Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ανησυχία στο Διόνυσο για λύκο - «Δεν υπάρχει» λέει η Φιλοζωική, τι υποστηρίζει η «Καλλιστώ»


 Στην Ελλάδα ζει ο γκρίζος λύκος (Canis lupus) και δεν υπάρχει πουθενά είδος που να λέγεται «Μονόλυκος», διευκρινίζει η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ»

ΜΚΟ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

«Δεν υπάρχει "μονόλυκος"» ως είδος, ξεκαθαρίζει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» Γιώργος Θεοδωρίδης, αναφορικά με τα νεκρά σκυλιά που βρέθηκαν στον Διόνυσο και τα οποία σύμφωνα με το Δασονομείο Αγίου Στεφάνου, που έκανε αυτοψία στον χώρο, κατακρεουργήθηκαν από μονόλυκο.

«Δεν υπάρχει "Μονόλυκος", το είδος δηλαδή λύκου που κάποιοι "βάφτισαν" ως τον δράστη των επιθέσεων σε δύο σκυλιά στον Διόνυσο. Στην Ελλάδα ζει ο γκρίζος λύκος (Canis lupus) και δεν υπάρχει πουθενά είδος που να λέγεται "Μονόλυκος", πρόκειται για νεολογισμό», ξεκαθαρίζει ο Γιώργος Θεοδωρίδης.

Όπως μάλιστα επισημαίνει ο κ. Θεοδωρίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρέπει να διερευνηθεί αν όντως ήταν λύκος το ζώο που επιτέθηκε στα σκυλιά. «Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά τι μπορεί να είναι, ίσως επρόκειτο και για σκυλιά και γι' αυτό απαιτείται επόπτευση της περιοχής με κάμερες και επιστημονικές αποδείξεις».

Διευκρινίζει δε, ότι ο λύκος ζει είτε μόνος είτε σε αγέλες, γεγονός που δεν καθορίζει τον τρόπο συμπεριφοράς του, που πολλοί θέλουν να τού προσδώσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά. «Το ότι μπορεί κάποιος λύκος να ζει μόνος, δεν σημαίνει ότι είναι πιο δυνατός και επιθετικός, σαν ένα είδος μοναχικού τιμωρού ή εκδικητή που μας αρέσει να βλέπουμε στις ταινίες», αναφέρει.

«Αυτό που απαιτείται», συνεχίζει, «είναι να γίνει αυτοψία κτηνιατρική, να ληφθεί υλικό (σάλιο) από τα νεκρά σκυλιά και γενικότερα, να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να παρθούν τα ανάλογα μέτρα».

Φιλόζωοι Εθελοντές Εκάλης: Δεν ήταν λύκος αλλά ηλικιωμένος σκύλος

Από την πλευρά τους οι Φιλόζωοι Εθελοντές Εκάλης υποστηρίζουν σε ανάρησή τους ότι δεν ήταν λύκος το ζώο που σκότωσε τα σκυλιά, αλλά ηλικιωμένος σκύλος.

Αναλυτικά όσα αναφέρουν στην ανάρτησή τους:

Δημιουργήθηκε ντόρος & φόβος χθες βράδυ (28/01/22) σε αναρτήσεις, ότι τάχα εμφανίστηκε λύκος στο Μορτερό Νέας Ερυθραίας. Μάλιστα υπάρχει βίντεο μερικών δευτερολέπτων του ζώου, να περπατά με δυσκολία μπροστά σε φώτα, ενώ ακούγεται μουσική! Το ζώο είναι ηλικιωμένος γκρι μπεζ σκύλος της περιοχής.

Η φωτογραφία αριστερά τραβήχτηκε χθες βράδυ και παρουσιάστηκε σε αναρτήσεις ως «λύκος», η φωτογραφία δεξιά τραβήχτηκε από κάτοικο χθες το πρωί και είναι ηλικιωμένος σκύλος της περιοχής. Είναι πασιφανές ότι είναι το ίδιο ζώο και είναι σκύλος! Λήξη συναγερμού!

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Διονύσου έκανε ανάρτηση χθες για πιθανή επίθεση λύκου σε δύο αδέσποτα σκυλιά τους που βρέθηκαν νεκρά και μερικώς φαγωμένα, πολύ ψηλά στον Διόνυσο. Κάλεσαν το δασαρχείο και από τα χνάρια στο χιόνι πιθανολογούν ότι ήταν λύκος.

Χθες βράδυ στο Μορτερό όμως, ΔΕΝ ήταν λύκος το ζώο που είδαν, ήταν σκύλος.

Έκτακτη συνεδρίαση στο Δασαρχείο: Πρόκειται για μονόλυκο

Αντίθετα, κλιμάκιο του Δασονομείου Αγίου Στεφάνου που έκανε αυτοψία στον χώρο, επισημαίνει πως πρόκειται για μονόλυκο, ένα είδος μεγαλόσωμου λύκου που δεν θηρεύει με αγέλη, αλλά μόνο του, γιατί αισθάνεται πανίσχυρο.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Διονύσου, Δημήτρης Πιτιανούδης, μίλησε στην ΕΡΤ για την υπόθεση και αποκάλυψε ότι έχει προγραμματιστεί έκτακτο συνεδρίαση από το Δασαρχείο, προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις αλλά και οδηγίες για τους πολίτες.

«Στην αρχή θεωρήσαμε ότι ήταν ίσως κάποιο αγριογούρουνο γιατί έχουν έρθει πολλά στην περιοχή μας, ωστόσο δεν βρέθηκε πουθενά ίχνος του, ούτε και εντοπίστηκαν ζημιές στην περίφραξη του κτήματος που βρίσκονται τα αδέσποτα σκυλιά, επομένως θεωρήθηκε ότι κάποιο ζώο πήδηξε από πάνω» εξήγησε ο κ. Πιτιανούδης.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Πιτιανούδης, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι τα περιστατικά είναι δύο και έλαβαν χώρα τις ημέρες του χιονιά.

«Υπάρχουν τρεις μαρτυρίες κατοίκων ότι είδαν λύκο, αλλά δεν δώσαμε βάση. Λέγαμε ότι ίσως το μπέρδεψαν με κάποιον σκύλο, όπως έγινε στη Νέα Ερυθραία. Αλλά η μία μαρτυρία ήταν από κτηνίατρο, που δύσκολα θα μπέρδευε ένα λύκο», είπε και στη συνέχεια εξήγησε:

«Ο λύκος συνήθως είναι σε αγέλες, οι οποίοι κυνηγούν όλοι μαζί. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιος λύκος να μην εντάσσεται σε ομάδα, να ξεκόβει από την αγέλη και να τα βγάζει πέρα μόνος του. Το δασαρχείο λέει ότι ο μονόλυκος κυνηγάει μόνος του και κάνει μεγάλο άλμα, τρία μέτρα».

Λύκος είχε να εμφανιστεί στην Αττική για πάνω 30 χρόνια, τόνισε ο κ. Πιτιανούδης.

Δήμαρχος Διονύσου: Μαρτυρίες κατοίκων ότι είδαν λύκο

Μια ανάρτηση των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας στο facebook, απεικονίζει σκύλους, των οποίων βρέθηκαν τα πτώματα και φέρουν σοβαρά και βαριά τραύματα στην κοιλιακή χώρα.

«Υπάρχουν μαρτυρίες σοβαρών συμπολιτών μας, ότι στην περιοχή μας έχουν δει λύκο. Σας εφιστούμαι την προσοχή σας, στους περιπάτους σας στο δάσος και κυρίως όταν έχετε μαζί σας το κατοικίδιο σας» αναφέρουν.

Στην ανάρτηση αναφέρεται επίσης ότι «το σκυλί ήταν σε περιφραγμένο οικόπεδο, δεν βρέθηκαν ίχνη από πατημασιές αγριογούρουνου, ούτε η περίφραξη κάπου κατεστραμμένη, κάτι μπήκε πηδώντας από πάνω. Τα ίχνη είναι μπερδεμένα με των σκύλων».

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Διονύσου έκανε ανάρτηση τις προηγούμενες ημέρες για πιθανή επίθεση λύκου σε δύο αδέσποτα σκυλιά που βρέθηκαν νεκρά και μερικώς φαγωμένα, πολύ ψηλά στον Διόνυσο.

Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές από κατοίκους που υποστηρίζουν ότι έχουν δει λύκους κοντά στα σπίτια τους, θεωρώντας πως μπορεί να προσέγγισαν τις κατοικημένες περιοχές λόγω του χιονιού τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Γιάννης Καλαφατέλης, Δήμαρχος Διονύσου, ανέφερε πως τρεις κάτοικοι είδαν τον συγκεκριμένο λύκο, ο οποίος κατασπάραξε στην κυριολεξία δύο σκύλους.

«Μετά οι κάτοικοι θορυβήθηκαν, πήραμε τα σκυλιά από το καταφύγιο για να τα διαφυλάξουμε. Εμείς επισημάναμε στους κατοίκους ότι ακόμα και τα δεσποζόμενα ζώα που είναι στις αυλές των σπιτιών θα πρέπει να διαφυλαχτούν», είπε.

cnn.gr