Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πρώτη μέρα στο σχολείο; Προετοιμάστε τα...!



Μπορεί να ήταν ένα υπέροχο καλοκαίρι για τα παιδιά σας με βόλτες στην παραλία, κολύμπι, παιχνίδια, ξενοιασιά και ανεμελιά. Αλλά τώρα, είναι εκείνες οι μέρες που η στιγμή για να πάνε πρώτη φορά στο σχολείο, πλησιάζει, και φαντάζει -αν όχι απειλητική- τουλάχιστον φορτωμένη με πολλά προβλήματα. 
Πώς θα πάει; Θα θέλει; Δεν θα θέλει; 
Πώς θα τα πάει; Θα αντιδράσει; Θα κοινωνικοποιηθεί εύκολα; Θα κάνει φιλίες; Θα συμπεριφέρεται καλά; 
Κατ΄αρχήν ας πούμε μία αλήθεια. Έχετε κάθε δικαίωμα να αγωνιάτε για όλα αυτά, αφού πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή όλων των παιδιών. Τόσο σημαντική μάλιστα, που υποστηρίζεται από πολλούς ότι μπορεί να σημαδέψει θετικά ή αρνητικά την πολύ τρυφερή προσωπικότητά τους.
Εξ ίσου κάθε δικαίωμα έχει και το ίδιο το παιδί να αγωνιά, αφού, όσο και να του περιγράφετε τι πρόκειται να συναντήσει και πόσο ωραία θα περάσει, εκείνο έχει να αντιμετωπίσει "το άγνωστο". Οπότε, το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε, είναι να μιλήσετε με πολλή αγάπη και τρυφερότητα στο παιδί σας και να του δώσετε να καταλάβει ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχει τα δικά του συναισθήματα, τις δικές του αντιδράσεις. 
  • Κάντε το να νοιώσει οικεία με το θέμα. Φροντίστε ώστε όλα τα μέλη της οικογένειάς σας να μιλάνε τακτικά και με άνεση για το σχολείο και ενθαρρύνετε το παιδί σας να πει τις δικές του σκέψεις γι' αυτό. Άν, στις συζητήσεις αυτές, εντοπίσετε ότι κάτι ιδιαίτερο προβληματίζει το παιδάκι σας, βοηθήστε το να το αντιμετωπίσει όσο καλύτερα γίνεται. 
  • Φροντίστε να έχετε επισκεφθεί το σχολείο του αρκετές ημέρες πριν το παιδί σας πάει σε αυτό, ώστε να μπορέσετε να του το περιγράψετε με όση περισσότερη ακρίβεια γίνεται. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσετε την αίσθηση του αγνώστου που του προκαλεί ανησυχία.
  • Στο ίδιο πνεύμα, πάντα, προσπαθήστε να "αναπαραστήσετε" την ατμόσφαιρα του σχολείου στο σπίτι, προσκαλώντας και άλλα παιδάκια να συμμετέχουν σε αυτό το γεγονός. Δηλαδή, φτιάξτε σε ένα δωμάτιο του σπιτιού σας, με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται, την αίθουσα η οποία πιστεύετε ότι θα γίνει η δική του τάξη και, κάνοντας τη δασκάλα, "περάστε μια μέρα σχολείου" μαζί του, έστω και σε αναλογικά πολύ λιγότερο χρόνο. Παίξτε παιχνίδια, συστηθείτε, ζωγραφίστε, κάντε διάλειμμα και ξαναρχίστε. Κάντε ό,τι πρέπει ώστε η πρώτη μέρα του στο σχολείο να είναι κάτι οικείο.
  • Οργανώστε άλλη μια "πρόβα". Πριν την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς, κάντε μαζί του τη διαδρομή που θα κάνει κάθε μέρα μέχρι το σχολείο του, φροντίζοντας να είναι πολύ ευχάριστη, και αν σας επιτραπεί, μπείτε μαζί του στην τάξη του. Αφήστε το να δει τα θρανία, τον διάκοσμο, επιτρέψτε του να γνωρίσει το σχολείο όπου πρόκειται να περνάει πολλές ώρες της μέρας του. Κάντε να γίνει "δικό του".
  • Τρίτη "πρόβα". Η διαδικασία του φαγητού στο σχολείο θα του είναι επίσης άγνωστη, οπότε, αναβιώστε μια παρόμοια ατμόσφαιρα στο σπίτι. Αν χρειαστεί, φάτε όλα μαζί μέλη της οικογένειάς σας τα από σκεύη παρόμοια με αυτό στο οποίο θα βάζετε το γεύμα του παιδιού σας, έτσι ώστε άλλος ένας άγνωστος γι΄αυτόν παράγοντας να απαλειφθεί. 
  • Αν γνωρίζετε κάποια από τα παιδάκια που θα είναι μαζί του στο σχολείο, καλέστε τα στο σπίτι σας πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έτσι ώστε την πρώτη του μέρα μακριά από το σπίτι να αντικρύσει οικεία πρόσωπα. 
  • Τέλος, μην το κοροϊδέψετε στο ελάχιστο για τις ανησυχίες του. Αντιθέτως, φροντίστε να τις πάρετε πολύ στα σοβαρά και να τις αντιμετωπίσετε με όσο περισσότερη αγάπη γίνεται.
Καλή του αρχή!

useful tips