Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μια γιορτή στου Νουριάν

Ο Νουριάν και η πολύχρωμη παρέα του ταξιδεύουν τις ερχόμενες εβδομάδες στη Β. Εύβοια για δύο παραστάσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους χτυπημένους από την πύρινη καταστροφή του καλοκαιριού κατοίκους του νησιού.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου: Στροφυλιά

Τρίτη 16 Νοεμβρίου: Βασιλικά

 Η παράσταση μας «Μια Γιορτή στου Νουριάν» όπου και αν παίζεται τα τελευταία δέκα χρόνια, ανοίγει μονοπάτια συνύπαρξης, αποδοχής της διαφορετικότητας και αλληλεγγύης, σε αυτή τη συγκυρία, δίπλα στους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας αποκτάει ακόμα πιο φωτεινό χαρακτήρα.

Ως μια παράσταση που κατ’ εξοχήν πρεσβεύει την κοινωνική συμπερίληψη, την πολιτισμική συμφιλίωση μέσα από την αλληλεγγύη και την συνυπευθυνότητα, η ομάδα Νεανικού Θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου» θεωρούμε υποχρέωση μας να συμμετέχουμε μαζί με τον Σύλλογο Λαϊκής Αλληλεγγύης σε αυτή τη συλλογική πρωτοβουλία, μιας και τα παιδιά συνιστούν την πιο ανθρώπινη και αυθόρμητη μορφή αντίστασης σε κάθε είδους εμπόδια, βίας, αυταρχικότητας και αδικίας αφού τα αντιμετωπίζουν και ξέρουν να τα εξουδετερώνουν με φαντασία, παιχνίδι, κοινό νου, ανυπακοή και ζεστή καρδιά.

 

Η ομάδα μας είναι ιδιαίτερα περήφανη που βρίσκεται στην Βόρεια Εύβοια, αφού αποδεικνύεται έμπρακτα πως οι παραστατικές τέχνες μπορούν να προσφέρουν και να συνδέονται δημιουργικά με τους ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς αγώνες. Έτσι θα θέλαμε κι εμείς να προσθέσουμε το μικρό μας λιθαράκι στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι της περιοχής να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και το περιβάλλον όλων μας. Βρισκόμαστε εδώ απέναντι σε μια λεηλασία της φύσης και εγκατάλειψης των δασών, των ζώων, των χωριών, των πόλεων και των ανθρώπων στην φωτιά.

Ελάτε μαζί, μέσα στην καταστροφή ν’ απλώσουμε την αλληλεγγύη και να βρούμε το θάρρος και τη δύναμη για να φτιάξουμε έναν καλύτερο, πιο όμορφο κόσμο για όλους.

 

Αυτός ο πλανήτης δεν χρειάζεται εμάς- Εμείς τον χρειαζόμαστε. Ελάτε μαζί να τον πάρουμε πίσω, γιατί προφανώς βρίσκεται σε λάθος χέρια.

 

ŸŸŸ

 

Η Συντεχνία του Γέλιου έχει με τις παραστάσεις της νοηματοδοτήσει τις έννοιες της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας και έχει συμμετάσχει σε πολλές πρωτοβουλίες στήριξης προσφύγων και μεταναστών. Με το υλικό της δείχνει ότι μαζί με το κοινό της μπορεί να αντιμετωπίσει διακρίσεις, ρατσισμό και αδικία με πολυμήχανα μέσα, με φαντασία, χιούμορ και ζεστή καρδιά.

 

 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η παράσταση που παίχτηκε στο θέατρο Πορεία από το 2011 μέχρι το 2014 και άφησε «εποχή», επιστρέφει ανανεωμένη στο Σύγχρονο Θέατρο αλλά και σε «μεταφερόμενη μορφή» σε σχολεία.

Η ανατρεπτική κωμωδία για τις προκαταλήψεις, τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση του Volker Ludwig, απευθύνεται σε ανθρώπους από 5 ετών!

Το έργο προσπαθεί να αναδείξει τις αρετές της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και αυθόρμητης ταύτισης που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους πέραν των εγκλωβισμών που επιβάλλονται από την περιχαράκωση σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις. Όπως είχε αναφέρει και ο συγγραφέας του έργου για την παράσταση της Συντεχνίας του Γέλιου: «Δυστυχώς το έργο παραμένει διαρκώς επίκαιρο. Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα, με φαντασία, χιούμορ και ζεστή καρδιά και αυτό μου δίνει κουράγιο και ελπίδα».

Οι παραστάσεις θα διεξαχθούν σε συνάφεια με τους υγειονομικούς κανόνες και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τα πρωτόκολλα για τις πολιτιστικές δραστηριότητες.

 

Συντελεστές

Κείμενο: Volker Ludwig

Μετάφραση / Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι  

Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος

Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος

Τραγούδι Παράστασης: Active Member

Επιμέλεια Κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα  

Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελίνα Μαντίδη

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

Σχεδιασμός οπτικού υλικού: Nik A Visual Communication Firm (Νικόλας Αθανασιάδης)

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Υπεύθυνη Παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου

«Συντεχνία του Γέλιου»

«Παράσταση – Συμπαράσταση»

Στα παιδιά της Βόρειας Εύβοιας


“Μια γιορτή στου Νουριάν”

του Volker Ludwig

σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι 

Διανομή: Γιάννης Βαρβαρέσος, Φώτης Λαζάρου, Βασίλης Κουκαλάνι, Γεωργία Δελαρόχα Κυριαζή, Κωστής Ραμπαβίλας, Φανή Ξενουδάκη, Αλέξανδρος Τούντας


                                                                                                              Συντεχνία του Γέλιου

http://www.syntexniageliou.gr/

https://www.facebook.com/syntechniatougeliou/