Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

6 + 1 Τρόποι αντιμετώπισης του stress κατά την πανδημία

 


Είναι πλέον κοινά αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα ότι η ρουτίνα στη ζωή ενός ανθρώπου προάγει τη σωματική και ψυχική υγεία του. Εν τούτοις, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι χάσαμε τη ρουτίνα αυτή και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις, νέους κινδύνους και «επιθετικούς» εξωγενείς παράγοντες. Αποτέλεσμα, η μεγάλη έξαρση των ψυχολογικών προβλημάτων των ανθρώπων και η επικράτηση του φθορογόνου στρες.

Για να το καταπολεμήσετε, ακολουθούν κάποιες σχετικές συμβουλές ειδικών, που καλό θα είναι να ακολουθήσετε.

1 - Εφαρμόστε στην καθημερινότητά σας ένα πρόγραμμα, ιδίως αν πρέπει να μένετε πολλές ώρες στο σπίτι.

Είναι πολύ σημαντικό να κοιμάστε αρκετά, να τρώτε τακτικά και να συνεχίσετε να κάνετε κάποια βασικά πράγματα. Ξυπνήστε το πρωί, πλύνετε το πρόσωπό σας, βουρτσίστε τα δόντια σας, καταναλώστε ένα υγιεινό, γεμάτο ενέργεια πρωϊνό, εν ολίγοις, «δώστε ένα σχήμα» στην ημέρα σας.

2 – Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με κάτι ωραίο κάθε μέρα.

Ακούστε το αγαπημένο σας τραγούδι, δείτε μια ωραία ταινία με κάποιο κοντινό σας πρόσωπο, μιλήστε με ανθρώπους που σας δίνουν χαρά. Ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις, βρείτε 15 λεπτά για να ευχαριστήσετε τον εαυτό σας με κάτι που σας αρέσει.

3 – Επικοινωνία.

Είναι απαραίτητο να βρεθεί τρόπος επικοινωνίας με τα πρόσωπα που έχετε επιλέξει για φίλους/ες σας, έστω και μια μικρή τηλεφωνική συνομιλία. Είναι πολύ σημαντικό να ακούστε τη φωνή ενός άλλου ατόμου, έστω και ένα απλό «Καλημέρα» μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος που σχετίζεται με την έλλειψη επικοινωνίας. Επίσης, αντιθέτως, αποφύγετε άτομα που είναι πηγή άγχους.

– Φιλτράρετε τις ειδήσεις που διαβάζετε.

Το άγχος μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική ανάγνωση των ειδήσεων και την κούραση που προέρχεται από αυτές. Προτιμήστε πράγματα που είναι απλά και σταθερά. Κάντε μια βόλτα, αναπνεύστε καθαρό αέρα, αφομοιώστε λιγότερες πληροφορίες και μόνο από αξιόπιστες, επίσημες πηγές.

5 – Απασχοληθείτε με κάποια ασχολία (hobby)

Προτιμήστε κάτι που σας έχει κάνει καλό σε προηγούμενες στρεσογόνες καταστάσεις ή με κάτι που μπορεί να καταπιάνεστε για πρώτη φορά, αλλά σας ευχαριστεί. Θα απασχολήσετε το μυαλό σας με κάτι δημιουργικό και αναμφίβολα ευχάριστο.

6- Ασκηθείτε.

Ακόμη και αν δεν θέλετε να πάτε σε γυμναστήριο ή είναι (αναγκαστικά) κλειστό, βγείτε έξω στο ύπαιθρο, περπατήστε, τρέξτε, γυμναστείτε μόνοι/ες σας ή με παρέα. Η yoga και ο διαλογισμός, είναι άλλες δύο προτάσεις των ειδικών για την αντιμετώπιση του στρες της πανδημίας.

5 - Ζητήστε βοήθεια εάν χρειάζεται.

Αξίζει να θυμάστε ότι οι αντιδράσεις στο στρες διαφέρουν από άτομο σε άτομο: η απόκρισή σας είναι η φυσιολογική απόκριση ενός φυσιολογικού ατόμου σε μη φυσιολογικές συνθήκες. Να είστε προσεκτικοί με τον εαυτό σας, να προσέχετε τον εαυτό σας.

«6 +1» - Εάν, παρά τις προηγούμενες συστάσεις, η κατάστασή σας δεν βελτιωθεί, αν σας είναι δύσκολο να αποκοιμηθείτε, να συγκεντρωθείτε, εάν η διάθεσή σας δεν βελτιωθεί και ειδικά εάν έχετε σκέψεις να βλάψετε τον εαυτό σας ή τους άλλους, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ψυχολόγο. και να ζητήσετε βοήθεια. Μην υποτιμάτε την ένταση του προβλήματος.

 Ρένα Κάντζα - Editor in Chief 

Cosmeticsdelux.gr