Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Καφεκοπτεία Λουμίδης! Πόσο καλά τα γνωρίζετε;


"Ένα καφεδάκι Ελληνικό, είναι πάντα μια καλή ιδέα για να κάνεις διάλειμμα!", 

μας προτρέπουν από τη σελίδα τους στο facebook και επειδή συμφωνούμε μαζί τους, μια και η ώρα είναι "κατάλληλη", μαζί με τον καφέ, σκέφτηκα να ρίξουμε μια ματιά και στην γοητευτική, σημαντική ιστορία των Καφεκοπτείων Λουμίδη. Τα κείμενα, είναι φυσικά δικά τους...

Πόσο καλά γνωρίζετε την ιστορία των Καφεκοπτείων Λουμίδη; 

Στις αρχές του αιώνα μας, γύρω στο 1910, οι τρεις αδερφοί Αντώνιος, Νίκος και Ιάσων Λουμίδης, αφήνοντας πίσω την γενέτειρα τους, την Κάρυστο, στην προσπάθειά τους για τα προς το ζην, επεξεργάστηκαν τον δυσεύρετο και ακριβό για τα χρόνια εκείνα καφέ και τον πρωτοδιένειμαν στην αγορά. 

Το μπακάλικο στο οποίο δούλευαν χρησιμοποιούσε για την παρασκευή του καφέ, ένα χειροκίνητο καβουρδιστήρι 10 οκάδων και για καύσιμη ύλη ξύλα ή κάρβουνα. Η διαδικασία παρασκευής του καφέ ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, και η παραγωγή της επιθυμητής ποιότητας ήταν πραγματικό κατόρθωμα: ο καφές έπρεπε να καβουρδιστεί ομοιόμορφα, να έχει σταθερό χρώμα και να μην χάσει στο ψήσιμο κανένα από τα πολύτιμα συστατικά του. 

Μέσα σε εκείνο το «πρωτόγονο» μπακάλικο απέκτησαν οι αδελφοί Λουμίδη την πολύτιμη πείρα, που αποτέλεσε το σημαντικότερο εφόδιό τους στην μετέπειτα πορεία τους στον κόσμο του καφέ. 

  1913
-
 Τα τρία αδέρφια Λουμίδη, ο Ιάσονας, ο Νίκος και ο Αντώνης αφήνουν την γενέτειρα τους, την Κάρυστο και φθάνουν στον Πειραιά γεμάτοι όρεξη και πάθος για δουλειά. Τα πρώτα έξι χρόνια καταπιάστηκαν με την ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία παρασκευής και καβουρδίσματος του καφέ με πρωτόγονα μέσα της εποχής. Οι αδερφοί Λουμίδη γνώριζαν καλά ότι για να επιτευχθεί η επιθυμητή ποιότητα ο καφές έπρεπε να καβουρδιστεί ομοιόμορφα για να αποκτήσει σταθερό χρώμα και ταυτόχρονα να μην χαθεί κανένα από τα πολύτιμα συστατικά και χαρακτηριστικά του. Δουλειά επίπονη, που απαιτούσε μεράκι και αφοσίωση.

  1919
Με την πολύτιμη εμπειρία που απέκτησαν, αποφασίζουν να επενδύσουν όλες τις οικονομίες τους για να ανοίξουν το πρώτο κατάστημα αποκλειστικά αφιερωμένο στην πώληση φρεσκοκομμένου καφέ επί της οδού Ρετσίνα στον Πειραιά.
  1923
Οι Αφοί Λουμίδη αποφασίζουν να επεκταθούν εγκαινιάζοντας το νέο τους κατάστημα που πλέον στεγάζεται επί της οδού Τσαμαδού στον Πειραιά.

  1927
Το περίφημο σλόγκαν «έκαστος στο είδος του κι ο Λουμίδης στους καφέδες» είναι γεγονός. Το «κοφτερό» μυαλό του Νικόλαου Λουμίδη εμπνέεται αυτή την φράση όταν δίπλα από το θρυλικό καφεκοπτείο του Πειραιά άνοιξε ένα ανταγωνιστικό.

  1928
-
 «Καφέ Βραζιλίας σαν θέλεις να πιεις Και κέφι να κάνεις ωσάν μερακλής Στο δρόμο Αιόλου μεσ΄τα Χαυτεία Λουμίδης & Σία» γράφει ο ποιητής Σουρής. Στη παλιά θέση του καφενείου του Γιάννη Χάφτα στα Χαυτεία ιδρύεται καφεκοπτείο Λουμίδη.

  1931
-
 Ο καφές Λουμίδη γίνεται ευρέως γνωστός και αποσπά διεθνείς διακρίσεις σε εκθέσεις στην Ιταλία (Bologna) και στην Γαλλία (Nice). Η οικογενειακή επιχείρηση επεκτείνεται και στην συμπρωτεύουσα με ένα μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επί της οδού Τσιμισκή.

  1938
-
 Το «πατάρι του Λουμίδη». Ένα κατάστημα-καφενείο στην οδό Σταδίου για το οποίο έχει χυθεί πολύ μελάνι. Όλα τα γνωστά ονόματα της τότε γνωστής λογοτεχνικής, καλλιτεχνικής και δημοσιογραφικής Αθηναϊκής σκηνής, συχνάζουν, συζητούν και σχολιάζουν εκεί τα δρώμενα της εποχής, συνοδεία καφέ Λουμίδη. Οι Αφοί Λουμίδη είναι οι πρώτοι στην Ελλάδα που ακολούθησαν με αξιώσεις το Ευρωπαϊκό ρεύμα της συνεύρεσης για ανταλλαγή απόψεων συνοδεία καφέ.

Για την πολύ γοητευτική συνέχεια, πατήστε εδώ