Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Commissario Montalbano. Μας εμπνέει για Cannoli...


 Όταν μου ζητάνε κλασικές συνταγές από τη Σικελία, όπως αυτή για τα πεντανόστιμα, παραδοσιακά Cannoli, δυσκολεύομαι να απαντήσω καθώς υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για την ετοιμασία τους, ανάλογα με την περιοχή της Σικελίας από την οποία προέρχονται. Το ίδιο ισχύει και για τα arancini, τα cuccidati, τα nougat ή ακόμη και την απλή σάλτσα τομάτας.  

Επίσης, εκτός από τις διαφορές που οφείλονται στην γεωγραφική προέλευσή τους, υπάρχουν διάφορες οικογενειακές συνταγές, "μυστικά" συστατικά και θέματα... γούστου.

Αναφορικά με τα Cannoli, για παράδειγμα, ανακάλυψα 3 διαφορετικές εκδοχές στο βιβλίο συνταγών της γιαγιάς μου και όταν ρώτησα τη μητέρα μου και τις θείες μου ποια να ακολουθήσω, βρέθηκα με περισσότερες συνταγές στα χέρια.

Τουλάχιστον, έμαθα ότι η συνταγή που ακολουθεί ήταν η αγαπημένη της γιαγιάς μου και όταν τα ετοίμασα μαζί με την κόρη μου, περάσαμε πραγματικά υπέροχα. 

Για να τα φτιάξετε, θα χρειαστείτε ειδικά καλούπια, ενώ η γιαγιά μου χρησιμοποιούσε καλάμια που ήταν πορώδη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα τραγανό περίβλημα, ενώ σήμερα χρησιμοποιούμε καλούπια από ατσάλι για λόγους υγείας και ασφάλειας. Katia Amore 



Για το κέλυφος 

250g αλεύρι

50g βούτυρο

Το ασπράδι ενός αυγού

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού πικρό κακάο

1 κουταλιά της σούπας κρασί Marsala (χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε σάλτσες και γλυκά)

1 πρέζα αλάτι

Κοσκινίστε το αλεύρι και ανακατέψτε το με το βούτυρο, το κακάο, τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι. Προσθέστε λίγο νερό και δουλέψτε το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη και καλύψτε την με μεμβράνη ή μια βρεγμένη, χωρίς χνούδι, βαμβακερή πετσέτα και βάλτε την στο ψυγείο για μια ώρα. 

Ανοίξτε τη ζύμη με ρολό σε λεπτό στρώμα και κόψτε την σε στρογγυλά ή οβάλ σχήματα που θα τυλίξετε γύρω από τα καλούπια αφού τα αλείψετε με ένα μείγμα χτυπημένου αυγού (κρόκο ή ασπράδι μαζί με λίγο γάλα για να δώσει ένα απαλό γλασάρισμα στη ζύμη). 

Βάλτε τα κομμάτια ζύμης με τα καλούπια σε βαθύ τηγάνι με πολύ καυτό λάδι και σε δυνατή φωτιά. Αφήστε τα να στεγνώσουν σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας και αφού κρυώσουν, αφαιρέστε τα από τα μεταλλικά καλούπια. 


Για τη γέμιση ricotta

500 gr τυρί ricotta 

100 gr ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού

Αναμείξτε τη ζάχαρη και τη ricotta, στη συνέχεια προσθέστε τη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού και γεμίστε με το μείγμα τα cannoli πριν τα σερβίρετε. Προσωπικά, προτιμώ τα cannoli χωρίς νιφάδες σοκολάτας, αλλά αν θέλετε, μπορείτε να τις προσθέσετε στο δικό σας μείγμα.


Katia Amore