Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Grès- Fashion- Cabotine

"Το άρωμα, έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καθημερινότητα και τη ζωή μου...Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι μοναδικό, πολύτιμο, μεταφέρει μνήμες και χαρές, αναπολεί, νοσταλγεί, ...αισθάνεται.
Οι επιλογές μου είναι αρκετές, δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποιο που δεν αλλάζω με τίποτα, μια και αρκετά είναι τα αρώματα εκείνα που με συναρπάζουν.
Πόσω μάλλον όταν συνοδοιπορούν και με μια Ιστορία, ακριβώς όπως τα αρώματα με την υπογραφή Madame Grès..."
Η ιστορία ενός Οίκου
Grès, είναι το όνομα του πολύ γνωστού Γαλλικού Οίκου Μόδας, με fashion δημιουργίες που χρονολογούνται από το 1942, ακόμα. 
(Madame Grès, design (picture found on https://www.pinterest.com/pin/108930884711565540/)
Εμπνεύστρια και ψυχή του Οίκου, η Germaine Émilie Krebs, που γεννήθηκε το 1903,  έγινε αρχικά γνωστή σαν Alix Barton και αργότερα σαν Madame Grès. Είναι η ίδια κυρία που  έδωσε το 1942 την ονομασία  Grès σε έναν Οίκο Μόδας, που είχε ήδη δημιουργήσει,  λίγο μετά το 1930, γνωστό σαν Alix, ή Alix Gres.  Από την αρχή της καριέρας του, ο Οίκος Madame Grès, φάνηκε ότι θα αποτελούσε ένα σημαντικό παράγοντα στον Κόσμο της Μόδας, αφού έγινε πολύ σύντομα ο préféré  πολλών διάσημων γυναικών, όπως η τότε Δούκισσα του Windsor ή η Marlene Dietrich.

Πώς προήλθε η ονομασία του Οίκου; 
Πρόκειται απλά  για τον αναγραμματισμό του ονόματος του συζύγου της Madame Grès, Serge, ενός Ρώσου ζωγράφου, που -αν και έδωσε το όνομά του στον Οίκο Μόδας της συζύγου του- την εγκατέλειψε λίγο μετά τη δημιουργία του Οίκου αυτού, όπως και τη νεογέννητη κόρη του Anne.
Αναφορικά με τη δεινότητα τώρα της δημιουργού και fashion designer "Madame Grès", λέγεται ότι είχε την ικανότητα να ράβει τα ρούχα ακριβώς στα μέτρα του σώματος κάθε πελάτισσάς της, χωρίς τη βοήθεια πατρόν, ενώ έμεινε επίσης γνωστή για τα κομψά της ρούχα, ζέρσεϋ ή μη, με τις λεπτές πτυχώσεις και το λοξό κόψιμο, κάνοντάς τα να προσομοιάζουν στα αρχαία ελληνικά αγάλματα. Ίσως η έμπνευσή της να οφείλεται στο ότι είχε εκπαιδευτεί στον τομέα της γλυπτικής, πριν ασχοληθεί με τη Μόδα. 
Madame Grès, γύρω στο 1946 (picture found on www.thefashionhistorian.com)
Όπως και νά' χει, ήταν ρούχα που αγκάλιαζαν το σώμα απαλά, δίνοντάς του θηλυκότητα και χάρη.Η Madame Grès, δεν θα μείνει μόνο στον σχεδιασμό ρούχων και -έτσι- το 1959 παρουσιάζει το πρώτο της άρωμα, Perfume Cabochard, ενώ στη συνέχεια έφτασε να σχεδιάζει μέχρι και ακριβά κοσμήματα για τον Οίκο Cartier. Σήμερα,  θα βρείτε τα πασίγνωστα και υπέροχα αρώματα του Οίκου, με το όνομα Grès πλέον.

Προσωπική μου "πρόταση"

Ένα από τα αρώματα του Οίκου Grès, που λατρεύω, είναι το Cabotine de Grès, που δημιουργήθηκε το 1990. Είναι ένα ξεκάθαρα γυναικείο άρωμα, floral, με τις ανάσες από ροδάκινο, ylang-ylang, τριαντάφυλλο, vetiver, ηλιοτρόπιο, βανίλια και γιασεμί, μεταξύ άλλων, να μπερδεύονται αιθέρια στις νότες βάσεις, καρδιάς και κορυφής.
Εσείς, μπορεί να επιλέξετε κάποιο άλλο άρωμα του Οίκου Grès...απλά, μην ξεχάστε να τα "αναζητήσετε".

Ειρήνη Κάντζα,
beauty editor at www.cosmeticsdelux.blogspot.gr