Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Το μικροσκοπικό νησάκι με τη μια παραλία που κάποτε αποτελούσε το βασίλειο των πειρατών

 

Το ακατοίκητο νησάκι με το εγκαταλελειμμένο φρούριο και το σκουριασμένο ναυάγιο, που ο θρύλος λέει ότι ακόμα και σήμερα κρύβει έναν αμύθητο θησαυρό.

Δύο μίλια από την περίφημη λιμνοθάλασσα του Μπάλου και ακριβώς απέναντι από την επιβλητική Χερσόνησο της Γραμβούσας, βρίσκεται η Ήμερη Γραμβούσα, ένα λιλιπούτειο, ακατοίκητο νησάκι, που κάποτε αποτελούσε λημέρι των πιο αδίστακτων πειρατών.

Η Ήμερη Γραμβούσα είναι ένας μικροσκοπικός, ακατοίκητος παράδεισος, με μια ειδυλλιακή, αμμώδη παραλία, που περικλείεται από τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου Πελάγους.

Στο νησί, σε υψόμετρο 137 μέτρων, βρίσκεται ένα εγκαταλελειμμένο ενετικό κάστρο, το οποίο κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα μ.Χ. Πιο συγκεκριμένα, μετά την συνθήκη μεταξύ Ενετών και Τούρκων το 1573, οι πρώτοι άρχισαν να κατασκευάζουν στην τοποθεσία ένα οχυρό, ώστε να προστατεύσουν το μικρό φυσικό λιμάνι στις νότιες ακτές της Ήμερης Γραμβούσας.

Το εν λόγω φρούριο δεν χρησιμοποιήθηκε σε κάποια μάχη και τελικά, το κατέλαβαν οι Τούρκοι στο τέλος του 17ου αιώνα, όταν δωροδόκησαν τον Ενετό φρούραρχο.

Κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, το φρούριο κατέκτησαν οι Κρήτες Επαναστάτες, οι οποίοι μάλιστα το επέλεξαν για να γίνει η έδρα της Επαναστατικής Επιτροπής Κρήτης. Σύντομα, λόγω της έλλειψης τροφίμων, οι επαναστάτες ξεκίνησαν την πειρατεία και γρήγορα το νησάκι μετατράπηκε σε άντρο πειρατών. Σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους, ακόμα και σήμερα είναι κρυμμένος στο νησί ένας αμύθητος θησαυρός.

Κοντά στην παραλία, βρίσκονται και τα απομεινάρια ενός πλοίου που ναυάγησε το 1968, το οποίο επίσης αποτελεί αξιοθέατο του νησιού.

Για να φτάσει κανείς στην Ήμερη Γραμβούσα, το μόνο που έχει να κάνει είναι να πάρει ένα καραβάκι από την Κίσσαμο, από όπου εκτελούνται τακτικά δρομολόγια τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι τουρίστες μπορούν να περιηγηθούν στο κάστρο, να δουν από κοντά το ναυάγιο και να κολυμπήσουν στα πεντακάθαρα νερά του δυτικού κόλπου, απολαμβάνοντας την φυσική σκιά των καταπράσινων δέντρων.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: ieidiseis.gr

larissanet.gr