Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Να μπείτε στην πισίνα ή όχι;


Ξεκίνησαν οι ζέστες και η θάλασσα -η καθαρή θάλασσα- δεν είναι πάντα ανάμεσα στις επιλογές μας. Αλλά και στις διακοπές, οι πισίνες των ξενοδοχείων είναι συχνά δελεαστικές, για εμάς και για τα παιδιά. Πόσο ασφαλείς είναι όμως; Σύμφωνα με
μελέτη του αμερικανικού φορέα CDC (Center of DiseaseControl and Prevention) οι πισίνες μπορούν να φιλοξενήσουν πλήθος βακτηρίων, σωματικών υγρών και ερεθιστικών χημικών.
Σε ανάλυση δεδομένων από 84.187 πισίνες (ξενοδοχεία, θαλάσσια πάρκα και τζακούζι) στις ΗΠΑ, σχεδόν σε ποσοστό 80% οι εγκαταστάσεις παρουσίαζαν έστω έναν κίνδυνο για την υγεία των λουομένων. Ακόμα χειρότερα, 1 στις 8 εγκαταστάσεις τέτοιου τύπου, είχαν τέτοιες παραβιάσεις ασφάλειας και δημόσιας υγείας, που θα έπρεπε να σφραγιστούν.


Τα ποσοστά αυτά ακούγονται ακόμη πιο εντυπωσιακά αν σκεφτούμε πως οι πισίνες που ελέχθησαν βρίσκονταν σε δημοφιλείς προορισμούς οικογενειών στην Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια, το Τέξας, την Αριζόνα και τη Φλόριντα, τις οποίες επισκέπτεται τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού των ΗΠΑ.
Το πιο συχνό πρόβλημα στις πισίνες ήταν το επίπεδο του ph, ο ελλιπής εξοπλισμός ασφαλείας για την αποφυγή πνιγμού και η ελλιπής συγκέντρωση των χημικών που είναι απαραίτητα για να εξοντωθούν τα βακτήρια. Αν σκεφτούμε μάλιστα πως το 58% των πισινών που ελέγχθηκε πριν 2 χρόνια, βρέθηκε θετικό στο βακτήριο E-coli, ίσως πρέπει να το σκεφτούμε διπλά πριν βουτήξουμε στην πισίνα! 
Αν παρόλα αυτά δεν έχετε άλλη επιλογή απ' το να δροσιστείτε σε μια πισίνα ή την προτιμάτε έτσι κι αλλιώς, επιλέξτε να κάνετε τη βουτιά σας νωρίς το πρωί όπου πιθανότατα το νερό θα είναι πιο καθαρό απ' ότι μερικές ώρες αργότερα.  
Μπορείτε επίσης να ζητήσετε να δείτε το φυλλάδιο καθαρισμού της πισίνας και να ρωτήσετε αν ο καθαρισμός του νερού γίνεται με χλώριο ή με όζον. Το δεύτερο θεωρείται πιο φιλικό για το δέρμα και για το αναπνευστικό μας και παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο αν η πισίνα είναι εσωτερική. 
Με πληροφορίες από το AskMen

Πηγή: capital.gr