Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Σήμερα μαγειρεύουμε Βελουτέ σούπα κολοκύθας με στραγγιστό γιαούρτι


 Και ο καιρός, όπως και η εορταστική περίοδος των ημερών αυτών, κάνει τη σούπα αυτή ένα ιδανικό πιάτο για το τραπέζι μας, που -επιπλέον- εμπίπτει και στην κατηγορία "Συνταγές με Ιστορία" (βλ. issuu.com, σελ. 25-26)

Η ιστορία της σούπας κολοκύθας ξεκινά με τον εορτασμό της ανεξαρτησίας της Αϊτής το 1804. Την 1η Ιανουαρίου 1804, οι Αϊτινοί συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν μια μοναδική σούπα για να γιορτάσουν την ανεξαρτησία τους από τους Γάλλους Αποίκους. Μέχρι εκείνη την εποχή, οι άποικοι πίστευαν ότι οι μαύροι υπό την κυριαρχία τους δεν μπορούσαν ποτέ να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν οτιδήποτε. Σήμερα, η παραδοσιακή σούπα κολοκύθας γνωστή ως "σούπα joumou", φτιάχνεται και σερβίρεται σε φίλους και συγγενείς στην Αϊτή σε ανάμνηση του αγώνα τους για ελευθερία, ενώ έγινε παγκόσμια γνωστή. 

Τι θα χρειαστούμε...

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1,3 kg κολοκύθα μακρόστενη, ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και κομμένη σε κομμάτια
2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
900 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
85 γρ αγαύη ή μέλι
1 κ.γ. τζίντζερ
85g ΦΑΓΕ Total 5%, 2% ή 0%
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
Αλάτι και πιπέρι

Για Γαρνίρισμα:
ΦΑΓΕ Total 5%, 2% ή 0%
Σπόρια ροδιού

Κολοκυθόσποροι 


ΟΔΗΓΙΕΣ 

  •  Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Στρώνετε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το αφήνετε στην άκρη.
    1.  Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε την κολοκύθα με το ελαιόλαδο και το αλάτι. Τοποθετείστε στο ταψί και ψήστε για 30-40 λεπτά ή μέχρι η κολοκύθα να μπορεί να τρυπηθεί εύκολα με ένα πιρούνι.
    2.  Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε την ψημένη κολοκύθα, το ζωμό, την αγαύη ή το μέλι και το τριμμένο τζίντζερ. Αφού ξεκινήσει να βράζει, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε να βράσει για άλλα 5-7 λεπτά.
    3.  Χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ ή ένα ραβδομπλέντερ, πολτοποιήστε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο.
    4.  Προσθέστε το γιαούρτι, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Διατηρήστε τη συνοχή όπως είναι ή αραιώστε με επιπλέον ζωμό.
    5.  Σερβίρετε με επιπλέον γιαούρτι, ρόδι και σπόρους κολοκύθας.
    6. Πηγή συνταγής: gr.fage