Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μάθετε πώς να λέτε "όχι"...#2!


Μήπως είστε από εκείνες που δεν λένε  ποτέ "όχι"; 

Έχετε σκεφτεί το λόγο;

Μήπως πιστεύετε ότι αν πείτε όχι θα σας θεωρήσουν εγωίστριες, αδιάφορες, απαθείς;
Μήπως με το "όχι" ότι φοβάστε κάποιοι δεν θα σας αποδέχονται πια; Θα σας αποκόψουν, θα σκεφτούν άσχημα για εσάς, δεν θα έχουν τις αντιδράσεις που θέλετε; 
Μήπως, τελικά όλα αυτά δεν θα έπρεπε να τα σκέφτεστε και θα πρέπει να δείτε τι συμβαίνει πραγματικά; 

H αλήθεια είναι ότι όταν λέμε "ναι" ενώ θα έπρεπε να πούμε "όχι", ξεπερνάμε τα όριά μας και προδίδουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας. Καταπατάμε τις ανάγκες μας, τις αγνοούμε μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε εκείνες κάποιων άλλων. Κάνουμε επιλογές που δεν μας αντιπροσωπεύουν και στην πραγματικότητα δεν τις θέλουμε, δικαιολογώντας μάλιστα και τις λάθος αποφάσεις μας, με όποιον τρόπο μπορούμε. 
"Είναι μόνο για μια φορά", "είναι για καλό σκοπό", "'ε, δεν έγινε και τίποτα", "μπορώ να το κάνω, σιγά το θέμα", λέμε στον εαυτό μας, παραμερίζοντας για άλλη μια φορά τον εαυτό μας.
Μπορείτε να κερδίσετε λέγοντας "όχι"

  1. Ο παράγοντας του άγχους

Όταν λέτε "ναι" ενώ θα έπρεπε να πείτε "όχι", υποβάλετε σε μεγάλη δοκιμασία τον εαυτό σας, προκαλώντας άγχος και πίεση σε τέτοιο βαθμό στον οργανισμό σας, σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να σας προκαλέσει ταραχή, αναστάτωση, σωματικούς πόνους, μέχρι και απώλεια ύπνου. Και αν σκεφτείτε απλά ότι τα περνάτε όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή δεν μπορείτε να αρθρώσετε μια απλή, μονοσύλλαβη λεξούλα...

2. Σταματήστε να ανησυχείτε πολύ. 

Σταματήστε να κουβαλάτε το άγχος, τα βάρη και τα προβλήματα άλλων σαν να είναι δικά σας, επειδή απλά δεν είναι. Πάψτε να ανησυχείτε για την κριτική που φαντάζεστε ότι θα κάνουν σε βάρος σας, άλλωστε ακόμη και να σας κρίνουν όπως φοβάστε, μην σας απασχολεί. Επικεντρωθείτε σε αυτό που πιστεύετε εσείς σωστό και κινηθείτε σύμφωνα με τα δικά σας κριτήρια. Με λίγα λόγια, δώστε μεγαλύτερη βάση στη δική σας κρίση και ενισχύστε την αυτοπεποίθησή σας. Κάτι απολύτως απαραίτητο για να μπορέσετε κάποια στιγμή να θέσετε, αλλά και να διατηρήσετε τα όριά σας. 


3. Ξεδιαλύνετε τις σχέσεις σας.

Αναφορικά με παλαιότερες σας "φιλίες", επιλέξτε και κρατήστε  εκείνους τους ανθρώπους μόνο, που δεν θα σας εκμεταλλευτούν ζητώντας σας συνέχεια κάτι, Όσον αφορά στις νέες σας  γνωριμίες, κόψτε από την αρχή την ¨εκμετάλλευση", βάζοντας τα όριά σας. Πείτε "ναι" μόνον όταν συμφωνείτε απόλυτα σε κάτι που εκφράζει και τη δική σας επιθυμία, τη δική σας ανάγκη και πείτε "όχι" όταν, έστω και από ένστικτο και μόνο, δεν θέλετε να κάνετε αυτό που σας ζητούν σαν χάρη. 

4. Δυναμώστε μέρα με τη μέρα.

Όσο και αν το "πρώτο σας ΌΧΙ" σας φανεί δύσκολο στην αρχή, γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι η άρνησή σας σε κάτι που δεν θέλετε να κάνετε θα σας δυναμώνει όλο και περισσότερο χαρίζοντάς σας την τόσο απαραίτητη αυτοπεποίθηση που πρέπει να έχετε.

5. Κερδίστε χρόνο πολύτιμο για εσάς


Πέραν όλων των άλλων, όταν θα μάθετε να λέτε "όχι", θα κερδίσετε χρόνο για να κάνετε πράγματα που αρέσουν σ' εσάς, θα περάσετε πολύτιμο χρόνο με τους δικούς σας ανθρώπους, θα αφιερώσετε χρόνο όπως θέλετε και σας ικανοποιεί. Ακόμη και αν θέλετε να καθήσετε απλά κάπου και να χαλαρώσετε, αφού αυτό είναι αυτό που θέλετε.

6. Αρνηθείτε με ευγένεια

Αφού λοιπόν το πάρετε απόφαση και πείτε το μεγάλο "όχι", ή μάλλον λίγο πριν το πείτε, χαλαρώστε και σκεφτείτε ότι μπορείτε να το κάνετε με απόλυτη ευγένεια. Μπορείτε δηλαδή σαν απάντηση σε μια "χάρη" που σας ζητούν, να πείτε: "Δεν μπορώ τώρα, αλλά κάποια άλλη στιγμή, ίσως, μπορεί...", ή "Θα το ήθελα πολύ, αλλά μου είναι πραγματικά αδύνατον". ή έστω, "Μεγάλη μου τιμή, αλλά ειλικρινά δεν θα μπορέσω". Μην αισθανθείτε ένοχες λέγοντας "όχι", μην απολογηθείτε: δεν χρειάζεται, δεν κάνατε τίποτα κακό, μην νοιώσετε αγενείς, δεν είστε. είστε απλά ο εαυτός σας και, ειλικρινά, τον εαυτό σας πρέπει να τον τιμάτε.

useful tips