Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Νερό....πόσο να πίνουμε την ημέρα



Είναι πια αναμφισβήτητα δεκτό ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται αρκετή ποσότητα νερού την ημέρα. Το ποια όμως ακριβώς είναι αυτή, αναφέρεται διαφορετικά σε διάφορες πηγές και έρευνες, αν και η αλήθεια μάλλον είναι αλλού. Ο οργανισμός μας χρειάζεται κάποια ποσότητα νερού ανάλογη με τις δραστηριότητές μας, το κλίμα στο οποίο ζούμε, το αν γυμναζόμαστε ή και περπατάμε αρκετά, την ηλικία μας και πάνω απ' όλα την κατάσταση της υγείας μας. Οπότε, πέρα από τις γενικές συμβουλές για 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα, καλό είναι να ρωτάμε πάντα τον γιατρό που πιθανώς μας παρακολουθεί.
Γενικά όμως, ας πούμε κάποια πράγματα.
Το νερό, έχει αναμφισβήτητα πολλά οφέλη για την υγεία μας, αφού είναι το βασικό συστατικό του σώματός μας και αντιστοιχεί στο 60 τοις εκατό περίπου του σωματικού μας βάρους. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι το νερό βοηθάει στο να αποβληθούν οι τοξίνες από ζωτικά όργανα του σώματός μας, μεταφέρει θρεπτικά στοιχεία στα κύτταρά μας και δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες ενυδάτωσης για πολλούς από τους ιστούς του σώματός μας. Από την άλλη, η έλλειψη νερού σε σημαντικό βαθμό, προκαλεί αφυδάτωση οπότε και αδυναμία του οργανισμού να εκτελέσει τις συνήθεις λειτουργίες του. Ακόμη και η ενυδάτωση σε μικρό, έστω, βαθμό, μας στερεί την ενέργειά μας και μας προκαλεί αίσθηση κόπωσης.
Προσοχή στην επαρκή πρόσληψη νερού, λοιπόν, μια και ανά πάσα στιγμή, καθημερινά, αποβάλλουμε νερό μέσω της κίνησής μας, της εφίδρωσης, της άσκησης, της έντονης σωματικής δραστηριότητας. 
Γενικά πάντως, και σύμφωνα με κάποια δεδομένα που μας προσφέρει η Mayo Clinic, γενικά πάντα, οι άντρες πρέπει να προσλαμβάνουν υγρά είτε σε μορφή υγρών, είτε μέσω διάφορων φαγητών, που αντιστοιχούν σε 3 λίτρα την ημέρα. Αντίστοιχα, οι γυναίκες 2,2 περίπου λίτρα την ημέρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάτι ανάλογο με τα 8 ποτήρια νερό την ημέρα, που ισοδυναμούν σε 1.9 λίτρα νερού, περίπου.
Και πάλι, αισθάνομαι την ανάγκη, στο σημείο αυτό, να τονίσω ότι το πιο σημαντικό είναι να ρωτάμε πάντα τη συμβουλή ενός γιατρού για όλα τα θέματα που αφορούν στην υγεία μας, μια και είναι ο μόνος που μπορεί να μας καθοδηγήσει σωστά και επίσημα.
Για να είμαστε ήσυχες και υγιείς...
(Πηγή κειμένου: http://www.mayoclinic.org/)