Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

3 πράγματα που κάνουν τον Στέφανο Τσιτσιπά να ξεχωρίζει στο γήπεδο


 Ο Έλληνας άσος Στέφανος Τσιτσιπάς μιλάει για τα κομμάτια του αγώνα του που θα αποδειχθούν πολύ σημαντικά, καθώς προσπαθεί να φτάσει στα τελευταία στάδια του Wimbledon.

Το τρίτο Grand Slam της χρονιάς και ένα από τα πιο εμβληματικά τουρνουά τένις, το Wimbledon βρίσκεται σε εξέλιξη και ο Στέφανος Τσιτσιπάς πέρασε στον δεύτερο γύρο. Το νούμερο πέντε της παγκόσμιας κατάταξης αγωνίστηκε σε ένα συναρπαστικό κλασικό παιχνίδι των πέντε σετ απέναντι στον πρώην πρωταθλητή του US Open Dominic Thiem και τώρα θα αντιμετωπίσει τον αγαπημένο γηπεδούχου Andy Murray στο Centre Court.

Για τον Τσιτσιπά, η διάκριση στα διάσημα γήπεδα με γρασίδι στο SW19 απαιτεί πολλές πτυχές του παιχνιδιού του να είναι ικανοποιητικές. Εδώ, ο δύο φορές φιναλίστ σε τελικό Grand Slam συζητά τους τρεις πιο σημαντικούς παράγοντες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά όταν αναζητά την επιτυχία στο Wimbledon. 

Κάλυψη του γηπέδου 

Με ύψος 1.93μ. και ένα βήμα τόσο δυνατό όσο και ομαλό, ο Τσιτσιπάς έχει την ικανότητα να καλύπτει όλες τις περιοχές του γηπέδου. «Αυτό είναι ένα βασικό πλεονέκτημα στο τένις, επειδή επιτρέπει στους παίκτες να φτάνουν και να επιστρέφουν αποτελεσματικά τα χτυπήματα από όλες τις περιοχές του γηπέδου», εξηγεί ο Έλληνας σταρ.

© Elsa/Getty Images

Η  καλή κίνηση και η κάλυψη του γηπέδου είναι ζωτικής σημασίας για τον Τσιτσιπά, καθώς του επιτρέπει να πετυχαίνει τα ράλι και να χτυπά τη μπάλα από τη καλύτερη θέση, επιτρέποντάς του να μεταδίδει σπιν, να βρίσκει απρόβλεπτες γωνίες και να μεταβάλλει τη δύναμή του.

«Γι' αυτό πρέπει να περιβάλλω τον εαυτό μου με μια μεγάλη τεχνική ομάδα που περιλαμβάνει τον γυμναστή μου, τον προπονητή μου και τον φυσιοθεραπευτή μου», εξηγεί. «Η βαθιά κατανόηση του παιχνιδιού και των κινήσεων του αντιπάλου μου είναι πολύ σημαντικά για την τέλεια κάλυψη του γηπέδου. Πριν από κάθε αγώνα ο προπονητής μου και εγώ μελετάμε πάντα το μοτίβο του αντιπάλου, ώστε να προσπαθώ να προβλέψω την επόμενη κίνηση».

Επιδιώκοντας το τέλειο forehand

Το forehand είναι ένα από τα χαρακτηριστικά χτυπήματα του Τσιτσιπά και ένα από τα πιο καταστροφικά όπλα στο τεράστιο ρεπερτόριο των χτυπημάτων του. Ένα από τα κλειδιά αυτού του καταιγιστικού χτυπήματος είναι η λαβή του. «Η λαβή μου είναι αρκετά "επίπεδη", όπως λέμε στο τένις, αλλά εξακολουθώ να είμαι σε θέση να παράγω δύναμη και topspin διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο».
Η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ σταθερότητας και δύναμης με το forehand είναι καθοριστική, ειδικά σε μια γρήγορη επιφάνεια όπως το γρασίδι στο Wimbledon. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Τσιτσιπάς πρέπει να είναι προσαρμόσιμος. «Κατά τη διάρκεια των ράλι, γενικά επιμένω στην συνηθισμένη λαβή μου, αλλά μικρές προσαρμογές μπορούν να γίνουν ανάλογα με την κατάσταση και το είδος του χτυπήματος που θέλω να εκτελέσω», προσθέτει.