Ριζότο μανιταριών με μαύρη τρούφα, του Executive Chef Δημήτρη Πολίτη
Υλικά για 2 άτομα
Ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα 180γρ.
Ελαιόλαδο 60γρ.
Κρασί λευκό 120γρ.
Κρεμμύδι τριμμένο 100γρ.
Μανιτάρια λευκά 140γρ.
Ζωμό λαχανικών ή κότας 280-300γρ.
Πατέ πορτσίνι με μαύρη τρούφα 10-15γρ.
Βούτυρο 30γρ.
Παρμεζάνα 80γρ.
Αλάτι-πιπέρι Κατα προτίμηση
Εκτέλεση
• Σε μικρό κατσαρολάκι σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε και τα κρατάμε στην άκρη.
• Στο ίδιο σκεύος και με το λάδι που έχει μείνει σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια πλέον θερμοκρασία μέχρι να μαραθεί.
• Ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει.
• Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να το πιεί το ρύζι.
• Προσθέτουμε τα 2/3 του ζωμού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
• Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατα διαστήματα για να μην κολλήσει το ρύζι. Ζητούμενο είναι να υπάρχει ένας ελαφρύς βρασμός.
• Όταν ο ζωμός έχει ελαττωθεί αισθητά συμπληρώνουμε τον υπόλοιπο και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μείνουν λίγα υγρά στο ριζότο το οποίο πρέπει παράλληλα να “κρατάει” λίγο.
• Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, το πατέ και ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν.
• Σκεπάζουμε το κατσαρολάκι και αφήνουμε το ριζότο για 2 λεπτά να “τραβήξει” τα υγρά του και να χυλώσει.
• Σερβίρουμε με ελάχιστη ακόμα τρούφα και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.
Ο Δημήτρης Πολίτης είναι Executive Chef και έχει εργαστεί σε κορυφαία εστιατόρια, ενώ ασχολείται συστηματικά με την ανανέωση των μενού εστιατορίων και caffes σε όλη την Ελλάδα.
Πηγή: greekqualityproducts.gr