πασχαλιές, ζουμπούλια, τριαντάφυλλα και πανέμορφα λουλούδια του αγρού στολίζουν σήμερα τον επιτάφιο

Μέρα κατάνυξης. Μέρα προσκύνησης. Μέρα πένθους. Κάθε εκκλησία της χώρας μας, από τις Μητροπόλεις των μεγάλων πόλεων μέχρι το πιο μικρό και απόμακρο ξωκλήσι κοσμεί ο Επιτάφιος .

Τα χρώματα των λουλουδιών του Επιταφίου

Τα χρώματα των λουλουδιών που κυριαρχούν στο στολισμό του Επιταφίου είναι κυρίως κόκκινα, λευκά και μοβ.
Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Το κόκκινο συμβολίζει το αίμα του χρώμα του Ιησού στο Σταυρό. Το λευκό την αγνότητα του Θεανθρώπου. Και το μοβ το πένθος.

Ο συμβολισμός των λουλούδια του Επιταφίου 
Και η επιλογή των λουλουδιών του Επιταφίου δεν είναι τυχαία. Κάθε λουλούδι κρύβει μέσα του και έναν συμβολισμό.

Το ζουμπούλι συμβολίζει την Ανάστατη

Το ζουμπούλι ή Αλλιώς Υάκινθος είναι το λουλούδι που συμβολίζει την αναγέννηση μετά τον θάνατο. Ο Υάκινθος κατά την αρχαία Ελληνική Μυθολογία ήταν μαθητής του Απόλλωνα στην μουσική. Το ταλέντο του νεαρού ζήλεψε ο Πάνας και τον φόνεψε. Τότε ο Απόλλωνας του έδωσε και πάλι ζωή μετατρέποντάς τον σε λουλούδι.

Η Πασχαλιά συμβολίζει την απελευθέρωση και την αθωότητα

Ο συμβολισμός της Πασχαλιάς προέρχεται από την πανέμορφη νύμφη που ονομάζεται Συρίνα, η οποία για να προστατευτεί από τον έρωτα του Πάνα ζήτησε από το Δία και τη μετέτρεψε στο υπέροχο αυτό λουλούδι που πλέον ονομάζετε πασχαλιά, γιατί ανθίζει κοντά στο Πάσχα.
Τα μοβ άνθη πασχαλιάς συμβολίζουν το πένθος για το θάνατο Του Χριστού και λευκό αντιπροσωπεύει την αγνότητά Του.

Κρίνος σύμβολο της Χριστιανικής πίστης

Ένα από τα κυρίαρχα λουλούδια του Επιταφίου είναι ο κρίνος, ο οποίος συμβολίζει τη Παναγία, καθώς είναι το λουλούδι εκείνο που προσέφερε ο αρχάγγελος στην Παναγία. Αντιπροσωπεύει τη θεία πρόνοια και ειλικρινή πίστη, γι’ αυτό και σε πολλές αγιογραφίες απεικονίζεται ο κρίνος ανάμεσα σε αγκάθια.
Το δε λευκό του χρώμα συμβολίζει την αγνότητα του Χριστού και τη ανάσταση Του. Το στέλεχός του συμβολίζει το θείο πνεύμα, ενώ τα φύλλα του την ταπεινότητα.

Αμάραντος το σύμβολο της αιώνιας ζωής

Όπως μαρτυράει και το όνομα του ο Αμάραντός είναι ένα λουλούδι που δεν πεθαίνει ποτέ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το βλέπουμε στον στολισμό του Επιταφίου καθώς συμβολίζει τη νίκη απέναντι στο θάνατο και την αιώνια ζωή που χάρισε η Σταύρωση του Χριστού.

Τριαντάφυλλο το σύμβολο της ζωής και του Θανάτου

Το υπέροχο και ευωδιαστό λουλούδι, έχει συνδεθεί από την αρχαιότητα  με την αναγέννηση και την ανάσταση. Η ταχύτητα με την οποία μαραίνονται τα άνθη του, το κατέστησαν ως σύμβολο του θανάτου και της “εύθραυστης” ζωής.

Λαϊκές πεποιθήσεις για τα λουλούδια του Επιταφίου

Η λαϊκή παράδοση πιστεύει πως τα λουλούδια με τα οποία στολίζουμε τους Επιτάφιους, λειτουργούν ως φυλακτό και προστατεύουν από το μάτι. Γι’ αυτό και μοιράζονται πέταλα από αυτά στους πιστούς την Μεγάλη Παρασκευή.

Στη Σκόπελο οι ανύπαντρες κοπέλες τα έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποιον θα παντρευτούν, ενώ στην Κρήτη τα χρησιμοποιούν για να ευλογήσουν το ζύμωμα του ψωμιού.

Πηγή: vwoman.gr