Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Παιδιά και Άγιος Βασίλης είναι μια συμμαχία που κανείς δεν μπορεί να χαλάσει!

της Κλαίρης Βέλλιου

Η μυθική διαχρονική φιγούρα του Άγιου Βασίλη με την κόκκινη στολή, τα άσπρα γένια και το γνωστό σε όλους γέλιο κάνει τα παιδιά να τον αγαπούν. Ειδικά όταν ξέρουν ότι ταξιδεύει μέσα σε μία νύχτα σε όλο τον κόσμο με το έλκηθρο του και τους ιπτάμενους ταράνδους για να μοιράσει τα δώρα που ζήτησαν τα παιδιά.

Οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς θα παρουσιάσουν τη φιγούρα του Αγίου Βασίλη ώστε να πάρει και μια διδακτική διάσταση. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους ώστε να έχουν μια πιο δημιουργική σκέψη. Λατρεύουν το άγνωστο και οτιδήποτε δεν μπορούν να κατανοήσουν. Πώς δηλαδή ο Άγιος Βασίλης προλαβαίνει μέσα σε μια νύχτα να δώσει σε όλα τα παιδιά του κόσμου τα δώρα τους χωρίς κανένα του να τον δει.

Το παιδί κυνηγά την επιβράβευση. Σε όλους μας είναι γνωστή η φράση ότι «εάν είσαι σωστός ο Άγιος Βασίλης θα σου φέρει αυτό που του ζήτησες». Για το παιδί είναι ένα κίνητρο για να κερδίσει αυτό που ονειρεύτηκε.

Ο Άγιος Βασίλης είναι ένα μύθος με πολλούς συμβολισμούς αξιών όπως το όνειρο, η γενναιοδωρία και η φαντασία και εκπέμπει θετικά μηνύματα. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να ονειρεύονται, να ελπίζουν, να προσδοκούν και να πιστεύουν σε μύθους και τελετουργίες. Είναι αναπόφευκτο δημιουργικό μονοπάτι στον δρόμο της ανάπτυξής τους.

Παιδιά και Άγιος Βασίλης είναι μια συμμαχία που κανείς δεν μπορεί να χαλάσει. Αισθάνονται ότι εάν είναι «σωστά» παιδιά θα τους φέρει αυτό που θέλουν και δεν τους το αγοράζει κανείς άλλος. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε αυτή τη φράση: «Θα γράψω στον Άγιο Βασίλη να μου φέρει αυτό που θέλω». Με αυτό τον τρόπο νιώθουν στήριξη, αγάπη, προστασία και φροντίδα!

Κλαίρη Βέλλιου είναι νηπιαγωγός-δασκάλα του Παιδικού Σταθμού της Χ.Α.Ν.Θ.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://ymca.gr/paidikos-stathmos-nipiagogeio/paidikos-stathmos/

https://ymca.gr/programmata/paidia-1-4-eton/

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 231 600 1000, εσωτ. 831 & 830

Email: education2@ymca.gr

Site: www.ymca.gr 

Facebook: Παιδικός Σταθμός & Νηπιαγωγείο ΧΑΝΘ


 vwoman.gr