Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ριζότο μανιταριών με μαύρη τρούφα


Ριζότο μανιταριών με μαύρη τρούφα, του Executive Chef  Δημήτρη Πολίτη

Υπάρχουν λίγα πιάτα τόσο δημοφιλή ή τόσο "ευέλικτα" όσο το ριζότο.

Στην απλούστερη εκδοχή του, το ριζότο είναι ένα πλούσιο, ζεστό πιάτο ρυζιού, εμπλουτισμένο με τη γεύση του ζωμού που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του, καθώς και σαφράν, παρμεζάνα, βούτυρο και οποιοδήποτε άλλο από τα εκατοντάδες συστατικά που ταιριάζουν τέλεια με αυτό.

Το Risotto δεν είναι μόνο ευέλικτο, αλλά και εύκολο να παρασκευαστεί, και ως εκ τούτου το πιάτο έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο, από τις κουζίνες των σπιτιών μας έως εκείνες των καλύτερων εστιατορίων. Ρένα Κάντζα


 Υλικά για 2 άτομα

Ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα 180γρ.

Ελαιόλαδο 60γρ.

Κρασί λευκό 120γρ.

Κρεμμύδι τριμμένο 100γρ.

Μανιτάρια λευκά 140γρ.

Ζωμό λαχανικών ή κότας 280-300γρ.

Πατέ πορτσίνι με μαύρη τρούφα 10-15γρ.

Βούτυρο 30γρ.

Παρμεζάνα 80γρ.

Αλάτι-πιπέρι Κατα προτίμηση

Εκτέλεση

• Σε μικρό κατσαρολάκι σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε και τα κρατάμε στην άκρη.

• Στο ίδιο σκεύος και με το λάδι που έχει μείνει σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια πλέον θερμοκρασία μέχρι να μαραθεί.

• Ρίχνουμε  το ρύζι και το σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει.

• Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να το πιεί το ρύζι.

• Προσθέτουμε τα 2/3 του ζωμού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. 

• Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατα διαστήματα για να μην κολλήσει το ρύζι. Ζητούμενο είναι να υπάρχει ένας ελαφρύς βρασμός.

• Όταν ο ζωμός έχει ελαττωθεί αισθητά συμπληρώνουμε τον υπόλοιπο και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μείνουν λίγα υγρά στο ριζότο το οποίο πρέπει παράλληλα να “κρατάει” λίγο.

• Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, το πατέ και ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν.

• Σκεπάζουμε το κατσαρολάκι και αφήνουμε το ριζότο για 2 λεπτά να “τραβήξει” τα υγρά του και να χυλώσει.

• Σερβίρουμε με ελάχιστη ακόμα τρούφα και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.

Ο Δημήτρης Πολίτης είναι Executive Chef και έχει εργαστεί σε κορυφαία εστιατόρια, ενώ ασχολείται συστηματικά με την ανανέωση των μενού εστιατορίων και caffes σε όλη την Ελλάδα.  

Πηγή: greekqualityproducts.gr