Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Κρίσεις πανικού: Πώς να τις αναγνωρίσεις


Η κρίση πανικού είναι μια ξαφνική αντίδραση του οργανισμού σε συνδυασμό με ανεξέλεγκτο άγχος και αίσθηση επικείμενης καταστροφής. Ένας στους δέκα ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνες, θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του μία τέτοια κρίση. Πρωτοεμφανίζεται κατά την εφηβική ηλικία, συνηθέστερα στις γυναίκες. Δεν έχει καθορισμένη συχνότητα εμφάνισης, ούτε και συγκεκριμένο έναυσμα.

Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια υποδηλώνουν συνήθως κάποια ψυχική διαταραχή (διαταραχή του πανικού, αγχώδης διαταραχή, διαταραχή του συναισθήματος και της διάθεσης, ψύχωση).

Τουλάχιστον τέσσερα από τα ακόλουθα συμπτώματα συνοδεύουν μια κρίση πανικού:

  1. αίσθημα παλμών,
  2. πόνος/πλάκωμα στο στήθος,
  3. αύξηση της καρδιακής συχνότητας,
  4. εφίδρωση,
  5. τρόμος,
  6. αίσθημα πνιγμού και έλλειψης αέρα,
  7. ναυτία ή κοιλιακή δυσφορία,
  8. ζάλη,
  9. αίσθημα λιποθυμίας,
  10. εξάψεις,
  11. παραισθήσεις/ μουδιάσματα,
  12. αίσθηση ότι χάνεται η επαφή με την πραγματικότητα ή ότι παύεις να είσαι ο εαυτός σου,
  13. φόβος ότι χάνεται ο έλεγχος ή ότι «τρελαίνεσαι»,
  14. φόβος θανάτου.

Για να τεθεί διάγνωση θα πρέπει να αποκλειστούν άλλες ιατρικές καταστάσεις με παρόμοια συμπτώματα όπως ορμονικές διαταραχές, καρδιακές νόσοι, πνευμονικά νοσήματα, νευρολογικές καταστάσεις καθώς και η χρήση ουσιών. Η ίδια η κρίση πανικού δεν είναι απειλητική για τη ζωή, ωστόσο επηρεάζει αρνητικά την ποιότητά της, καθώς πολύ συχνά το άτομο νιώθει το φόβο ότι μπορεί να ξανασυμβεί, με αποτέλεσμα να κλείνεται στον εαυτό του και να αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές.

Θεραπευτικά, συνήθως, γίνεται συνδυασμός φαρμακευτικών θεραπειών με ψυχοθεραπείες. Η άσκηση φαίνεται ότι ωφελεί, ενώ και μια σειρά εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών χρησιμοποιείται συχνά.

Το έλλειμμα ορισμένων ανόργανων συστατικών και βιταμινών στο σώμα μας, όπως ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ, το σελήνιο, το ασβέστιο, τα λιπαρά οξέα ή η βιταμίνη Β12 μπορεί να πυροδοτεί ψυχικές διαταραχές, ενώ παράλληλα κάνουν τον ασθενή ανθεκτικό στη φαρμακευτική αγωγή. Τα ελλείμματα στην πρόσληψη βιταμινών σε κακώς ισορροπημένες δίαιτες μπορούν να αντισταθμιστούν με συμπληρώματα βιταμινών και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Σε πρόσφατη μελέτη φάνηκε ότι οι ασθενείς που προσέρχονταν σε τμήμα επειγόντων περιστατικών με κρίση πανικού παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β6 και σιδήρου, δύο ουσιών που συμμετέχουν στη σύνθεση του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, η έλλειψη της οποίας μπορεί να  πυροδοτεί τις κρίσεις. 

Πολλά φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμούς. Μεταξύ αυτών μπορούμε να επισημάνουμε την πασιφλόρα, τη βαλεριάνα, το βάλσαμο λεμονιού, το χαμομήλι, τη μέντα, τη λεβάντα, την παπαρούνα και το λυκίσκο. 

To PharmacyDiscount προτείνει


Το συμπλήρωμα διατροφής HS Vitamin B12 και η βιταμίνη HS Vitamin B6τηςHealth Signείναι τα ιδανικά συμπληρώματα για την ψυχική σας υγεία και ισορροπία.

Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Panic Disorder (Attack) Curt Cackovic, Saad Nazir, Raman Marwaha In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan.
  2. Diagnosis and Management of Generalized Anxiety Disorder and Panic Disorder in Adults. Amy B Locke, Nell Kirst, Cameron G Shultz. Am Fam Physician 2015 May 1;91(9):617-24.
  3. Low Serum Concentrations of Vitamin B6 and Iron Are Related to Panic Attack and Hyperventilation Attack. Yasuhito Mikawa, Satoshi Mizobuchi, Moritoki Egi, Kiyoshi Morita. Acta Med Okayama. 2013;67(2):99-104.