Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Από τον Γιώργο στη Φώφη Γεννηματά: Η σχέση πατέρα - κόρης στη ζωή και την πολιτική


 Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» η  Φώφη Γεννηματά ,27 χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα της Γιώργου Γεννηματά στο ίδιο νοσοκομείο, από την ίδια ασθένεια.

Ο Γιώργος Γεννηματάς έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 1994, χτυπημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία μόλις 55 ετών. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε χάσει τη μάχη με την ίδια νόσο η σύζυγός του και μητέρα της Φώφης και της Μαίρης, Κάκια Βέργου, σε ηλικία 54 ετών.

Δύο χρόνια πριν, το 1992, ο Γιώργος Γεννηματάς είχε ανακοινώσε ότι πάσχει από καρκίνο. Τον Απρίλιο του 1992 υποβλήθηκε σε εγχείρηση στη Νέα Υόρκη, το ίδιο διάστημα που η σύζυγός του υποβάλλονταν σε θεραπευτική αγωγή για την ίδια ασθένεια.

«Σε θυμάμαι να λες, στη διαδρομή από το δωμάτιο στο χειρουργείο το 1992, εκείνες τις δύσκολες ώρες, κάνοντας τον απολογισμό μιας ολόκληρης ζωής, ότι αποφάσισες αν επιζούσες, να δυναμώσεις τη μάχη της ανθρωπιάς» είχε δηλώσει η Φώφη Γεννηματά πριν σχεδόν έξι μήνες, αναφερόμενη στη συμπλήρωση 27 χρόνων από τον θάνατο του πατέρα της. «Αυτή είναι και η δική μας μάχη σήμερα», είχε τονίσει.

Η ίδια έδωσε την πρώτη προσωπική της μάχη με τον καρκίνο 14 χρόνια μετά τον θάνατο των γονέων της, το 2008, όταν χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση λόγω καρκίνου του μαστού. Όπως η ίδια είχε εξομολογηθεί, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σε ηλικία 44 ετών, όταν η μικρή της κόρη ήταν μόλις δύο ετών. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου», είχε δηλώσει για εκείνη την περίοδο της ζωής της.

Μιλώντας για την περιπέτειά της προέτασσε πάντα τη σημασία της πρόληψης στην αντιμετώπιση του καρκίνου:

«Χρειάζεται η πρόληψη, η ενημέρωση και, αν σου συμβεί, να δώσεις τον αγώνα».

«Αυτό που με δίδαξε είναι ότι η ζωή είναι ωραία. Έμαθα να μη χάνω στιγμές. Να απολαμβάνω το σήμερα. Να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Να προσβλέπω στο αύριο», έλεγε τότε.

Το βράδυ της Δευτέρας η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εισήχθη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με συμπτώματα ατελούς ειλεού. Ωστόσο, μετά από εκτενείς εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου. Η είδηση -που αιφνιδίασε το σύνολο του πολιτικού κόσμου- έγινε γνωστή το απόγευμα της Τρίτης, με την Φώφη Γεννηματά να αποσύρει την υποψηφιότητά της για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής.

Η πολιτική σταδιοδρομία

Η Φώφη Γεννηματά εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 2015 με ποσοστό 51,7%, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ένας ρόλος ιδιαίτερα βαρύς τόσο για την πολιτική χρονική συγκυρία, όσο και για το γεγονός ότι ο Γιώργος Γεννηματάς υπήρξε ιδρυτικό μέλος και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Σε μια προσωπική της εξομολόγηση για τη ζωή με τον πατέρα της είχε πει: «Το ΠΑΣΟΚ και οι σύντροφοι, οι περιοδείες μαζί του, ακολουθώντας τον Ανδρέα, όταν ήμουν μικρό παιδί. Σε όλη την Ελλάδα -μαζί και εγώ- φιλοξενούμενοι από συντρόφους, στο τέλος της δεκαετίας του 70. Τα χρόνια της ελπίδας και οι νίκες τη δεκαετία του ΄80. Ελπίδες που δεν διαψεύστηκαν, αντίθετα επιβεβαιώθηκαν για εκατομμύρια Έλληνες. Η Αλλαγή, ο Ανδρέας, η Μελίνα και τόσοι άλλοι, η αγωνία να πετύχουν όλα όσα σχεδίαζαν. Η εθνική συμφιλίωση, η ισότητα, το ΕΣΥ, η μάχη για τους μικρομεσαίους και τους μη προνομιούχους, η αποκέντρωση, η παιδεία, η πολιτική, η ζωή μου όλη».

Η πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου με υπουργό Εσωτερικών τον Γιώργο Γεννηματά και υπουργό Υγείας τον Παρασκευά Αυγερινό, ήταν εκείνη που το 1983 ψήφισε το ιδρυτικό νόμο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Άφησε στο ΕΣΥ ενα κομμάτι του εαυτού του» είχε δηλώσει η Φώφη Γεννηματά.

Μετά τις εκλογές του 2009, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, την καλεί να αναλάβει τη θέση της υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπου παρέμεινε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010. Στη συνέχεια ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, αξίωμα από το οποίο παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2012 -επί κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου- για να αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τις επόμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Πηγή: cnn.gr