Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ: ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ;


 Δυσάρεστη αναπνοή. Μία κατάσταση κάπως άβολη που όλοι θέλουν να αποφύγουν. Ευτυχώς μπορούν, αφού η πιο συχνή της αιτία είναι αντιμετωπίσιμη.

«Ένοχος» μόνο το στομάχι;

Όχι μόνο. Για τη ακρίβεια οι παθήσεις του στομάχου είναι μεν αιτίες κακοσμίας του στόματος αλλά μόνο στο 10% των περιπτώσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας*. Και αυτό γιατί ο οισοφάγος είναι ένας «κλειστός σωλήνας» που συγκρατεί τα αέρια που παράγονται στο στομάχι και τα εμποδίζει να ανέβουν στο στόμα. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες για τη δυσάρεστη αναπνοή, όπως η κατανάλωση «δύσοσμων» τροφών, το κάπνισμα, η ξηροστομία, κάποιες σοβαρές ασθένειες, φαρμακευτικές αγωγές, φλεγμονές μετά από στοματικές εγχειρίσεις κ.λπ.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία του 90% των περιπτώσεων στοματικής κακοσμίας έχει να κάνει με την ανάπτυξηβακτηρίων στη στοματική κοιλότητα (ουλίτιδα, στοματικάέλκη, περιοδοντίτιδα)*.

Κοινώς, η κακοσμία έχει κυρίως να κάνει με την κακή ή πλημμελή στοματική υγιεινή.

Πώς τα βακτήρια εξαφανίζουν τη φρέσκια αναπνοή;

Τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας βρίσκονται συνήθως σε κρύπτες κυρίως στο πίσω μέρος της γλώσσας. Καθώς απελευθερώνουν θειούχες πτητικές ενώσεις, δηλαδή δύσοσμα αέρια, η αναπνοή αποκτά μία δυσάρεστη μυρωδιά.

Και οι τροφές, πώς συνδέονται;

Τα βακτήρια αυτά τρέφονται από τα υπολείμματα που παραμένουν στη γλώσσα μετά την κατανάλωση φαγητού και από το σάλιο μας. Εάν δεν καθαριστεί καλά η στοματική κοιλότητα, τότε τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και η κακοσμία επιδεινώνεται.

Πώς καταπολεμάμε τη δυσοσμία και φρεσκάρουμε την αναπνοή;

  • Κατ’ αρχάς την προλαμβάνουμε. Επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο ιδανικά κάθε εξάμηνο, για καθαρισμό και έλεγχο των δοντιών μας. Η καλή εικόνα δοντιών και των ούλων μας φαίνεται και στην αναπνοή μας.
  • Αποφεύγουμε τροφές που επιδεινώνουν την κατάσταση, όπως σκόρδο, κρεμμύδι, καφέ, αλκοόλ και πικάντικα φαγητά.
  • Αποφεύγουμε το κάπνισμα πρώτον γιατί βλάπτει την υγεία μας και δεύτερον γιατί επιδεινώνει διπλά την κακοσμία: α) λόγω της μυρωδιάς του καπνού και β) λόγω του ότι προκαλεί συχνά ουλίτιδα που οδηγεί σε κακοσμία.
  • Κρατάμε το στόμα μας ενυδατωμένο. Πίνουμε νερό και διατηρούμε το σάλιο σε ροή καθώς η ξηροστομία είναι βασική αιτία δυσάρεστης αναπνοής.
  • Βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2-3 φορές τη μέρα και μετά από κάθε γεύμα, για να απομακρύνουμε τα υπολείμματα τροφών που μπορεί να οδηγήσουν σε κακοσμία. Μία εξειδικευμένη οδοντόπαστα είναι η ιδανική λύση. Η Odor Blocker Toothpaste με Σύμπλοκο Ψευδαργύρου είναι ειδικά σχεδιασμένη να εξουδετερώνει τις θειούχες πτητικές ενώσεις που αποτελούν τη βασική αιτία κακοσμίας. Και το καλύτερο; Η δράση της και η φρεσκάδα που προσφέρει διαρκούν για πολλή ώρα μετά το βούρτσισμα.
  • Δεν ξεχνάμε να καθαρίσουμε και τη γλώσσα μας, δηλαδή τη «φωλιά» των βακτηρίων που δημιουργούν την κακοσμία. Αν η οδοντόβουρτσα μας προκαλεί το αντανακλαστικό του εμετού, χρησιμοποιούμε μία ξύστρα γλώσσας κρατώντας την αναπνοή μας και κλείνοντας τα μάτια, για λιγότερη δυσφορία.
  • Καθαρίζουμε ενδιάμεσα τα δόντια μας με οδοντικό νήμα, για να απομακρυνθούν οι σφηνωμένες τροφές.
  • Μετά το βούρτσισμα, κάνουμε στοματικές πλύσεις. Όχι όμως με ένα κοινό στοματικό διάλυμα που απλώς θα συγκαλύψει για λίγο το πρόβλημα. To Odor Blocker Mouthwash καταπολεμά τη δράση των Gram- βακτηρίων που ευθύνονται για τη δυσάρεστη αναπνοή και ενισχύει τη δράση της οδοντόπαστας της σειράς ολοκληρώνοντας το αποτέλεσμα φρεσκάδας.
  • Δράση εξπρές για δροσερή αναπνοή εκτός σπιτιού

    • Αν δεν είναι δυνατό να βουρτσίσουμε τα δόντια μας μετά την κατανάλωση τροφών, τουλάχιστον ξεπλένουμε με σκέτο νερό το στόμα μας, για να απομακρύνουμε τα υπολείμματα, μέχρι να έρθει η ώρα του βουρτσίσματος.
    • Μασάμε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη ώστε να αυξηθεί η παραγωγή σάλιου, να ενυδατωθεί το στόμα και να νιώσουμε μια αίσθηση προσωρινής φρεσκάδας
    • Ψεκάζουμε συχνά με το Odor Blocker Spray, το εξειδικευμένο σπρέι για άμεσα ευχάριστη, δροσερή αναπνοή που διαρκεί παρατεταμένα.

    Συμπέρασμα; Η γνώση δίνει λύσεις. Γνωρίζοντας πού οφείλεται η κακοσμία του στόματος, μπορούμε να δράσουμε εναντίον της με καθημερινές πρακτικές για δροσερή αναπνοή, στοματική φρεσκάδα, σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

    * (Tonzetich J.-Production and origin of oral malodor – J Periodontol, 1977, Quuirynen M. – Management of oral malodour – J Clin Periodontol , 2003)