Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ρυτίδες κάτω από τα Μάτια Οι Τύποι τους και πώς να τις Αντιμετωπίσετε


 

Οι ρυτίδες κάτω από τα μάτια εμφανίζονται σε όλους τους ανθρώπους και αποτελούν μέρος της φυσικής εξέλιξης που έρχεται με το πέρασμα της ηλικίας και τη διαδικασία της γήρανσης.

Όσο μεγαλώνουμε, το δέρμα μας χάνει την ικανότητά του να ανανεώνεται γρήγορα και επειδή κάτω από τα μάτια είναι πιο λεπτό είναι και πιο ευαίσθητο, οπότε οι ρυτίδες σε εκείνο το σημείο σχηματίζονται πιο εύκολα.

Όμως οι ρυτίδες που εμφανίζονται κάτω από τα μάτια έχουν διάφορους τύπους και η αιτία του σχηματισμού τους δεν είναι πάντα η γήρανση του δέρματος.

Οι ρυτίδες που σχηματίζονται κάτω από τα μάτια λόγω της επαναλαμβανόμενης συστολής των μυών κάτω από το δέρμα, όταν κάνετε διάφορες εκφράσεις είναι οι δυναμικές ρυτίδες.

Αυτές οι ρυτίδες συνήθως εμφανίζονται ανάμεσα στο μεσόφρυο και κοντά στις εξωτερικές γωνίες των ματιών.

Στη συνέχεια, υπάρχουν οι ρυτίδες που προκαλούνται από βλάβες στο δέρμα και είναι εμφανείς ακόμα και όταν το πρόσωπο είναι ανέκφραστο.

Οι ρυτίδες αυτές μπορεί να αποτελούν εξέλιξη των δυναμικών ρυτίδων, ενώ μπορεί να οφείλονται και στην έκθεση στον ήλιο, στο κάπνισμα και στην κακή διατροφή.

Οι πτυχώσεις αναπτύσσονται λόγω της χαλάρωσης των δομών του προσώπου λόγω ηλικίας.

Συνήθως εμφανίζονται ανάμεσα στη μύτη και το στόμα, αλλά και κάτω από τα μάτια.

Αντιμετώπιση

Πολλοί στρέφονται σε διάφορες θεραπείες για να εξαλείψουν ή να βελτιώσουν την εμφάνιση των ρυτίδων κάτω από τα μάτια τους.

Οι θεραπείες στο σπίτι περιλαμβάνουν την εφαρμογή μασκών, την τοποθέτηση της φλούδας από αγγούρι ή πατάτα κάτω από τα μάτια, χωρίς όμως να επιβεβαιώνονται αυτές οι θεραπείες για την αποτελεσματικότητά τους.

Οι πολυφαινόλες που περιέχει το πράσινο τσάι και το ρόδι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ρυτίδων, ενώ και η βιταμίνη C έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την πρόληψη των ρυτίδων.

Στο εμπόριο υπάρχουν χιλιάδες καλλυντικά προϊόντα αντιγήρανσης και κρέμες ματιών, αλλά η αποτελεσματικότητά τους ποικίλει.

Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στην επιλογή τους.

Χρησιμοποιείτε ενυδατικά προϊόντα για την ελαχιστοποίηση των ρυτίδων γύρω από τα μάτια σας και εξειδικευμένα καλλυντικά για τις ρυτίδες.

Αποφύγετε τη χρήση περισσότερων από ένα αντιγηραντικά προϊόντα μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες και χρησιμοποιείτε μόνο προϊόντα για έναν συγκεκριμένο τύπο δέρματος και όχι για όλους.

Επίσης, προσέξτε να είναι υποαλλεργικά.

Τα συστατικά που πρέπει να αναζητάτε στις ετικέτες των προϊόντων αντιγήρανσης περιλαμβάνουν έναν δείκτη προστασίας από τον ήλιο ευρέος φάσματος, ρετινόλη, αντιοξειδωτικά, argan oil και άλφα υδροξυοξέα.

Από την άλλη, υπάρχουν πολλές καλλυντικές και ιατρικές θεραπείες για τις ρυτίδες, οι οποίες είναι πιο αποτελεσματικές από τις οικιακές θεραπείες και τα προϊόντα ομορφιάς.

Οι κοινές ιατρικές θεραπείες περιλαμβάνουν το μπότοξ προσώπου κατά το οποίο ο ειδικός γιατρός εγχέει τη συγκεκριμένη ουσία στο δέρμα με μια σύριγγα.

Η θεραπεία μπότοξ διακόπτει την κίνηση των μυών που βρίσκονται κάτω από τις ρυτίδες και έχει διάρκεια από τρεις ως έξι μήνες.

Επίσης, υπάρχει και η αποκατάσταση της πληρότητας σε κοίλες περιοχές, όπως αυτή κάτω από τα μάτια, που γίνεται με έγχυση κολλαγόνου ή υαλουρονικού οξέος στο δέρμα κάτω από τα μάτια.

Τα αποτελέσματα είναι συνήθως άμεσα και οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν συνήθως μικρούς μώλωπες και ελαφρύ πρήξιμο που υποχωρούν γρήγορα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί αγγειακή απόφραξη, με αποτέλεσμα τη νέκρωση του ιστού.

www.y-o.gr