Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΣΤΑΦΥΛΙΑ


 Μία πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή συνταγή που γίνεται εύκολα και γρήγορα.

Της Νανάς Σαββατιανού via vwoman.gr

Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ να μαγειρέψετε χοιρινό με φρέσκα φρούτα, σας προτείνω να το κάνετε σύντομα. Μία από τις καλύτερες επιλογές είναι τα σταφύλια, τώρα μάλιστα που είναι στην εποχή τους. Και ενώ διατηρούν ακόμη τη δροσιά και τη φρεσκάδα του καλοκαιριού, μας προετοιμάζουν για τις πιο μεστές γεύσεις του φθινοπώρου.

Μεταφέρουν στο πιάτο μας τις γλυκόξινες γεύσεις τους και τη γεμάτη υφή τους δημιουργώντας ένα ελαφρύ γεύμα με εξαιρετική γευστική αίσθηση. Ο βασιλικός δίνει την απαραίτητη ένταση και η μαυροδάφνη με τη γλύκα και τα αρώματά της ολοκληρώνει το σύνολο. Πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό ενώ γίνεται εύκολα και γρήγορα.

Τι θα χρειαστούμε:

  • 1 χοιρινό ψαρονέφρι
  • 1 τσαμπί σταφύλια σουλτανίνα
  • 10 μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 10 ντοματίνια ή 1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
  • 1/3 φλ. κρασί μαυροδάφνη
  • 3 φύλλα φρέσκο βασιλικό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Πώς θα το φτιάξουμε:

Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες.

Κόβουμε τη ντομάτα σε κυβάκια.

Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τις φέτες από το ψαρονέφρι, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τις σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές σε μέτρια θερμοκρασία. Προσοχή να μην ξεραθεί και στεγνώσει.

Προσθέτουμε τα σταφύλια και τα σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε, να μην λιώσουν. Σε περίπτωση που το ψαρονέφρι είναι έτοιμο πριν μαλακώσουν τα σταφύλια, το βγάζουμε από το τηγάνι και το κρατάμε ζεστό.

Όταν τα σταφύλια μαλακώσουν, σβήνουμε με τη μαυροδάφνη, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για ένα λεπτό, προσθέτουμε 1/2 φλ. νερό, το αφήνουμε να βράσει για ένα λεπτό ακόμη, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το σκεπάζουμε για να το κρατήσουμε ζεστό.

Ζεσταίνουμε ένα άλλο τηγάνι με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή θερμοκρασία.Φυσικά μπορούμε να δουλεύουμε και τα δύο τηγάνια συγχρόνως για να τελειώσουμε πιο γρήγορα και να μην κρυώσει το ψαρονέφρι.

Όταν τα μανιτάρια πάρουν ωραίο καστανό χρώμα, προσθέτουμε τη ντομάτα, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρουμε λίγο ακόμη μέχρι να μαραθεί η ντομάτα και ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο τηγάνι με το ψαρονέφρι. Ανακατεύουμε να ενωθούν οι γεύσεις και σερβίρουμε αμέσως.

Νανα Σαββατιανου
Food Blogger στην εταιρεία  Cook Eat Up
www.cookeatup.com