Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΧΟΥΣ


 Της Φωτεινής Καμπουρίδου - vwoman.gr

Με την πανδημία να οδεύει στο τέλος της σιγά σιγά και σταδιακά, ο καθένας από εμάς προσπαθεί να θυμηθεί και να μπορέσει να ξαναμπεί στους ρυθμούς της παλιάς φυσιολογικής ζωής. Με το σταδιακό άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων, ήρθε και η επαναλειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι “πρωταγωνιστές” της σχολικής χρονιάς είναι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου οι οποίοι μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Το άγχος τόσο των μαθητών όσο και των γονέων είναι ούτως ή άλλως αυξημένο όπως κάθε φορά, με την διαφορά ότι φέτος όπως και πέρυσι, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν με διαφορετικές συνθήκες. Καθώς η φετινή χρονιά ήταν παραπάνω στρεσογόνα λόγο του ιού, υπάρχει επιπλέον ανάγκη για υποστήριξη στους μαθητές που παράλληλα με τις εξετάσεις είχαν να αντιμετωπίσουν την καραντίνα αλλά και την ιδιαίτερη ηλικία της εφηβείας τους.

Τα σημάδια του άγχους

Αρχικά οι γονείς θα πρέπει να εντοπίσουν τα σημάδια τα οποία προειδοποιούν για έντονο άγχος. Παρόλο που οι ενδείξεις άγχους διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, τα παρακάτω είναι συνηθισμένα για όλους και ενδεχομένως να υπάρχει διαφορά στη συχνότητα εμφάνισης και στην ένταση. Οι έντονοι πονοκέφαλοι, ο πόνος στο στομάχι, η δύσπνοια, δυσκολίες στην αναπνοή αλλά και ταχυκαρδίες σε συνδυασμό με εφίδρωση και δυσκολία στον ύπνο, θα πρέπει να “χτυπούν” το καμπανάκι στους γονείς έτσι ώστε να γίνει περισσότερη διερεύνηση σε ότι αφορά την γενικότερη εικόνα των υποψηφίων πριν τις πανελλήνιες.

Tips για να βοηθήσετε τα παιδιά σας

– Διατροφή: Συχνά και μικρά ισορροπημένα γεύματα, θρεπτικά και αποφυγή junk food και αυξημένης κατανάλωσης ζάχαρης και καφεΐνης.

 Ύπνος: Χρειάζονται τουλάχιστον 8 ώρες συνεχόμενου βραδινού ποιοτικού ύπνου έτσι ώστε να είναι το μυαλό “καθαρό” και να υπάρχει διαύγεια και συγκέντρωση.

– Άσκηση: Καθώς η γυμναστική και η σωματική άσκηση συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην καλή ψυχολογία, προτείνετε στα παιδιά σας την ώρα που θα κάνουν το διάλειμμα τους, αντί να δουν για παράδειγμα τηλεόραση, να βγουν μαζί σας μια βόλτα για περπάτημα.

– Επικοινωνία με φίλους: Στον αντίποδα του να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους αποκλειστικά μαζί σας, φυσικά είναι επιτρεπτό και θεμιτό να πάνε μια βόλτα με τους φίλους τους έτσι ώστε να ανταλλάξουν και απόψεις σχετικά με θέματα που τους ενδιαφέρουν.

 Τονίστε τα θετικά

Όταν το παιδί σας βομβαρδιστεί από αρνητικές σκέψεις όπως, «θα αποτύχω”, “δε θα περάσω εκεί που θέλω” εσείς θυμίστε τους και τονίστε τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα τους ως τώρα.

Αποφύγετε τη σύγκριση

Δεν είναι η σωστή στιγμή να προβείτε σε συγκρίσεις με φίλους ή και με τα αδέρφια τους.

Αυτοαποκάλυψη

Μιλήστε για το πως βιώσατε εσείς τα αντίστοιχα χρόνια και τις δικές σας εμπειρίες σε ότι αφορά τις σχολικές εξετάσεις.

Σιωπηλοί Υποστηρικτές

Μην τους πιέζετε να σας μιλήσουν και να εκφραστούν. Απλά πείτε “εγώ είμαι εδώ για σένα να ξέρεις, όποτε χρειαστείς”.

Καλή επιτυχία στα παιδιά και στους γονείς. Και ας μην ξεχνάμε ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα η προσπάθεια είναι αυτή που μετράει και πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση και για το καλύτερο!

 

Η Φωτεινή Καμπουρίδου είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Τηλ:  6947 879862

Email: fkambouridou@gmail.com

Instagram: kambouridou.fotini

Facebook page: Καμπουρίδου Φωτεινή, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Πηγή: vwoman.gr