Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η Διονυσία Θεριανού σε μια συνέντευξη που "βλέπει με τα μάτια της ψυχής"...


Θυμάστε τα πρώτα συγγραφικά σας βήματα; Πώς ήταν;

Από παιδί αγαπούσα πολύ τα βιβλία και  η μεγαλύτερη ευτυχία για εμένα ήταν να έχω ένα ενδιαφέρον βιβλίο στα χέρια μου και να χάνομαι στον κόσμο, των ηρώων που έπλαθε ο συγγραφέας. Έγραψα για πρώτη φορά σε χαρτί την δική μου έμπνευση στα δεκαπέντε μου χρόνια. Αισθανόμουν να εισχωρώ βαθιά στον εαυτό μου, να πετάω ταυτόχρονα και ήταν τόσο υπέροχη εμπειρία που από τότε ονειρευόμουν μια μέρα να γίνω συγγραφέας.

Το «Μαθαίνοντας να πετάω – Το φιλί του πνεύματος» είναι το πρώτο σας βιβλίο. Πείτε μας λίγα λόγια για το περιεχόμενό του.

Είναι ένα βιβλίο ζωής, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Ένα  παιδί σε ηλικία δεκατεσσάρων μηνών πέφτει σε ένα τηγάνι με πολύ καυτό λάδι και καίγεται στο πρόσωπο. Το σημαδεμένο πια κορίτσι, χρειάζεται να ζήσει μέσα σε ένα κόσμο που δεν δέχεται εύκολα την διαφορετικότητα, την παρέκκλιση από τα αυστηρά  πρότυπα ομορφιάς που έχουμε διαμορφώσει ως κοινωνία.

Δέχεται μπούλινγκ, απαξιωτικά  σχόλια και διαμορφώνει αρνητικές  πεποιθήσεις για τον εαυτό του, τους ανθρώπους  και την ζωή. Οι φόβοι του γιγαντώνονται και κινδυνεύει εάν δεν τους αντιμετωπίσει να χάσει την ευκαιρία αυτής της ζωής.

Ο παππούς του βιβλίου, φιλόσοφος θεραπευτής, θέλει με έναν τρόπο όχι διδαχτικό αλλά διασκεδαστικό να μεταδώσει στην μικρή του εγγονούλα πρότυπα,  δύναμη, αισιοδοξία, γνώση, αλήθειες και αξίες ζωής. Το καταφέρνει  μέσα από τα παραμύθια,  τα λόγια τα δικά του, των φιλοσόφων, των  συγγραφέων, των ανθρώπων  που ασχολήθηκαν με την πνευματική αφύπνιση της ανθρωπότητας.

Είναι ένα βιβλίο που αγαπάει την ζωή, την ύπαρξη, θεωρεί την αγάπη απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις  και σε κάθε σελίδα έχει  ένα μήνυμα, που είναι το απόσταγμα του διαλόγου του παιδιού με τον παππού. Αυτό έχει ως σκοπό  να μπορούμε κάθε μέρα να το ανοίγουμε τυχαία και να διαβάζουμε λόγια που μας μεταφέρουν δύναμη και φως.

Πότε ωρίμασε η ιδέα της συγγραφής του «Μαθαίνοντας να πετάω» και πώς;

Το μαθαίνοντας να πετάω- Το φιλί του πνεύματος είναι το απόσταγμα και το ιερότερο όνειρο μιας ολόκληρης ζωής. Με αυτό το βιβλίο, θέλω να επικοινωνήσω  βασικές  αλήθειες με όλους τους ανθρώπους της γης και να μας ενώσει ένα βιβλίο. Με πολλούς από τους αναγνώστες μου δεν θα συναντηθώ ποτέ, θα μπορέσουμε όμως να ζήσουμε μαζί την μαγεία ενός βιβλίου ψυχής και να συνδεθούμε σε ψυχικό επίπεδο. Θέλω να πω την δική μου εμπειρία ζωής σε αυτούς που είναι παιδιά, έφηβοι, ενήλικες και αντιμετωπίζουν δύσκολες προκλήσεις ζωής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους, την πνευματική τους ακεραιότητα χαμένοι μέσα στα σκοτάδια του νου και των ψεύτικων κόσμων που φτιάχνουν οι ναρκωτικές ουσίες.

  Η ζωή είναι ένα υπέροχο ταξίδι, γιατί να μην το ζήσουμε; Γιατί να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία της ζωής ανεκμετάλλευτη; Γιατί οι φόβοι μας να μας κρατάνε πίσω από τα κάγκελα και να θωρούμε την ζωή μας και τον κόσμο μας μέσα από αυτά; Θα αποτύχουμε; Μπορεί. Όμως θα αποτύχουμε στα σίγουρα εάν δεν προσπαθήσουμε να βρούμε το νόημα της ύπαρξης μας, να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα, μένοντας  σε μια ζωή που δεν έχει να μας δώσει αγάπη, χαρά και αγώνα να κατακτήσουμε την ευτυχία. Θα είμαστε νεκροζώντανοι. 

Εάν προσπαθήσουμε όμως όλα είναι πιθανά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο μας, γνωρίζοντας και αγαπώντας  τον εαυτό μας. Εκτιμώντας τις δυνατότητές μας και βρίσκοντας τον σκοπό μας στην ζωή, γιατί όλοι έχουμε έρθει για έναν σκοπό εδώ. 

Ο καθένας μας φυσικά αντιμετωπίζει τους δικούς του δαίμονες, που μοιάζουν κάποιες φορές ανίκητοι. Εγώ έχοντας βιώσει όλα αυτά που σας περιέγραψα και ακόμη περισσότερα σας λέω, ότι όταν τα καταφέρνει ένας μας , τότε όλοι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έκανα την ζωή μου παράδειγμα, παρόλο που δεν μου ήταν εύκολο να τα πω όλα,  για να την παρουσιάσω ως απόδειξη ότι μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα  και ότι θα  διαβάσετε σε αυτό το βιβλίο είναι αλήθεια και θα βρείτε και την δική σας αλήθεια μέσα από αυτό. Για να μεταφέρω αυτά που ήθελα να πω σε αυτό το βιβλίο, χρησιμοποίησα γεγονότα της ζωής μου, γιατί ήθελα να δείξω ότι όλα αυτά που λέω δεν είναι θεωρία αλλά έχουν γίνει πράξη. 

Ο Παππούς του βιβλίου, είναι το Πνεύμα της Σοφίας και της Αγάπης που ζει μέσα στις ψυχές όλων των ανθρώπων. Γνωρίζω πως είναι να πονάς, πως είναι να φοβάσαι, να μην εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, τους ανθρώπους, την ζωή, πως είναι να βλέπεις κενό στο μέλλον σου και πολλά ακόμη που διδάχτηκα από τα μαθήματα ζωής μου. Μέσα από αυτό το πέρασμα όμως βρήκα την Αλήθεια, την Αγάπη, την Συγχώρεση, την Συμπόνια, το φως. Χαρτογράφησα αυτό το μονοπάτι σε αυτό το βιβλίο ψυχής,  για να  δώσω δύναμη και σε άλλους που θέλουν να τολμήσουν αυτό το ταξίδι ζωής, και να βρουν τον δικό τους προσωπικό θησαυρό να τους περιμένει στο τέλος του. Η ζωή είναι πολλή όμορφη και αξίζει να την ζήσουμε με ομορφιά και αγάπη.

Έχετε κάποια έντονη ανάμνηση από το Καμερούν ή από κάποια άλλη χώρα που σας επηρέασε ως άνθρωπο και ως συγγραφέα; 

Το ταξίδι μου ως εθελόντρια στην Αφρική μου δίδαξε πολλά για την συμπόνια, την δύναμη που κρύβουμε μέσα μας, την αξία της προσφοράς, την ομορφιά και τον απόλυτο σεβασμό της διαφορετικότητας όλων των ανθρώπων. Εκεί έμαθα και είδα καθαρά ότι όλοι είμαστε μια συμπαντική ψυχή. Γνώρισα την δύναμη μου και μια αθέατη πλευρά του εαυτού μου. Κάτω από την μουσική των τυμπάνων, έχοντας κάνει ένα από τα όνειρά μου πραγματικότητα, να ταξιδέψω ως εθελόντρια στην Αφρική, έγραψα το πρώτο μου βιβλίο και εθίστηκα στο να κάνω όλα τα όνειρά μου πραγματικότητα. Η αίσθηση να καταφέρνεις αυτό για το οποίο έχεις αγωνιστεί και το έχεις θελήσει όσο την ανάσα σου, είναι…. απερίγραπτα όμορφη….. απερίγραπτα απελευθερωτική και σου δίνει την ώθηση να πάρεις τον δρόμο της αυτογνωσίας.

Πόσο σημαντική είναι για εσάς η έννοια της αυτογνωσίας;

Ο δρόμος για την αυτογνωσία δεν είναι εύκολος, ούτε στρωμένος με ροδοπέταλα, χρειάζεται να αγωνιστούμε για να τον πορευτούμε. Θεωρώ όμως ότι αυτός είναι ο σημαντικότερος αγώνας της  ζωής που ήρθαμε να βιώσουμε σε αυτή την γη, προκειμένου να κατακτήσουμε την αλήθεια. Ο καθένας μας έχει την δική του αλήθεια, τον δικό του προσωπικό αγώνα για να γνωρίσει τον εαυτό του. Που μας οδηγεί η αυτογνωσία και γιατί είναι σημαντική; Αυτό θα το βρει ο καθένας μόνος του εάν θελήσει να πάρει αυτόν τον χωρίς τέλος δρόμο . Εκείνο που με δίδαξε η δική μου εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι αξίζει τον κόπο και σε ανταμείβει πλουσιοπάροχα για τον αγώνα σου. Μαθαίνουμε πολλά. Μαθαίνουμε ακόμη ότι όλα βρίσκονται μέσα μας και ότι εμείς επιλέγουμε πως θα ζήσουμε την ζωή μας.


Με ποιο μήνυμα από το βιβλίο σας θα επιλέγατε να κλείσετε τη συνέντευξη μας;

Άνοιξα τυχαία  μια σελίδα του βιβλίου και σας αφιερώνω  το μήνυμα  της:

“Ο τρόπος που βλέπουμε ότι μας συμβαίνει,

 μπορεί να αλλάξει για πάντα την ζωή μας. 

Δοκίμασε εάν θέλεις, μόνο για σήμερα 

να δεις ότι έχει συμβεί και ότι συμβαίνει με τα μάτια της ψυχής. 

Άσε για μια φορά την λογική παράμερα”.


Σας ευχαριστώ πολύ!!!!


Για τη συνέντευξη αυτή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Κυρία Διονυσία Θεριανού και τον κο Γιάννη Κασιμάτη της ArtsPR για την πολύτιμη μεσολάβησή του και βοήθεια

Ρένα Κάντζα, Founder - Editor in Chief