Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΕΝΑΣ… ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΣΟΥ

 


 Είσαι στενοχωρημένη; Ανασφαλής; Προδoμένη; Νιώθεις εγκλωβισμένη σε μια κατάσταση που πια δεν σε εκφράζει; Η «μεγάλη οθόνη» της 7ης Τέχνης, μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις απαντήσεις και να γίνεις εσύ η πρωταγωνίστρια στην αληθινή σου ζωή!  

Η κινηματογραφική λύση των προβλημάτων

Μέσα στη σκοτεινή κινηματογραφική αίθουσα, έχουμε γελάσει, συγκινηθεί ή ερωτευτεί. Έχουμε βγει νιώθοντας πιο ανάλαφροι, σαν να αφήσαμε πίσω μας τη σκοτεινιά της ψυχής μας και ένα κομμάτι μας να αναγεννήθηκε. Δεν είναι τυχαίο, αφού σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Birgit Wolz, Ph.D., MFT ο κινηματογράφος ασκεί θεραπευτική επίδραση στους θεατές και «η κινηματογραφοθεραπεία»  (cinematherapy) όπως την ονομάζει, «μπορεί να γίνει ένας ιδιαίτερα δυναμικός καταλύτης για την ψυχολογική μας υποστήριξη μέσω της χρήσης του σεναρίου, της μουσικής, των φωτισμών, της χρήσης της κάμερας, των ειδικών εφέ ήχου και εικόνας, που θα μας προσφέρει έμπνευση, συναισθηματική ανακούφιση, παρηγοριά και θάρρος να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της αληθινής μας ζωής». Η προσεκτική παρατήρηση μιας ταινίας ανοίγει ένα παράθυρο στην ψυχή μας για την επίλυση των προσωπικών μας αδιεξόδων.
Και στη χώρα μας λειτουργούν μαθήματα Κινηματογραφοθεραπείας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Μπορείς να μάθεις περισσότερα εδώ.

Πώς λειτουργεί η κινηματογραφοθεραπεία;

Από τα αρχαία ακόμη χρόνια οι μύθοι και οι ιστορίες χρησιμοποιούνταν για να δώσουν λύση και να εμψυχώσουν τους ανθρώπους στα κοινά και καθημερινά τους προβλήματα. «Η επίδραση της κινηματογραφοθεραπείας μπορεί να εξηγηθεί μέσα από τις πρόσφατες θεωρίες σχετικά με τη μάθηση και τη δημιουργικότητα και οι οποίες πρεσβεύουν ότι έχουμε εφτά ειδών “ευφυΐες”:

  1. την γλωσσικολεκτική,
  2. τη λογικομαθηματική,
  3. τη μουσική,
  4. τη σωματική ή κιναισθητική,
  5. τη χωρική,
  6. την ενδοπροσωπική
  7. και τη διαπροσωπική ή κοινωνική» αναφέρει η Wolz «και η σινεματοθεραπεία χρησιμοποιεί και τις εφτά».

Αυτό σημαίνει ότι με τρόπο άμεσο και γρήγορο αφυπνίζονται τα βαθύτερα τμήματα της συνειδητότητάς μας με συνέπεια τη δυναμική βελτίωση της συμπεριφοράς μας. Είναι ένα μέσο όπως η μουσική, η λογοτεχνία και η ποίηση, για την ψυχή να εκφραστεί και για το μυαλό να την κατανοήσει. Η ταύτιση του θεατή με τον ήρωα, βοηθά την ανάπτυξη ψυχικών δυνάμεων που ούτε καν γνώριζε ότι είχε και η συνειδητοποίηση αυτή τον κάνει πιο έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής.  

Από τη θεωρία… στην πράξη!

Για να ωφεληθούμε όσο το δυνατό περισσότερο κατά την παρακολούθηση μιας ταινίας, είναι σημαντικό σύμφωνα με την Wolz: 

  • Να είμαστε χαλαροί και… προσηλωμένοι! 
  • Να καθόμαστε άνετα, να παίρνουμε βαθιές εισπνοές και να είμαστε παρατηρητικοί. 
  • Να μην μην κριτικάρουμε ή σχολιάζουμε κατά τη διάρκεια της προβολής, εάν πάλι αυτό συμβεί να το ξεπεράσουμε με το να συγκεντρωθούμε ξανά στο ρυθμό της αναπνοής μας. 
  • Να παρατηρούμε πώς επιδρά η ταινία στο σώμα μας, πώς επηρεάζεται ο ρυθμός της αναπνοής, αν δημιουργούνται εντάσεις. 

Αφού δεις την ταινία σκέψου και μετά κατέγραψε τις απαντήσεις σου:

  • Ποια σημεία της ταινίας σε επηρέασαν σωματικά; (π.χ. αναπνοή, σφίξιμο στο στομάχι, συγκίνηση)
  • Υπήρξε κάποια σκηνή που σε συγκίνησε ιδιαίτερα; (θετικά ή αρνητικά);
  • Τι ήταν αυτό που σου άρεσε ή που ένιωσες να απεχθάνεσαι; 
  • Με ποιον ήρωα ταυτίστηκες και γιατί;
  • Υπήρξαν κάποιοι ήρωες που θα ήθελες να τους μοιάσεις;
  • Υπήρξαν σκηνές που δυσκολεύτηκες να τις δεις; Γιατί; 

Επιλέγοντας την κατάλληλη ταινία

Δες ποια ταινία ταιριάζει στην ψυχολογική σου διάθεση και γιατί!

Είσαι θυμωμένη γιατί είχες έναν έντονο καβγά:

Τι να δεις:
«Avatar» του Τζέιμς Κάμερον, με τους Μισέλ Ροντρίγκεζ, Σιγκούρνι Γουίβερ, Σαμ Γουόρθινγκτον, Ζόε Σαλντάνα κ.α.
Υπόθεση:
Οι γήινοι έχουν ανακαλύψει σε κάποιο άλλο πλανήτη ένα εξαιρετικά πολύτιμο ορυκτό, που όμως οι ντόπιοι ιθαγενείς, στέκονται εμπόδιο στην προσπάθειά τους να το εξορύξουν.
Γιατί θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα:
Θα ξεχαστείς σε έναν κόσμο φανταστικό, όπου ο θυμός και η βία μετουσιώνονται σε θετική ενέργεια και τελικά φέρνουν την αρμονία. Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, όπου στο τέλος το καλό επικρατεί ακόμα και αν πρέπει να πολεμήσει σκληρά γι’ αυτό. Οι συγκρούσεις και οι καβγάδες δεν φέρνουν απαραίτητα τη ρήξη, μπορούν μεταξύ ενηλίκων να έχουν έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο, προάγοντας την επικοινωνία.

Έκανες ένα λάθος

Τι να δεις:
«Επικηρύσσοντας την πρώην» (Bounty Hunter) του Άντυ Τένναντ, με τον Τζέραρντ Μπάτλερ και την Τζένιφερ Άνιστον.
Υπόθεση:
Μια δημοσιογράφος, ενώ πρέπει να καταθέσει στο δικαστήριο, δεν εμφανίζεται γιατί κυνηγάει ένα άλλο «καυτό» θέμα. Ο πρώην σύζυγός της, ένας κυνηγός κεφαλών, αναλαμβάνει να τη βρει και να τη συλλάβει. Τελικά τη βρίσκει, αλλά είναι επικηρυγμένοι και οι δυο!
Γιατί θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα:
Μέσα από την δράση, τις αναζητήσεις και φυγές, θα σας ανακουφίσει και θα σας κάνει να χαμογελάσετε βλέποντας τα απανωτά λάθη της ηρωΐδας και το πώς τελικά όλα οδηγούνται προς το καλύτερο, αν τα αντιμετωπίσεις με σθένος. Αντίστοιχα, και τα δικά μας λάθη, και τα δικά μας προβλήματα, μπορούν να αντιμετωπιστούν αρκεί να έχεις το θάρρος να ζητήσεις βοήθεια όταν χρειάζεσαι. 

Προδόθηκες από τη φίλη σου

Τι να δεις:
«Sex and the City 2» του Μάικλ Πάτρικ Κίνγκ με την Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Κιμ Κατράλ, Κριστίν Ντέιβις, Σίνθια Νίξον.
Υπόθεση:
Η ταινία παρακολουθεί τις νέες περιπέτειες των τεσσάρων φιλενάδων, αυτή τη φορά όχι στην κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη αλλά σε ένα θέρετρο του Άμπου Ντάμπι, όπου ένας σεΐχης έχει καλέσει τη Σαμάνθα (και μαζί και την αχώριστη παρέα της) για να αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις στο ξενοδοχείο του.
Γιατί θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα:
Μέσα από τους έξυπνους αυτοσαρκαστικούς διαλόγους, τα υπέροχα σκηνικά και τα επώνυμα και ευφάνταστα ρούχα και παπούτσια, θα διασκεδάσεις με τις περιπέτειες της γυναικοπαρέας που για άλλη μια φορά στέκεται η μια δίπλα στην άλλη, στις ευχάριστες και στις δυσάρεστες στιγμές. Θα σε εμψυχώσει, γιατί μπορεί να προδόθηκες μια φορά από κάποια «φίλη», όμως υπάρχουν άλλες, πρόθυμες να σε στηρίξουν όταν τις χρειάζεσαι και να σου απλώσουν χέρι βοήθειας στις δύσκολες περιστάσεις. 

Χάλασαν τα σχέδιά σου

Τι να δεις:
«Ο Πρίγκιπας της Περσίας» (Prince of Persia: The sands of Time) του Μάικ Νιούελ, με τους Τζέικ Τζιλενχαλ, Τζέμα Άρτερτον και Μπεν Κίνγκσλει.
Υπόθεση:
Η ταινία είναι παραγωγή της Walt Disney, βασισμένη σε ένα διάσημο βιντεοπαιχνίδι, με πολλά ειδικά εφέ και γρήγορη δράση. Ο Πρίγκιπας Ντάσταν στην φανταστική αρχαία Περσία μάχεται μαζί με την πριγκίπισσα Ταμίνα για να αποτρέψουν τις κακές δυνάμεις από το να κλέψουν το Στιλέτο του Χρόνου, το οποίο αντιστρέφει το χρόνο και ο κάτοχός του μπορεί να γίνει κυρίαρχος του κόσμου.
Γιατί θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα:
Θα πάρεις θάρρος από τους ήρωες, που παρόλα τα αναπάντεχα που τους συμβαίνουν, αυτοί αντιστέκονται βρίσκοντας λύσεις στα προβλήματα και τις αντιξοότητες. Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις, η δική μας η στάση και συμπεριφορά είναι αυτές που θα καθορίσουν την τελική ευχάριστη ή δυσάρεστη κατάληξή τους. Μπορεί να έχασες μια μάχη, όχι όμως και τον πόλεμο!

Δεν μπορείς να πεις όχι

Τι να δεις:
«Είναι μπερδεμένο» (It’s complicated) της Νάνσυ Μάιερ με τη Μέριλ Στριπ, τον Άλεκ Μπόλντγουιν, Στιβ Μάρτιν.
Υπόθεση:
Η ηρωΐδα είναι μια 55άρα με μεγάλα παιδιά, χωρισμένη. Έχει πια παραιτηθεί από τον έρωτα πληγωμένη από τον πρώην σύζυγό της ο οποίος την απάτησε, την χώρισε και ξαναπαντρεύτηκε. Γνωρίζει έναν άλλο γοητευτικό επίσης διαζευγμένο άντρα, όμως πάνω που πάνε να ερωτευτούν ο πρώην σύζυγος επιστρέφει στη ζωή της και αυτή τη φορά βρίσκεται η ίδια στη θέση της ερωμένης!
Γιατί θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα:
Στην πραγματικότητα η ηρωΐδα μας είναι το θύμα των περιστάσεων μη μπορώντας να πει όχι, να πάρει τις σωστές αποφάσεις και να θέσει τις δικές της προτεραιότητες. Παρακολουθώντας τις περιπέτειές της και την πορεία της προς μια πιο χειραφετημένη στάση ζωής, θα γεμίσεις θετική ενέργεια και θα αισθανθείς να ανεβαίνει η αυτοεκτίμηση και ο αυτοσεβασμός σου.

Έχεις χάσει το θάρρος σου 

Τι να δεις:
«Coco before Chanel» (Coco avant Chanel) της Αν Φοντέν, με τους Οντρέ Τοτού, Μπενουά Πελβούρ, Αλεσάντρο Νιβόλα κ.α.
Υπόθεση:
Αρχές του 1900 η 18χρονη Γκαμπριέλ (το όνομα της Κοκό Σανέλ) μαζί με την αδερφή της προσπαθούν να επιβιώσουν μόνες τους ως τραγουδίστριες σε καμπαρέ, αφού είναι ορφανές. Η Κοκό σύντομα γίνεται ερωμένη ενός πλούσιου αριστοκράτη και ενός Βρετανού επιχειρηματία που την στηρίζει οικονομικά για να πραγματοποιήσει το όνειρό της να σχεδιάζει ρούχα και παπούτσια.
Γιατί θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα:
Παρακολουθώντας την εξέλιξη μιας γυναίκας η οποία χωρίς κανένα εφόδιο κοινωνικό ή οικονομικό, χάρη στο μυαλό, το ταλέντο, την επιμονή, την υπομονή και την ικανότητά της να διεκδικεί το καλύτερο για τον εαυτό της, κατάφερε να γίνει αυτή που επηρέασε όσο κανένας άλλος την παγκόσμια μόδα, θα πάρεις κουράγιο και θα εμψυχωθείς ώστε να αντιμετωπίσεις πιο δυναμικά τα προβλήματά σου. Το θάρρος και η δύναμη βρίσκονται μέσα μας, αρκεί να βρεθεί ο κατάλληλος καταλύτης για να ενεργοποιηθούν.

Ψάχνεις απεγνωσμένα τον έρωτα της ζωής σου

Τι να δεις:
«Επαγγελματίας Καρδιοκατακτητής» (L’ arnacoeur) του Πασκάλ Σομέιγ, με τους Βανέσα Παραντί, Ρομέν Ντουρί, Ζιλί Φεριέ, Φρανσουά Νταμιέν.
Υπόθεση:
Επάγγελμα του Άλεξ είναι να καταστρέφει ένα γάμο, έναντι αδράς αμοιβής με τη βοήθεια της αδερφής του και του άντρα της. Τα βρίσκει όμως «σκούρα» όταν ο πλούσιος πατέρας της Ζιλιέτ του ζητά να διαλύσει τον επικείμενο γάμο της κόρης του.
Γιατί θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα:
Μέσα από τις περιπέτειες των πρωταγωνιστών, το σενάριο τύπου «Dirty Dancing» το χιούμορ, και τα υπέροχα καλοκαιρινά τοπία της Κυανής Ακτής, θα ξεχαστείς, αλλά και θα διασκεδάσεις. Θα φύγεις από τη σκοτεινή αίθουσα ανακουφισμένη γιατί ο έρωτας τελικά, είναι αναπάντεχος, δεν έρχεται επί παραγγελία και πολλές φορές έχει το πρόσωπο ενός ανθρώπου που ούτε καν περιμέναμε. 

Αγωνιάς για το «πότε επιτέλους θα γίνεις μάνα»! 

Τι να δεις:
«The backup plan» του Άλαν Πολ, με τους Τζένιφερ Λόπεζ, Άλεξ Ο’ Λαφλιν κ.α.
Υπόθεση:
Η Ζόι, μετά από πολλές αποτυχημένες περιστασιακές σχέσεις αποφασίζει ότι αν θέλει να αποκτήσει παιδί μπορεί και… μόνη της με τεχνητή γονιμοποίηση. Όμως την ημέρα που το επιχειρεί γνωρίζει τον Σταν, που είναι ο άντρας των ονείρων της. Όταν τελικά του αποκαλύπτει ότι είναι έγκυος και τον τρόπο που αυτό συνέβη, εκείνος δεν την εγκαταλείπει, αλλά μένει κοντά της ως το τέλος…
Γιατί θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα:
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία! Διασκεδάζοντας μέσα από τις κωμικοτραγικές καταστάσεις της ηρωΐδας που βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με εσένα αντλείς ελπίδα για το μέλλον καθώς και την αισιοδοξία πως ότι και αν συμβεί στη ζωή σου, εσύ θα έχεις πάντα επιλογές. Άλλωστε έχει προχωρήσει τόσο πολύ η ιατρική που… «ποτέ δεν είναι αργά»!

 

Λετίτσια Μουστάκη

 

Περισσότερα άρθρα της Λετίσια Μουστάκη μπορείτε να διαβάσετε στο let-it-be.gr (via morethanawoman.gr)