Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

5 συμβουλές για Καλό Ύπνο...!


Ο καλός ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας, μας βοηθάει να είμαστε περισσότερο αποδοτικοί και ενεργητικοί ολόκληρη την ημέρα. Πολλές φορές όμως, όσο απλό και αν ακούγεται, η εξασφάλιση ενός καλού ύπνου, δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση για κάποιες από εμάς. Γι΄αυτό, κάποιες συμβουλές μπορεί να μας φανούν χρήσιμες. 


1. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε τις ίδιες ώρες, καθημερινά
Με άλλα λόγια, κρατήστε ένα σταθερό πρόγραμμα. Έτσι, βοηθάτε το σώμα σας να ενεργοποιήσει το "εσωτερικό του ρολόϊ"  και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας. Φροντίστε ώστε η ώρα που θα πηγαίνετε για ύπνο να είναι εκείνη που ξέρετε ότι αισθάνεστε συνήθως κούραση, έτσι ώστε να μη στριφογυρνάτε για ώρα στο κρεβάτι σας. Αν κοιμηθείτε με αυτά τα κριτήρια και για αρκετή ώρα, θα μπορείτε να ξυπνάτε μόνες σας, ίσως και χωρίς τη βοήθεια ενός ξυπνητηριού. Άν πάλι δείτε ότι το ξυπνητήρι είναι παραπάνω από απαραίτητο για να ξυπνήσετε, τελικά ίσως πρέπει απλά να πέφτετε για ύπνο νωρίτερα απ΄ό,τι συνηθίζετε.

2. Αποφύγετε τον μεσημεριανό ύπνο, αν το βράδυ δεν κοιμάστε εύκολα
'Αν και ο μεσημεριανός ύπνος, όταν μπορείτε να τον απολαύσετε, είναι καλή ιδέα για να ξεκουραστείτε ή και να αναπληρώσετε κάποιες ελάχιστες ώρες βραδυνού ύπνου, είναι καλύτερα να τον αποφύγετε, για να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ. Και αν επιμένετε σε ένα τέτοιο "διάλειμμα" 15 με 20 λεπτά, είναι υπεραρκετά.

3. Μην βλέπετε τηλεόραση πριν πάτε για ύπνο. Η τηλεόραση δεν είναι καλός "σύμβουλος" αν θέλετε να απολαύσετε έναν καλό βραδυνό ύπνο. Μάλιστα, είναι πολλές οι φορές εκείνες που τα προγράμματα της τηλεόρασης, αντί να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, σας κάνουν να χάσετε τον ύπνο σας. Είναι πολύ καλύτερο να ακούστε απαλή μουσική ή να διαβάσετε ένα ευχάριστο βιβλίο. 

4. Μέσα στην ημέρα, εξασκηθείτε έστω και λίγο. Η άσκηση σας βοηθάει στο να έχετε έναν καλό βραδυνό ύπνο, έστω και αν πρόκειται για 15 λεπτά περπάτημα μέσα στην ημέρα. Μόνο που καλό είναι, να κάνετε τη γυμναστική σας το πρωί ή έστω μέχρι νωρίς το απόγευμα. Από την ώρα που θα ολοκληρώσετε την άσκησή σας και μέχρι να πάτε για ύπνο, πρέπει να μεσολαβούν 3-4 ώρες, τουλάχιστον. 

5. Προσέχετε τη διατροφή σας. Αποφύγετε το πολύ φαγητό το βράδυ και τα πολύ πλούσια σε θερμίδες φαγητά. Επίσης, αποφύγετε το αλκοόλ, τα πικάντικα και καυτερά φαγητά, την καφεΐνη, αλλά και τα πολλά υγρά κατά τη διάρκεια του απογεύματος. 

Φυσικά, αυτές τις συμβουλές, ή και άλλες παρόμοιες, θα τις ακολουθείτε πάντα με τη συμβουλή του θεράποντα γιατρού σας, αφού είναι απλά ενημερωτικές και δεν έχουν τον ρόλο ιατρικής συμβουλευτικής.

Και να θυμάστε πάντα. Προσέχετε πολύ τη διατροφή και την υγεία σας!

lifestyle