Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

8 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ


 Τα καλοκαιρινά μπάνια στη θάλασσα είναι η χαρά των παιδιών, ταυτόχρονα όμως γεννούν και ανησυχία στους γονείς εξαιτίας των ατυχημάτων που μπορούν να συμβούν στην παραλία. Ακολουθώντας μερικές απλές αλλά σημαντικές συμβουλές μπορούμε να κρατήσουμε τα παιδιά ασφαλή στην παραλία.

1) Επιλογή παραλίας

Πριν να βγείτε στην παραλία κάνετε μία μικρή έρευνα σχετικά με τις παραλίες που ενδείκνυνται για οικογένειες με παιδιά. Δείτε συγκεκριμένα ποιες είναι αυτές που έχουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και τηρούν τους κανόνες ασφαλείας.

2) Το κλειδί είναι στην επιτήρηση

Πρέπει να έχετε πάντα το παιδί σας στο οπτικό σας πεδίο έτσι ώστε να γνωρίζετε που βρίσκεται κάθε στιγμή και να μπορείτε να φτάσετε σε αυτό εύκολα εφόσον χρειαστεί. Θα ήταν χρήσιμο να βρείτε ένα μέρος όπου υπάρχουν αρκετοί γονείς με παιδιά, έτσι ώστε να μπορείτε να εποπτεύετε ο ένας τα παιδιά του άλλου.

3) Φουσκωτά

Τα φουσκωτά παιχνίδια διασκεδάζουν πολύ τα παιδιά αλλά θα πρέπει να θυμάστε μερικά πράγματα τα οποία θα κρατήσουν τα παιδιά σας ασφαλή όταν τα χρησιμοποιούν. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται στην πισίνα και να αποφεύγεται η χρήση τους στην θάλασσα καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεφουσκώσουν και να θέσουν το παιδί σας πραγματικά σε κίνδυνο. Μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο σε παραλίες που διαθέτουν ναυαγοσώστη.

4) Ενυδάτωση

Όσο τα παιδιά διασκεδάζουν στην παραλία είναι πολύ εύκολο να ξεχάσουν να καταναλώσουν υγρά. Είναι τόσο απασχολημένα με το να παίζουν στην άμμο ή να κολυμπούν που δεν θα σκεφτούν καν να σας ενημερώσουν ότι διψούν. Επομένως πρέπει εσείς να φροντίσετε για την ενυδάτωσή τους υπενθυμίζοντάς τους συχνά ότι ήρθε η στιγμή να πιούνε νερό. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να αποφύγουν την αφυδάτωση, η οποία μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη εάν δεν αποφευχθεί εγκαίρως.

5) Προστασία ματιών

Η ακτινοβολία του ηλίου μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στα μάτια και αν είναι εφικτό τα παιδιά θα έπρεπε να φοράνε γυαλιά όταν βρίσκονται κάτω από το φως του ήλιου. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό όταν βρισκόμαστε κοντά στο νερό όπου ο ήλιος αντανακλάται και αυτό προκαλεί ακόμη περισσότερη φωτεινότητα. Για τα μωρά και τα νήπια, υπάρχουν γυαλιά που μπορείς να αγοράσεις και να εφαρμόζουν στα μάτια τους. Σιγουρευτείτε απλά ότι τα γυαλιά που αγοράσατε ταιριάζουν στα παιδιά σας.

6) Συχνή εφαρμογή του αντηλιακού

Αυτή είναι μια συμβουλή ζωτικής σημασίας αφού τα παιδιά έχουν ευαίσθητο δέρμα το οποίο καίγεται πολύ πιο εύκολα απ’ ότι αυτό των ενηλίκων. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό με δείκτη προστασίας πάνω από 30+ και σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας φορούν καπέλο και ένα κοντομάνικο μπλουζάκι για επιπλέον προστασία. Εφαρμόστε κάθε 2 ώρες και πάντα μετά την επαφή του παιδιού με το νερό.

* Συμβουλή

Κάθε παιδάκι έχει διαφορετικές ανάγκες με βάση την ηλικία του και την ευαισθησία του δέρματός του. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, για την καλύτερη προστασία του μικρού σας από τον ήλιο.

7) Δημιουργήστε σκιά

Κατά τη διάρκεια μιας ζεστής ημέρας είναι σημαντικό να μην εκτίθεστε στον ήλιο για πολλή ώρα, ιδιαιτέρως τις πιο επικίνδυνες ώρες δηλαδή στις 12 με 3. Προσπαθήστε να κρατήσετε και τα παιδιά κάτω από την σκιά ακόμη και αν τα ίδια δεν θέλουν. Ίσως τα προσελκύσετε με ένα δελεαστικό γεύμα ή ενθαρρύνοντάς τους να διαβάσουν στην παραλία ή να παίξουν κάποιο παιχνίδι κάτω από την ομπρέλα.

8) Βεβαιωθείτε ότι φορούν κατάλληλα υποδήματα 

Προσπαθήστε να πείσετε τα παιδιά σας να φορούν παντόφλες ή σανδάλια στην παραλία αφού η άμμος μπορεί να γίνει πολύ καυτή. Επιπλέον υπάρχουν πολλά ανεπιθύμητα πράγματα κρυμμένα στην άμμο όπως γυαλί, κοφτερές πέτρες και κοχύλια. Θα μπορούσατε να επενδύσετε ίσως σε κάποια παπούτσια ειδικά τόσο για την παραλία όσο και για την θάλασσα.

KIDOT Team

Το άρθρο δημιουργήθηκε από τη συντακτική ομάδα του KIDOT, ενός agency που δημιουργεί offline και online δράσεις για το παιδί, αλλά και όλα τα μέλη της οικογένειας.

WebsiteFacebook, Instagram

Πηγή: vwoman.gr