Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πρόταση για βόλτα...Εθνικός Κήπος!

φωτογραφία σελίδας: Μ. Νικολοπούλου

Μια πρόταση για μια υπέροχη βόλτα στην Αθήνα, τώρα που το Καλοκαίρι είναι πάντα εδώ, είναι ο Εθνικός Κήπος. Μάλλον από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου, ο Εθνικός Κήπος αποτελεί δώρο ζωής για την Αθήνα, με πολύτιμη χλωρίδα και πανίδα, αλλά και με προσεγμένη σχεδίαση. Άρχισε να δημιουργείται το 1839 για να ολοκληρωθεί το 1962 και να αποτελέσει το πρώτο "πάρκο", τον πρώτο Κήπο της Αθήνας, σε έκταση 158 στρεμμάτων, περίπου. Ο πρώην Βασιλικός Κήπος, όπως ονομαζόταν προς τιμήν της βασίλισσας Αμαλίας στην οποία και οφείλει τη δημιουργία του μετονομάστηκε σε Εθνικό Κήπο το 1974, ενώ λίγο πριν είχε πάρει την ονομασία Κρατικός Δημόσιος Κήπος. Γειτνιάζει με τη Βουλή των Ελλήνων και εκτείνεται μέχρι την αρχή του Κήπου του Ζαππείου, σχηματίζοντας έτσι ένα αδιάσπαστο μέτωπο βλάστησης και υψηλής αισθητικής. Η κύρια είσοδός του, μία από τις επτά συνολικά εισόδους, βρίσκεται επί της Λεωφόρου Αμαλίας. Κάποια άλλη, βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, τρεις επί της Ηρώδου Αττικού, και δύο δίνουν πρόσβαση από την περιοχή του Κήπου του Ζαππείου.

photo source: www.athensattica.gr
Όπως φαίνεται, η θέση όπου ο Κήπος δημιουργήθηκε δεν ήταν τυχαία επιλογή, αφού εκεί βρισκόταν κάποτε το ιερό άλσος του Λυκείου, αφιερωμένο στον Απόλλωνα.
Σύμφωνα με την επιθυμία της Αμαλίας, ο Κήπος έπρεπε να γίνει "κατ' απομίμησιν ιδεατών φυσικών τοπίων, ενώ είχε συλληφθεί εξ αρχής ως χώρος αναψυχής με τριπλή λειτουργία: ως κήπος των ανακτόρων, ως δημόσιον πάρκον και ως βοτανικός κήπος. Και από την άποψη αυτήν, είναι μοναδικός στην Νότια Ευρώπη".
Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του, οι επισκέπτες του Κήπου, βρήκαν έναν χώρο πανέμορφο, που θεωρούσαν δικό τους με τους παλαιότερους να μαθαίνουν πολλά ακόμα και αναφορικά με τα σπάνια, αιωνόβια δέντρα που βρίσκονται εκεί. 

"Το πάρκο παραμένει στη μνήμη μου όσο κανένα άλλο πάρκο από όσα έχω επισκεφτεί στη ζωή μου. Η πεμπτουσία ενός πάρκου είναι όπως όταν κάποιος κοιτά έναν πίνακα ή ονειρεύεται να βρίσκεται σε έναν τόπο που όμως δεν μπορεί ποτέ να πάει"

Χένρυ Μίλλερ, 1939

Βοτανικό Μουσείο, Εθνικός Κήπος

"Ο κήπος ήταν κατ' αρχάς καταφύγιον των παιδιών. Για τους συνοδούς τους υπήρχαν οι ωραίες πτυσσόμενες καρέκλες, ακριβή αντίγραφα των καθισμάτων των υπαιθρίων μπυραριών του Μονάχου, που ενοικιάζοντο με την ημέρα. Τον Κήπο τον φρουρούσαν καμμιά δεκαριά φύλακες, με πηλήκιο και τριμμένη στολή, αφοσιωμένοι -εις πείσμα των δύσκολων καιρών- στο έργο τους. Ο παιδόκοσμος,
με την ζωντάνια του, καταπατούσε, για να βρει τους κρυψώνες του, τα παρτέρια και οι ταλαίπωροι φύλακες με τις μακριές τους βίτσες μας κυνηγούσαν ανελέητα. Αργά το απόγευμα περιφέροντο με ένα κουδούνι, στις αυλές, και εσήμαναν την  ώρα του κλεισίματος του κήπου...Ανεξίτηλα βιώματα από έναν χώρο που μου στάθηκε μέσα στην Κατοχή (1941-1944), σε μία εποχή μουντή, γεμάτη κινδύνους και ψυχική καταχνιά, σε μία πόλη εξαθλιωμένη τότε και αφιλόξενη, λιμάνι οικείο, για να μην πω: τόπος παρηγοριάς, αυτογνωσίας και καθημερινής παιδικής κατάκτησης του κόσμου", αναπολεί ο Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος και Ιστορικός της Πολεοδομίας, Αλέξανδρος Παπαγεωργίου Βενετάς. 

Ο Εθνικός Κήπος είναι ανοιχτός για το κοινό από την Ανατολή μέχρι τη Δύση του Ηλίου όλες τις ημέρες του χρόνου και η είσοδος είναι ελεύθερη (Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας 1, Τ.Κ. 105 57, τηλ. 210-7211178 και 210-7215019).

Στην παιδική βιβλιοθήκη μοιράζουν τόσο το έντυπο της Παιδικής Βιβλιοθήκης με πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές της, όσο και το χάρτη του Εθνικού Κήπου, ένα έντυπο που, εκτός από την κατατοπιστική κάτοψη, περιλαμβάνει πλήθος πληροφοριών για τη βλάστηση και την ιστορία του.

Μέσα στο χώρο του Εθνικού Κήπο, απαγορεύεται η χρήση παντός είδους τροχοφόρων. Τα μόνα τροχοφόρα που κυκλοφορούν ανήκουν στην Υπηρεσία του Εθνικού Κήπου και συμμετέχουν στις κηποτεχνικές εργασίες που εκτελούνται μέσα στον Κήπο.
Τέλος, μια ενδιαφέρουσα διαδρομή για τζόκιν είναι μέσα στον Εθνικό Κήπο, με μια στάση για να θαυμάσει κανείς το Παναθηναϊκό Στάδιο, που βρίσκεται επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου.

ΤαμπέλεςΩράριο λειτουργίας Παιδικής Βιβλιοθήκης:Κάθε μέρα από τις 9 π.μ έως τις 3 μ.μ. εκτός από Κυριακή, Δευτέρα και αργίες (τηλ. 210- 3236503).

Ωράριο καφενείου: καθημερινά από τις 8.00 το πρωί μέχρι τη Δύση του Ηλίου (είσοδος από την οδό Ηρώδου του Αττικού).

Ωράριο γραφείων Εθνικού Κήπου:καθημερινά από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι. (είσοδος από την οδό Ηρώδου του Αττικού, ακριβώς πίσω από το καφενείο).

Ωράριο λειτουργίας Βοτανολογικής Συλλογής: Δεν λειτουργεί προσωρινά λόγω επισκευών


Αναδημοσίευση κειμένου από το περιοδικό ROTA SPOT, Τεύχος 45.
Πηγές: Αλέξανδρος Παπαγεωργίου Βενετάς, "Ο Κήπος της Αμαλίας", εκδόσεις Ίκαρος, Αθήνα 2008
www.attiko-prasino.gr

πρόταση βόλτας, πολιτισμός, Εθνικός Κήπος, πολιτιστική βόλτα