Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Louisa May Alcott, Little Women and Google Doodle...!




Γεννήθηκε στην πόλη Germantown της Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής,  στις 29 Νοεμβρίου του 1932. Η ίδια και οι 3 αδελφές της, Anna, Elizabeth και May, πήραν την απαραίτητη μόρφωση στο σπίτι τους, από τον φιλόσοφο-διδάσκαλο πατέρα τους Bronson Alcott και Χριστιανική αγωγή από τη μητέρα τους, Abigail Alcott.

Πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Βοστόνη και στο Concord της Μασαχουσέτης,  με συχνές εξορμήσεις σε βιβλιοθήκες και εκδρομές στην εξοχή.
Όπως και η Jo March, "ο χαρακτήρας της" πρώτα στο βιβλίο της και στη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη, στη συνέχεια, ήταν ένα αγοροκόριτσο. Έλεγε μάλιστα σχετικά ότι κανένα αγόρι δεν την έκανε παρέα εάν πρώτα δεν τον είχε περάσει στο τρέξιμο.
Το γράψιμο ήταν η μεγάλη της αγάπη από πολύ νεαρή ηλικία και συχνά έγραφε μελοδράματα τα οποία "ζωντάνευαν" εκείνη και οι αδελφές της.
Όταν ήταν 15 ετών, μόλις, θυμωμένη από τη φτώχεια και τις ταλαιπωρίες που ταλάνιζαν την οικογένειά της, φώναξε δυνατά: "Θα κάνω κάτι σύντομα...Δεν με νοιάζει τι θα είναι αυτό: τη δασκάλα, τη μοδίστρα, την ηθοποιό, τη συγγραφέα, οτιδήποτε για να βοηθήσω την οικογένειά μου. Και θα γίνω ευτυχισμένη και πλούσια και διάσημη πριν πεθάνω, θα δείτε!".
Και το έκανε. Αντιμέτωπη με μια κοινωνία που προσέφερε ελάχιστες δυνατότητες στις γυναίκες, η Louisa May Alcott καταπιάστηκε με σχεδόν όποια δουλειά εύρισκε για να τα καταφέρει. 
Η καριέρα της σαν συγγραφέας ξεκινά με μικρές ιστορίες και ποιήματα που δημοσιεύει σε διάφορα περιοδικά, ενώ το 1854,  στην ηλικία των 22 ετών, εκδίδει το πρώτο της βιβλίο Flower Fables. 


Στα 35 της χρόνια, ο εκδότης της, της ζητά να γράψει ένα βιβλίο για κορίτσια και έτσι γεννιέται το επικό πλέον Little Women,  το οποίο συγγράφει από τον Μάϊο μέχρι τον Ιούλιο του 1868 στο Orchard House, που σήμερα λειτουργεί σαν σχολείο θηλέων που προετοιμάζει τις μαθήτριες να γίνουν παγκόσμιοι πολίτες, όπως αναφέρεται από την ιστοσελίδα του
Το βιβλίο, περιγράφει την "ενηλικίωση" εκείνης και των 3 αδελφών της, με την κεντρική ηρωίδα της Jo March να καθιερώνεται σαν μια ανεξάρτητη, με έντονη προσωπικότητα νεαρή γυναίκα.
Η Louisa May Alcott εξέδωσε περισσότερα από 30 βιβλία συνολικά και πέθανε στις 6 Μαρτίου του 1888, δυο μόλις ημέρες μετά τον θάνατο του πατέρα της.


Από τις εκδόσεις Ηλιοτρόπιο κυκλοφόρησε μια ελληνική έκδοση του βιβλίου το 2003...
Περιγραφή
"Μικρές έγνοιες, μεγάλοι πόνοι, χαρά, ευτυχία... Οι τέσσερις αδελφές Μορτς μας κάνουν να μοιραστούμε τη ζωή τους για περισσότερο από ένα χρόνο, όσο ο πατέρας τους λείπει μακριά για να υπερασπιστεί την τιμή της πατρίδας του: η Μπεθ, η μικρή μουσικός με τη μεγάλη καρδιά, η Έιμι, αξιαγάπητη και υπομονετική, η Μεγκ, η μεγαλύτερη, ντροπαλή και γλυκιά, και η ανεκδιήγητη Τζο, αγοροκόριτσο, με την αξεπέραστη φαντασία. Να ένα γοητευτικό χρονικό της αμερικάνικης ζωής, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα"


Σήμερα, το google doodle, είναι αφιερωμένο σε αυτήν! 

Πολιτισμός, Google Doodle