Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΔΙΑΤΡΟΦΗ + ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ = ;


©Daria Shevtsova

Η παράταση της νεότητας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί γυναίκες και άντρες από καταβολής κόσμου. Η γήρανση είναι ένα σύνολο βλαβερών μεταβολών που λαμβάνουν χώρα καθώς μεγαλώνουμε και οφείλεται στην
αδυναμία του οργανισμού να αναπλάσει τα φθαρμένα κύτταρά του. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν ώστε να διατηρήσουμε όσο είναι εφικτό τη νεότητά μας?
Το πρώτο και κυριότερο είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας και τις διατροφικές μας συνήθειες. Η σωστή διατροφή μπορεί να επηρεάσει το δέρμα και να βοηθήσει ενάντια στο σχηματισμό ρυτίδων. Ο λόγος για τον οποίο το δέρμα εμφανίζει ρυτίδες και χαλαρώνει είναι διότι με την αύξηση της ηλικίας μειώνονται οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης οι οποίες εξασφαλίζουν την ελαστικότητα του δέρματος.
Σύμμαχος στην αντιγήρανση είναι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες και δρούν ενάντια στη φθορά του κυττάρου. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα δε μπορεί να τα συνθέσει μόνος του ο ανθρώπινος οργανισμός και πρέπει να τα πάρει από τις τροφές του ή σε περίπτωση ελλειπούς διατροφής μέσω συμπληρωμάτων. Πηγές των απαραίτητων λιπαρών οξέων είναι τα Ω3 και Ω6 που βρσίσκονται άφθονα στα ψάρια (κυρίως σε σολωμό-σαρδέλες-σκουμπρί-τόνο), στους ξηρούς καρπούς καθώς και στα φυρικά έλαια.
Επιπλέον η γήρανση καθυστερεί όταν προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν τη δράση των ελευθέρων ριζών και προφυλάσσουν έτσι την ακεραιότητα των κυτταρικών μεμβρανών. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι τα όσπρια, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το πράσινο τσάι και το ελαιόλαδο.
Η γήρανση της επιδερμίδας οφείλεται και σε άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα, η ακτινοβολία και η κληρονομικότητα. Ο μηχανισμός προστασίας εδώ συνίσταται στην αύξηση του πάχους της επιδερμίδας. Τέτοιες θετικές επιδράσεις έχουν οι βιταμίνες C και Ε, σύμπλεγμα Β, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην ανανέωση των κυττάρων και στη σφριγηλότητα της επιδερμίδας. Πηγές πλούσιες σε βιταμίνη Β είναι το μοσχάρι, τα ψάρια, τα πράσινα λαχανικά, το αβγό, το γάλα και η μαγιά μπύρας.
Η βιταμίνη C δρα ενισχυτικά στη διατήρηση του κολλαγόνου. Πλούσια πηγή της είναι τα εσπεριδοειδή, μπρόκολο, μαύρες σταφίδες, φυλλώδη πράσινα λαχανικά, καθώς και οι φράουλες, βατόμουρα και ντομάτες.
Η βιταμίνη Ε διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει την αντοχή κατά της ηλιακής ακτινοβολίας. Το σιτάρι, τα καρύδια, τα φυτικά έλαια είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε.
Το Σελήνιο μειώνει την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι χαμηλά επίπεδα σεληνίου στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο είναι η σόγια, τα ψάρια γλυκού νερού, τα στρείδια, μύδια, γαρίδες κωθώς και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Ο Ψευδάργυρος είναι πολύ σημαντικός για ένα υγιές νεανικό δέρμα καθώς συμβάλλει στη διατήρηση ελαστίνης και κολλαγόνου. Τα οστρακοειδή, οι φακές, η βρώμη καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο.
Έτσι, για να έχετε ένα λαμπερό και νεανικό δέρμα, καλό θα ήταν να αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με ζάχαρη όπως: γλυκά, ροφήματα και ποτά, οι οποίοι προκαλούν απότομη αύξηση του γλυκαιμικού δείκτη, με αποτέλεσμα όχι μόνο να επηρεάζεται το σωματικό βάρος, αλλά και η υγεία του δέρματος.
Εντάξτε λοιπόν στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τρόφιμα με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προγραμματίστε δύο γεύματα την εβδομάδα με όσπρια ως κύρια πηγή πρωτεϊνών, δοκιμάστε προϊόντα ολικής άλεσης, προτιμήστε έναν ελαφρύ τρόπο μαγειρέματος (αποφύγετε το τηγάνισμα), αποφύγετε όσο είναι δυνατόν το καθημερινό στρες, βάλτε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας, εξασφαλίστε επαρκή ενυδάτωση πίνοντας 8 τουλάχιστον ποτήρια νερό την ημέρα για να δείτε το δέρμα σας ξανά λαμπερό, σφριγηλό και νεανικό!

Κόντου Σοφία
Φαρμακοποιός
Πηγή: www.pharmasofia.gr