Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Brutus: Μια φρέσκια καλλιτεχνική ‘ πνοή ‘ στο λιμάνι του Ρότερνταμ

Old Harbour, Rotterdam, photo credit cityguiderotterdam.com

Η αναβάθμιση της περιοχής περιλαμβάνει μια σειρά με όγκους που περιέχουν πολιτιστικά κτίρια που συνδέονται με σκάλες, διαδρόμους και ράμπες. Τα πολυώροφα κτίρια θα περιλαμβάνουν συνολικά 750 οικιστικές μονάδες.

Ο Ολλανδός καλλιτέχνης  και γλύπτης Joep van Lieshout,

σχεδιάζει να δώσει μια νέα καλλιτεχνική όψη  και έναν ‘αέρα΄ αναδόμησης στο λιμάνι του Ρότερνταμ  χτίζοντας   κτίρια στο ύφος του μπρουταλισμού, και στοχεύει  σε ένα αποτέλεσμα  μοναδικής ομορφιάς και καλαισθησίας.

Το σχέδιο αποσκοπεί στη δημιουργία μιας γειτονιάς στην οποία θα μπορούν να ζουν και να εργάζονται καλλιτέχνες. Θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό προσιτών χώρων εργασίας και διαβίωσης καθώς και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, όπως μουσείο, αποθήκη τέχνης και εκθεσιακό χώρο, τον ExpoBrutus.

Το σύμπλεγμα των κτιρίων στο Ρότερνταμ που στοχεύει στην προώθηση μιας καλλιτεχνικής κοινότητας με την ονομασία Brutus, σχεδιάζεται και χρηματοδοτείται από τον Van Lieshout και την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων REDCompany για την περιοχή λιμανιών M4H του Ρότερνταμ.

Old Harbour, Rotterdam, photo credit cityguiderotterdam.com


Η αναβάθμιση της περιοχής περιλαμβάνει μια σειρά με όγκους που περιέχουν πολιτιστικά κτίρια που συνδέονται με σκάλες, διαδρόμους και ράμπες. Τα πολυώροφα κτίρια θα περιλαμβάνουν συνολικά 750 οικιστικές μονάδες.

Ως γλύπτης ο Van Lieshout δημιουργεί ένα αρχιτεκτονικό μοντέλο που εξισορροπεί τους όγκους σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα AVL Mundo. Η περιοχή, μια κακόφημη, γνωστή για το έγκλημα και την πορνεία πουλιέται πάμφθηνα και η αστική αυτή αναβάθμιση θα προσφέρει φτηνές λύσεις σε καλλιτέχνες που θα ζουν και θα εργάζονται σε μια φιλική όπως θα διαμορφωθεί, γειτονιά.



«Η οικιστική αυτή ανάπτυξη θα γίνει σε 11.000τ.μ. φτηνά αγορασμένης γης που μπορεί να αναπτυχθεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για καλλιτέχνες, για μια εναλλακτική κοινότητα που θα είναι βιώσιμη», δήλωσε ο Van Lieshout.

Ο χώρος εργασίας του Atelier Van Lieshout θα παραμείνει ως μέρος του Brutus και θα διαθέτει μια διαφανή πρόσοψη που θα επιτρέπει στους επισκέπτες να παρακολουθούν την τέχνη να γεννιέται. Ένα τμήμα 2.250 τετραγωνικών μέτρων που ονομάζεται The Maze θα παρουσιάσει εγκαταστάσεις, γλυπτά και άλλα έργα του που θα παράγονται στο στούντιο.

Το Brutus θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με το έργο να περιμένει επί του παρόντος έγκριση από την επιτροπή που παίρνει τις οικιστικές αποφάσεις για τις ζώνες της πόλης. Οι υποστηρικτές του έργου σκοπεύουν να ξεκινήσουν την κατασκευή το 2023 με το σχέδιο ανάπτυξης να ολοκληρώνεται δύο χρόνια αργότερα. 

Πηγή: www.newslink.gr