Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΝΙΩΘΕΤΕ ΦΟΥΣΚΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ; ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ


 Εάν διαμαρτύρεστε πολύ συχνά για φουσκώματα και προβλήματα στην πέψη είναι απαραίτητο να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες

*Της Ειρήνης Πασχαλέρη

Αναλύοντας το πρόγραμμα διατροφής σας και από τις τροφές που συνηθίζετε να καταναλώνετε μπορούμε να καταλάβουμε τι πραγματικά είναι αυτό που σας φουσκώνει και δεν σας αφήνει να ηρεμήσετε πεπτικά. Έτσι, τροποποιούμε την διατροφή σας, πάντα βασιζόμενοι στο τι σας αρέσει και σας βολεύει να καταναλώνετε, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να απαλλαγείτε μία και καλή από τις δυσπεψίες που σας ταλαιπωρούν.

(www.thesaloniki-diaitologoi.gr)

Παρακάτω σας αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες τροφές που συνήθως προκαλούν δυσπεψίες και επιβαρύνουν την πέψη:

Γαλακτοκομικά

Η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλεί διάρροια, φούσκωμα, αέρια, ακόμα και κοιλιακό πόνο. Εάν όποτε πίνετε γάλα ή τρώτε γιαούρτι και τυρί αισθάνεστε κάτι από τα παραπάνω, πολύ πιθανόν να έχετε δυσανεξία. Δηλαδή, ο οργανισμός σας δεν έχει το ένζυμο λακτάση, που διασπά την λακτόζη του γάλακτος και το κάνει εύπεπτο.

Επομένως σε αυτήν την περίπτωση αποφύγετε τα γαλακτοκομικά και αντικαταστήστε τα με άλλα ροφήματα που δεν περιέχουν λακτόζη.

Τηγανιτές Τροφές

Τα τηγανιτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία και προβλήματα στις κενώσεις. Φαγητά με σάλτσες, λιπαρά κομμάτια κρέατος και βούτυρο είναι καλό να τα αποφεύγετε.

Εσπεριδοειδή Φρούτα

Η οξύτητά τους σε περιόδους έντονης δυσπεψίας θα σας ενοχλήσει ακόμα περισσότερο. Οπότε όταν δεν αισθάνεστε πολύ καλά στο στομάχι – έντερο, αποφύγετε πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ.

Τεχνητά Γλυκαντικά

Η σορβιτόλη είναι ένα γλυκαντικό που συναντάμε σε πολλές τροφές, ως εναλλακτικό της ζάχαρης. Τσίχλες και αναψυκτικά είναι από τις τροφές που την συναντάμε πιο συχνά. Ο FDA προειδοποιεί πως η πολύ συχνή μάσηση τσίχλας με σορβιτόλη και πόση αναψυκτικών, μπορεί να προκαλέσει διαρροϊκές κενώσεις και πεπτικά προβλήματα.

Πολλές φυτικές ίνες

Και όμως, αυτό το τόσο υγιεινό συστατικό των τροφίμων ολικής άλεσης, φρούτων και λαχανικών, αν δεν καταναλωθεί στην σωστή αναλογία, μπορεί να προκαλέσει φουσκώματα και έντονα αέρια. Μην συνδυάζετε σπόρους και φυτικές ίνες έτσι απλά στο γεύμα σας. Πρέπει να γνωρίζετε πόσο συχνά και σε τι αναλογία ταιριάζει στον δικό σας οργανισμό.

Όσπρια

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά έχουν επίσης και σάκχαρα που δυσκολεύουν την πέψη και προκαλούν αέρια. Αν έχετε τέτοια συμπτώματα όποτε καταναλώνετε όσπρια, πιθανόν το σώμα σας να μην έχει τα κατάλληλα ένζυμα, στην ιδανική ποσότητα, ώστε να τα διασπάσει.

Tip για την κατανάλωση οσπρίων: Μουλιάστε τα για τουλάχιστον 4 ώρες και πετάξτε το νερό του πρώτου βρασμού. Ρωτήστε μας για έξυπνους συνδυασμούς για να μην σας ξαναενοχλήσουν ποτέ ξανά! (www.thesaloniki-diaitologoi.grwww.thesaloniki-diaitologoi.gr).

Λάχανο-Μπρόκολο

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο και το μπρόκολο, έχουν τα ίδια σάκχαρα όπως τα όσπρια, γι’ αυτό και προκαλούν εύκολα αέρια. Επίσης, η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τα κάνει ακόμα πιο δύσκολο να αφομοιωθούν. Σίγουρα με το βρασμό γίνονται πιο εύπεπτα, αλλά και αυτά πάλι πρέπει να καταναλώνονται στην σωστή ποσότητα και συχνότητα για να μην σας προκαλούν δυσπεψίες.

Φρουκτόζη

Τρόφιμα όπως αρτοσκευάσματα (πίτες, κουλουράκια, κ.α.), χυμοί φρούτων, καραμέλες, σόδα, είναι δύσπεπτα για ορισμένους ανθρώπους. Η φρουκτόζη που περιέχουν μπορεί να οδηγήσει σε φουσκώματα και τυμπανισμό, οπότε καλό είναι να αποφεύγεται η συχνή τους κατανάλωση.

Καυτερά Φαγητά

Οι καούρες και οι δυσπεψίες που νιώθουν πολλοί άνθρωποι επιβαρύνονται όποτε τρώνε κάτι καυτερό. Το τσίλι (κόκκινη καυτερή πιπεριά) λόγω της καψαϊκίνης που περιέχει επιβαρύνει τις καούρες, οπότε σίγουρα αποφύγετε τέτοιες τροφές.

*Το άρθρο επιμελήθηκε η Ειρήνη Πασχαλέρη, Βιολόγος με Ειδίκευση στη διατροφή και οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι συνεργάτες της

Facebook: Eirini Paschaleri

Instagram: @eirinipaschaleri

Ιστότοπος: www.thessaloniki-diaitologoi.gr


Πηγή: vwoman.gr