Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Met Gala 2021: Το αίνιγμα πίσω από το νόημα της εμφάνισης της Kim Kardashian


 Λίγες μέρες αφότου πραγματοποιήθηκε το Met Gala 2021, δεν συζητιέται τίποτα άλλο πέρα από τις εμφανίσεις των αγαπημένων μας celebrities. Σε πολλές εμφανίσεις μπορούσαμε να καταλάβουμε που ο κάθε celebrity έκανε αναφορά όσον αφορά την αμερικανική μόδα με βάση το ντύσιμο και το γενικότερο styling του.

 Όμως, το άτομο που συζητήθηκε περισσότερο και υπήρξε η μεγαλύτερη διαμάχη για το ποιο ήταν το νόημα πίσω από την συγκεκριμένη εμφάνιση και το τι ήθελε στην πραγματικότητα να μας πει, είναι η σταρ Kim Kardashian, η οποία καλύφθηκε ολόκληρη από το πρόσωπο μέχρι όλο το σώμα με μαύρο ύφασμα, το οποίο διέγραφε επακριβώς την διάσημη σιλουέτα της, κάνοντας ξεκάθαρο σε όλους μας το ποια είναι.

Η απορία όλων που δεν έχει λυθεί ακόμα είναι η εξής: Γιατί έκανε η Kim αυτήν την επιλογή; Υπάρχει κάποιο μήνυμα μέσα από αυτό; Είναι σίγουρα η εμφάνιση-αίνιγμα από εκείνη την θρυλική βραδιά. Πολλές θεωρίες έχουν ειπωθεί, από το ότι αυτή δεν είναι η Kim Kardashian και είναι απλά μια σωσίας που την αντικατέστησε μέχρι το ότι η ίδια ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι το Hollywood σαν χώρος την έχει αντικειμενοποιήσει σε τέτοιο βαθμό για το πρόσωπο και το σώμα της, ώστε ήθελε αυτήν την φορά να το στερήσει για να κάνει πιο εμφανές το point της, πως ο κόσμος νοιάζεται αποκλειστικά μόνο για την εμφάνιση της

Υπάρχει όμως και μία θεωρία η οποία σκάβει πιο βαθιά μέσα στο ντύσιμο-αίνιγμα. Η θεματική του Met Gala 2021 ήταν η αμερικανική μόδα και κουλτούρα και πως ο καθένας αντικατοπτρίζει αυτά τα δύο στοιχεία μέσα από styling του. Το νόημα της εμφάνισης της Kim είναι ότι δεν χρειάζεται να δούμε το πρόσωπο για να καταλάβουμε πως είναι αυτή. Αναγνωρίζουμε κατευθείαν το ποια είναι με τον τρόπο που το ρούχο διαγράφει το σώμα της. Κάποιες θεωρίες λοιπόν υποστηρίζουν το ότι η Kim επέλεξε αυτό το μονοπάτι για να δείξει ότι πλέον το όνομα της και η περσόνα της ορίζουν το τι είναι η Αμερικανική μόδα και η κουλτούρα, η οποία βρίσκεται σε άμεση αλληλεπίδραση με την εικόνα της. Κανένας μας δεν μπορεί να αρνηθεί πως στην εποχή που διανύουμε οι Καρντάσιανς και οι Τζένερ έχουν ορίσει το πρότυπα ομορφιάς που η κοινωνία μας προτρέπει να ακολουθήσουμε. Οι συγκεκριμένες celebrities έχουν δημιουργήσει μια αυτοκρατορία πάνω στην βιομηχανία ομορφιάς και αισθητικής νοοτροπίας. Η Kim είναι το σύμβολο της ποπ αμερικανικής κουλτούρας αυτήν την στιγμή και το γεγονός ότι την αναγνωρίζεις μέσα μόνο από την σιλουέτα της, η οποία έχει εξελιχθεί σε πρότυπο ομορφιάς, αποδεικνύει ακριβώς αυτήν την θεωρία. Η ίδια χρησιμοποιεί το σώμα της σαν διαφήμιση και η διαφήμιση εξυπηρετεί άμεσα την κατανάλωση, η οποία είναι καίρια για τον καπιταλισμό. Μέσα από την διαφήμιση και την κατανάλωση καθιερώνονται τα πρότυπα, ώστε να εξυπηρετούνται και να προωθούνται οι βιομηχανίες ομορφιάς και με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται οι περσόνες της αμερικανικής ποπ κουλτούρας και μόδας.

Αυτό που θέλει να μας πει η Κιμ στην τελική, είναι πως δεν χρειάζεται να κάνει αναφορά σε ένα στοιχείο της αμερικανικής μόδας και κουλτούρας, διότι η ίδια και η οικογένεια της είναι η αμερικανική μόδα και κουλτούρα. Το ρούχο και όλο το styling της είναι μία δήλωση της δύναμης και της εξουσίας που κατέχει στην βιομηχανία της μόδας και της ομορφιάς. Δεν χρειάζεται να μας πει ποια είναι. Ξέρουμε ήδη. Και γι’ αυτό η εμφάνιση της στο Met Gala 2021 θα μείνει αξέχαστη και θα συζητιέται επ’ αορίστων.

Είναι σίγουρα μία δυνατή θεωρία, η οποία δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα επαληθευθεί. Σίγουρα μας δίνει τροφή για σκέψη για το πως εμείς δίνουμε δύναμη σε πρόσωπα γνωστά να καθορίσουν την δικής μας οπτική για την ομορφιά και την κοινωνία. Εν κατακλείδι, οφείλουμε στον εαυτό μας να θυμόμαστε να μην γινόμαστε έρμαια προτύπων που έχουν στόχο να μας οδηγήσουν σε περισσότερη κατανάλωση και να ασκούμε την κριτική μας σκέψη όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες περιπτώσεις.

newslink.gr