Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Αποτοξίνωση με χυμούς


Αποτοξίνωση με χυμούς: Μύθοι και αλήθειες

Αν και δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στο να καταναλώνουμε χυμούς στο πλαίσιο μιας σωστής και
υγιεινής διατροφής, παρ’ όλα αυτά η στήριξη μιας τέτοιας εξ ολοκλήρου στην κατανάλωση χυμών, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό μας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το juicing, όπως είναι γνωστό, αποτελεί μια νέα διατροφική τάση η οποία στηρίζεται στη φιλοσοφία της αποτοξίνωσης και στην απώλεια βάρους μέσα από την αποκλειστική κατανάλωση χυμών από φρούτα και λαχανικά – σπανάκι, πράσινο μήλο, αγγούρι, σέλερι, λάχανο, καρότο, λεμόνι, τζίντζερ κ.α.

Δείτε παρακάτω μερικούς μύθους για την αποτοξίνωση με χυμούς και τις αλήθειες τους.

Χρειαζόμαστε την αποτοξίνωση για να είμαστε υγιείς

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, το σώμα μας αποτοξινώνεται φυσικά, κυρίως μέσω της δράσης του ήπατος, των νεφρών και της γαστρεντερικής οδού. Τα όργανα αυτά μας βοηθούν στο να αποβάλλουμε τις τοξίνες ή τις επιβλαβείς ουσίες που δεν έχουν θέση μέσα στο σώμα μας. Δεδομένου λοιπόν ότι το σώμα μας είναι πάντα στη φυσική κατάσταση της αποτοξίνωσης, δε χρειάζεται συγκεκριμένους χυμούς ή δίαιτες αποτοξίνωσης για να είναι υγιές.

Οι δίαιτες με χυμούς αποτοξίνωσης δίνουν ενέργεια

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της αποτοξίνωσης με χυμούς, ο οργανισμός «καίει» τις αποθήκες γλυκογόνου για να αποκτήσει ενέργεια. Χρησιμοποιώντας το γλυκογόνο ως πηγή ενέργειας (η αποθηκευμένη μορφή της γλυκόζης), αφαιρεί αρκετό νερό από το σώμα, κάτι που «μεταφράζεται» ως αδυνάτισμα στη ζυγαριά. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητα καλό, μιας και μετά από αρκετές ημέρες αποτοξίνωσης με χυμούς παρατηρείται έλλειψη ενέργειας, πονοκέφαλοι και αστάθεια λόγω των χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Με τον καιρό, η αποτοξίνωση με χυμούς ενδεχομένως να προκαλέσει δυσκοιλιότητα λόγω της έλλειψης φυτικών ινών και ευερεθιστότητα εξαιτίας των υπερβολικά χαμηλών θερμίδων ανά ημέρα (κάτω από 1000). Μάλιστα, από τη στιγμή που το άτομο θα σταματήσει την αποτοξίνωση και θα ξεκινήσει να καταναλώνει ξανά φαγητό, ενδεχομένως να πάρει όλο το χαμένο βάρος (δηλαδή τα υγρά) πίσω.



Η αποτοξίνωση με χυμούς είναι καλή επιλογή για απώλεια βάρους

Σίγουρα κάποιος που ξεκινά δίαιτα αποτοξίνωσης με χυμούς θα χάσει βάρος, όμως αυτό το βάρος είναι κατά κύριο λόγο υγρά. Μόνο αυτά; Όχι. Για την ακρίβεια τα «χαμένα» υγρά είναι η λιγότερο σοβαρή επίπτωση από μια τέτοια δίαιτα, κατά την οποία μπορεί να παρατηρηθεί και απώλεια μυϊκής μάζας. Η απώλεια βάρους δεν έχει να κάνει μόνο με τους αριθμούς στη ζυγαριά, αλλά και με την αναλογία σωματικού λίπους/μυϊκής μάζας στο σώμα μας.
Εν ολίγοις, το επιθυμητό αποτέλεσμα ενός σωστού προγράμματος απώλειας βάρους είναι να χάσει κανείς 
περισσότερο λίπος απ’ ό,τι μύες. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί σε μια στερητική δίαιτα με χυμούς, αφού είναι χαμηλή σε πρωτεΐνη και θερμίδες. Επίσης, λόγω της αυστηρότητάς της, δε δίνει στο σώμα την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται κάποιος για να γυμναστεί – και άρα να αυξήσει τη μυϊκή του μάζα.
Οι χυμοί περιλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε
Οποιονδήποτε χυμό αποτοξίνωσης και αν καταναλώσουμε ως μοναδική πηγή, θα χάσουμε σημαντικά θρεπτικά συστατικά τα οποία βρίσκονται σε ένα ολοκληρωμένο και πλήρες διαιτολόγιο: φυτικές ίνες, οι οποίες μας «γεμίζουν» και ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα, απαραίτητα αμινοξέα τα οποία μπορούμε να λάβουμε μόνο μέσα από τροφές, λιποδιαλυτές βιταμίνες, οι οποίες απορροφώνται με τη βοήθεια του λίπους για να μεταβολιστούν σωστά και ένα σωρό ακόμα θρεπτικά στοιχεία τα οποία κρατούν το σώμα μας σε υγιής ρυθμούς. Ναι, σίγουρα μπορούμε να βρούμε κάποια αμινοξέα σε φυσικούς χυμούς – κυρίως από λαχανικά – όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρουμε όσα χρειάζεται το σώμα μας κατά τη διάρκεια μιας τέτοια δίαιτας.
Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να καταναλώνει κανείς συμπληρωματικά φυσικούς χυμούς από φρούτα ή λαχανικά ή τον συνδυασμό τους. Άλλωστε όλες οι διατροφικές οδηγίες από τους διεθνείς οργανισμούς συνιστούν την ύπαρξη φρούτων και λαχανικών στη διατροφή μας. Όμως μια καθημερινή δίαιτα στο όνομα της οποιασδήποτε «αποτοξίνωσης», η οποία στηρίζεται εξ’ ολοκλήρου στην κατανάλωση χυμών είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες στον οργανισμό και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται.

Πηγή: www.in2life.gr