Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ...ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΦΡΑΝΖΕΝ



23 Δεκεμβρίου 1971: στο Σικάγο προβλέπεται έντονη κακοκαιρία. Ο Ρας Χίλντεμπραντ, αναπληρωτής πάστορας σε μια φιλελεύθερη εκκλησία των προαστίων, είναι σχεδόν έτοιμος να διαλύσει τον γάμο του στον οποίο πλέον δε βρίσκει χαρά – εκτός αν τον προλάβει η σύζυγός του Μάριον, η οποία επίσης έχει τη δική της μυστική ζωή.

Ο μεγαλύτερος γιος τους, ο Κλεμ, επιστρέφει από το κολέγιο, πυρπολημένος από ηθική απολυτότητα και έχοντας προβεί σε μια ενέργεια που θα τσακίσει τον πατέρα του. Η αδερφή του Κλεμ, η Μπέκι, το πλέον δημοφιλές κορίτσι στην τάξη της, γυρίζει την πλάτη της σε ό,τι ήξερε και εντάσσεται στην αντικουλτούρα της εποχής, ενώ ο ιδιοφυής μικρότερος αδερφός, Πέρι, που πουλάει ναρκωτικά σε μαθητές Γυμνασίου, αποφασίζει να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Καθένας από τους Χίλντεμπραντ αναζητά μια μορφή ελευθερίας που καθένας από τους υπόλοιπους μπορεί να του στερήσει.

Τα μυθιστορήματα του Τζόναθαν Φράνζεν διακρίνονται για τους αξέχαστους χαρακτήρες τους και για τις οξυδερκείς παρατηρήσεις τους για τη σύγχρονη αμερικάνικη πραγματικότητα. Στα Σταυροδρόμια ο Φράνζεν διερευνά την ιστορία μιας γενιάς. Με το χαρακτηριστικό του χιούμορ και τη σύνθετη σκέψη του, αλλά με ακόμα μεγαλύτερη ζεστασιά, δημιουργεί έναν κόσμο που τον νιώθουμε τόσο οικείο.

Με συγγραφική μαεστρία οι οπτικές των πρωταγωνιστών εναλλάσσονται, ενώ το συγκρατημένο σασπένς κλιμακώνεται, στην ιστορία μιας οικογένειας από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ σε μια καθοριστική στιγμή ηθικής κρίσης. Το χάρισμα του Τζόναθαν Φράνζεν να συνδέει τη μικρογραφία με την ευρύτερη εικόνα της πραγματικότητας είναι πιο εμφανές από ποτέ.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ

Το καλύτερό του μυθιστόρημα έως σήμερα.
Telegraph

Τα Σταυροδρόμια είναι η πνευματική συνέχεια των Διορθώσεων… Είναι απόδειξη των συγγραφικών χαρισμάτων του Φράνζεν -της ενσυναίσθησης, της περιέργειας για τις ζωές των άλλων, της προσπάθειας σ' ένα πεδίο γεμάτο κλισέ να ανατρέψεις τα εύκολα συμπεράσματα- ότι θα νοιαστείς για την εξέλιξη καθενός από τους ήρωες εξίσου.
Observer

Ένα μυθιστόρημα της δεκαετίας του 1970, γλυκό, νοσταλγικό, που θα σας ραγίσει την καρδιά. Τα Σταυροδρόμια είναι το πιο θερμό έργο του Φράνζεν έως σήμερα, το πλέον συμπονετικό, το πλέον βαθύ σε πνεύμα και σε δημιουργία εικόνων.
New York Times

Μια σειρά από κοινωνικά ατοπήματα και μια πλειάδα ζωντανών, ολοκληρωμένων χαρακτήρων μας κερδίζουν στα Σταυροδρόμια… Γνήσια αναγνωστική απόλαυση.
Ο Φράνζεν έχει θέσει υπέροχα τα θεμέλια και το πρώτο μέρος της τριλογίας του είναι μεθυστικό – ένα πλούσιο οικογενειακό δράμα που ανοίγεται προς την πολιτική, πηγαίνοντας κόντρα στην αντικουλτούρα, ενώ εστιάζει στη σύγκρουση ανάμεσα στον συντηρητισμό και τον ριζοσπαστισμό, στη χριστιανοσύνη και στον κοινωνικό ακτιβισμό. Τα Σταυροδρόμια μας λένε πως η ζωή είναι σκληρή και πως οι οικογένειες είναι σχήμα αδύνατον.
Guardian

Συναισθηματικό, αστείο και τόσο ακριβές στις παρατηρήσεις του, που σε πονά… Τα Σταυροδρόμια είναι το μεγαλειώδες ξεκίνημα μιας τρομερά φιλόδοξης τριλογίας.
Seattle Times

Θεσπέσιο… Ο Φράνζεν έχει δημιουργήσει ήρωες τόσο αυθεντικούς, που σε αφοπλίζουν. Χρειάζεται να κάνει κάτι παραπάνω ένας σπουδαίος μυθιστοριογράφος;
Slate 

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ 2021 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ Financial Times, Newsweek, Publishers Weekly, The Telegraph, TIME, The Washington Post

Μεταφράζεται σε 26 γλώσσες.

"Πρόκειται να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη"



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΦΡΑΝΖΕΝ γεννήθηκε στο Ιλινόι το 1959 και μεγάλωσε στα προάστια του Σεντ Λούις. Αποφοίτησε από το Κολέγιο Σουάρθμορ το 1981, σπούδασε ως υπότροφος του Fulbright στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και κατόπιν εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, σε σεισμολογικό εργαστήριο. Η συγγραφική ευφυΐα του αναγνωρίστηκε από την πρώτη κιόλας εμφάνισή του στα αμερικανικά γράμματα, αλλά η καθιέρωση και η μεγάλη επιτυχία ήρθε το 2001 με το τρίτο του μυθιστόρημα, με τίτλο ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ, έργο για το οποίο τιμήθηκε, μεταξύ άλλων διακρίσεων, με το National Book Award, το σπουδαιότερο λογοτεχνικό βραβείο της Αμερικής. ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ συμπεριλήφθηκαν (στη 16η θέση) στη λίστα με τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, όπως αυτή καταρτίστηκε από συγγραφείς και κριτικούς για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian το 2019.
Κορυφαίος συγγραφέας μιας γενιάς που περιλαμβάνει ονόματα όπως αυτά των Γουίλιαμ Βόλμαν, Τζέφρι Ευγενίδη και Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, σε σχέση με τους συγχρόνους του είναι ίσως εκείνος που περισσότερο από όλους εγγράφεται στη ρεαλιστική παράδοση, η οποία κατάγεται από τον Μαρκ Τουέιν και τον Τζον Στάινμπεκ και απολήγει στον Τζον Απντάικ και στον Ρίτσαρντ Φορντ.
Τα μυθιστορήματά του διακρίνονται για τους αξέχαστους χαρακτήρες που δημιουργεί και για τις οξυδερκείς παρατηρήσεις του, ενώ συχνά στο επίκεντρό τους βρίσκεται η ιστορία μιας οικογένειας που εντάσσεται στον ευρύτερο καμβά της Ιστορίας της μεταπολεμικής Αμερικής.

Βραβεία και διακρίσεις:
Μεταξύ των βραβείων που έχει λάβει είναι το National Book Award, το Βραβείο James Tait Black Memorial, το Βραβείο Λογοτεχνίας Die Welt, το Μεγάλο Βραβείο της Βουδαπέστης και το πρώτο Μετάλλιο Κάρλος Φουέντες, που του απονεμήθηκε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Γκουανταλαχάρα. Ο Φράνζεν είναι μέλος της αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων, της αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, της γερμανικής Akademie der Künste και του γαλλικού Ordre des Arts et des Lettres.
Το 2010 βρέθηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Time με τον τίτλο Great American Novelist – ο μεγάλος Αμερικανός μυθιστοριογράφος. Είναι ελάχιστοι οι συγγραφείς που έχουν τύχει τέτοιας τιμής.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είναι πιστός αναγνώστης του, ενώ τα Σταυροδρόμια ήταν στη λίστα με τα βιβλία που ο Ομπάμα ξεχώρισε για το 2021.
Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς μυθοπλασίας στον κόσμο και το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ αποτελεί αναμφισβήτητα διεθνές εκδοτικό γεγονός.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ακολουθήσετε τον συγγραφέα στο facebook/ jonathanfranzen ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του https://jonathanfranzen.com/