Ο Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επικεφαλής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και
Διατροφής, του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων στο
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ελλάδα, δήλωσε: «Το καλλιεργημένο κρέας παράγεται σ’ένα
ελεγχόμενο και καθαρό περιβάλλον το οποίο επιτρέπει την ενίσχυση και τη βελτιστοποίηση της
διαδικασίας, καθώς και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και της χρήσης αντιβιοτικών. Προτού
ένα προϊόν καλλιεργημένου κρέατος λάβει έγκριση προς πώληση στην ΕΕ, θα πρέπει να
υποβληθεί σε ενδελεχή τεχνική και επιστημονική αξιολόγηση της ασφάλειας και της διατροφικής
του αξίας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)».
Το καλλιεργημένο κρέας είναι ακόμα μια νέα ιδέα για τους Έλληνες καταναλωτές, με το 23% να
δηλώνει ότι έχει ακούσει γι’ αυτόν τον νέο τρόπο παραγωγής κρέατος. Οι συμμετέχοντες (76%)
στην έρευνα πιστεύουν επίσης ότι η απόφαση για έγκριση δραστηριοτήτων καλλιέργειας
κρέατος θα πρέπει να παρθεί ανεξάρτητα από τα εμπορικά συμφέροντα που μπορεί να
προκύπτουν. Επιπρόσθετα το 35% υποστηρίζει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έπρεπε
να επενδύσουν περισσότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη του κλάδου και το 45% συμφωνεί
ότι οι αρχές θα έπρεπε να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους να επωφεληθούν από τις νέες
ευκαιρίες που παρουσιάζει αυτός ο ανερχόμενος κλάδος.
Μεθοδολογία έρευνας
*Αυτά τα αποτελέσματα βασίζονται σε συγκεντρωτικές % τιμές από 2 σημεία βαθμολόγησης (τείνω να
συμφωνώ + συμφωνώ απόλυτα).Η έρευνα αυτή υλοποιήθηκε από το YouGov Deutschland GmbH,
κορυφαία εταιρεία στη διαδικτυακή έρευνα αγοράς, για λογαριασμό της ΜΚΟ και think tank Good Food
Institute. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω διαδικτυακής έρευνας μεταξύ 17 και 22 Απριλίου 2024, στην
οποία συμμετείχαν 1.015 άτομα στην Ελλάδα, ηλικίας 18 ετών και άνω. Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν
και είναι αντιπροσωπευτικά του ελληνικού πληθυσμού.
Σημειώσεις συγγραφέα για το καλλιεργημένο κρέας
Το καλλιεργημένο κρέας είναι ένας εναλλακτικός τρόπος παραγωγής κρέατος μέσω της καλλιέργειας
ζωικών κυττάρων για την οποία ακολουθείται διαδικασίας παραγωγής παρόμοια με αυτή των φυτών σ’
ένα θερμοκήπιο. Περιλαμβάνει, δηλαδή, τη λήψη ενός μικρού δείγματος κυττάρων από ένα ζώο και την
τοποθέτησή τους σ’ ένα ζυμωτήρα, ο οποίος τους παρέχει το νερό, τα θρεπτικά συστατικά και τη
θερμότητα που απαιτείται για να αναπτυχθεί ένα προϊόν κρέατος παρόμοιο με τον κιμά. Από το προϊόν
αυτό μπορούν να δημιουργηθούν άλλα τελικά προϊόντα όπως είναι τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα.
Παρόλο που το καλλιεργημένο κρέας δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για κατανάλωση στην Ευρωπαϊκή
Ένωση, έχει ήδη εγκριθεί για πώληση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στη Σιγκαπούρη, ενώ οι
πρώτες αιτήσεις για κατανάλωση έχουν ήδη υποβληθεί στις αρχές ασφάλειας τροφίμων στο Ηνωμένο
Βασίλειο και στην Ελβετία.
Σχετικά με το Good Food Institute
Το Good Food Institute Europe (GFI Europe) είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που
συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου, ασφαλούς και δίκαιου συστήματος τροφίμων μέσω της
διαφοροποίησης της παραγωγής πρωτεϊνών. Το GFI συνεργάζεται με επιστήμονες, επιχειρήσεις και
υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να επιταχύνει την πρόοδο στο καλλιεργημένο και φυτικό κρέας,
εξασφαλίζοντας ότι αυτές οι επιλογές είναι νόστιμες, προσιτές και διαθέσιμες σε όλη την Ευρώπη. Για
περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε το https://gfieurope.org/
0 تعليقات
Εσείς, τι λέτε;