Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Απολέπιση: το μυστικό μιας φωτεινής επιδερμίδας!


 Όταν η φυσική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων αρχίζει να κατεβάζει ρυθμούς, τα προϊόντα απολέπισης αναλαμβάνουν δράση για να ξαναδώσουν στην επιδερμίδα τη χαμένη της λάμψη και να την αναζωογονήσουν! Σ’ εμάς μένει μόνο να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά.

Ο κύκλος της ανανέωσης. Η επιδερμίδα μας καλύπτεται από 15-20 στιβάδες νεκρών κυττάρων - τα οποία αποτελούν την κεράτινη στιβάδα. Σαν τα κεραμίδια μιας στέγης, προστατεύουν τους ζωντανούς ιστούς από το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτά που βρίσκονται στις επιφανειακές στιβάδες, αποβάλλονται καθημερινά και αντικαθίστανται πλήρως -περίπου κάθε 28 ημέρες- δίνοντας τη θέση τους στα νέα κύτταρα που φτάνουν από τη βασική στιβάδα. Όμως, μετά τα 25 έτη,

ο φυσικός αυτός κύκλος ανανέωσης, αρχίζει να διαρκεί όλο και πιο πολύ -στο ώριμο δέρμα φτάνει ακόμα και τους δύο μήνες!- τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται στην επιφάνεια για περισσότερο χρόνο και η επιδερμίδα ασφυκτιά: το χρώμα της χάνει την ομοιογένειά του και η όψη της γίνεται θαμπή, τραχιά και άτονη.

 Στο σημείο αυτό, επεμβαίνουν τα προϊόντα απολέπισης και τη βοηθούν να απαλλαγεί από το περιττό «φορτίο» και να ανακτήσει τη φωτεινότητά της.

Τι είναι η καλλυντική απολέπιση;  Πρόκειται για μια διαδικασία που διευκολύνει και επιταχύνει τη φυσική διαδικασία απομάκρυνσης των συσσωρευμένων νεκρών κυττάρων, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει την ιδιότητα της κεράτινης στιβάδας να λειτουργεί σαν προστατευτικός φραγμός. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο τρόπους απολέπισης, τον μηχανικό/φυσικό (scrub) και τον χημικό (peeling).

  1. Τα προϊόντα που προσφέρουν φυσική απολέπιση, κυκλοφορούν συνήθως σε μορφή κρέμας ή gel. Περιέχουν ειδικά επεξεργασμένους κόκκους ορυκτής προέλευσης -όπως η χαλαζιακή άμμος- κρυστάλλους αλατιού, ζάχαρης ή θρυμματισμένων κουκουτσιών καρπών. Τα συστατικά αυτά, με την τριβή τους στην επιφάνεια της επιδερμίδας ανασηκώνουν, αποκολλούν και απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα προσφέροντας άμεσο αποτέλεσμα λείανσης. Tip: Η εφαρμογή των προϊόντων μηχανικής απολέπισης καλό είναι να γίνεται με απαλές κυκλικές κινήσεις για 1-2 λεπτά και όχι με γρήγορο και βίαιο τρίψιμο που θα ερεθίσει την επιδερμίδα χωρίς να της προσφέρει μεγαλύτερη δράση.
  2. Τα προϊόντα χημικής απολέπισης περιέχουν οξέα φρούτων (AHA) ή β-υδροξυοξέα (BHA) τα οποία δρουν κερατολυτικά, «χαλαρώνουν» δηλαδή τους δεσμούς που συγκρατούν τα κύτταρα μεταξύ τους και με τον τρόπο αυτό διευκολύνουν την απομάκρυνσή τους. Αξίζει να σημειώσουμε πως η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου εξαρτάται από τη φόρμουλα του προϊόντος και την περιεκτικότητά του σε δραστικά συστατικά. Tip: H απολέπιση με α-υδροξυοξέα (ιδίως με γλυκολικό οξύ), προσφέρει όχι μόνο λάμψη αλλά και αξιόλογη αντιγηραντική δράση. Με συστηματική χρήση και σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα ανάπλασης, απαλύνει τις δυσχρωμίες και βελτιώνει την όψη των λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

5 χρήσιμες συμβουλές απολέπισης:

  1. Μην το παρακάνετε. Με εξαίρεση τις ήπιες συνθέσεις που είναι σχεδιασμένες για συχνή χρήση, η καθημερινή απολέπιση, ενδέχεται να απογυμνώσει την επιδερμίδα από τα φυσικά της έλαια. 1-3 φορές την εβδομάδα αρκεί.
  2. Να θυμάστε ότι με την απομάκρυνση της επιφανειακής στιβάδας κυττάρων, η «φρέσκια» επιδερμίδα είναι πιο ευάλωτη στις ακτίνες UV, γι’ αυτό η χρήση προϊόντος αντηλιακής προστασίας είναι απαραίτητη.
  3. Μη δοκιμάσετε να συνδυάσετε χημική και μηχανική απολέπιση, θεωρώντας ότι θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ερεθίσετε ή και να τραυματίσετε την επιδερμίδα σας.
  4. Σε περιπτώσεις ακμής, ροδόχρου ακμής, ερεθισμών ή και σε δέρματα με διευρυμένα αγγεία («ευρυαγγείες»), αποφύγετε τη μηχανική απολέπιση καθώς η τριβή μπορεί να επιδεινώσει την  κατάσταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προτιμήστε την εφαρμογή προϊόντων με σαλικυλικό οξύ.
  5. Μη χρησιμοποιήσετε ποτέ ένα προϊόν απολέπισης για το σώμα για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα του προσώπου σας. Τα προϊόντα σώματος περιέχουν πιο τραχείς κόκκους, για να δρουν καλύτερα σε δύσκολες περιοχές, όπως τα πέλματα και οι αγκώνες.
tzimas-cosmetics.gr