Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΥ Η ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ


 Η βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης και συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» αποκαλύπτει στη Vwoman τα σοκαριστικά στοιχεία που αφορούν στην  παιδική κακοποίηση.

Της Σοφίας Αποστολίδου

 H Έλενα Ράπτη είναι μία από τις πλέον μάχιμες παρουσίες της Βουλής. Στόχος όχι μόνο της πολιτικής της καριέρας, αλλά της ζωής της είναι να μην αφήσει κανένα παιδί απροστάτευτο και έρμαιο της βίας. Η συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ». αποκαλύπτει τα σοκαρστικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην παιδική κακοποίηση, μιλάει  για τη νέα καμπάνια αποκαλύπτει τις συμπεριφορές που μαρτυρούν πως ένα παιδί είναι θύμα και τέλος εξηγεί πως μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά όλων των ηλικιών.

Το όνομα της καμπάνιας για τον τερματισμό της παιδικής κακοποίησης φέρει τον τίτλο «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ». Είναι  σοκαριστικό πως 1 στα 5 παιδιά του δυτικού κόσμου έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Πού οφείλεται το σοκαριστικό από ποσοστό;

Είναι πραγματικά σοκαριστικό και δυστυχώς αληθινό. Δεν μπορεί κάποιος να μπει στο άρρωστο μυαλό των θυτών. Το πρόβλημα είναι πως το φαινόμενο συντηρείται από την ψυχολογική βία που ασκού οι θύτες στα θύματα. Το πέπλο σιωπής που σκεπάζει τις περιπτώσεις κακοποίησης και που μόλις πρόσφατα είδαμε να αποκαλύπτει δεκάδες περιπτώσεις.

Πώς συμβάλει η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην προστασία των παιδιών;

Συμβάλλει κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης. Γιατί έχει παρατηρηθεί πως η άγνοια τροφοδοτεί το φαινόμενο. Τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο και η ελληνική καμπάνια έχουμε εργαλεία ενημέρωσης (φυλλάδια, animation  videos κλπ) τα οποία ενημερώνουν γονείς και εκπαιδευτικούς και κυρίως παιδιά για κανόνες αυτοπροστασίας. Ο κανόνας του εσώρουχου, το καλό και κακό άγγιγμα, το καλό και κακό μυστικό, το αθώο και πονηρό δώρο είναι όλες έννοιες που απλοποιούνται και προσφέρονται ως γνώση στο παιδί ενισχύοντας τη θέση του και μειώνοντας τον κίνδυνο να εκτεθεί σε κακοποιητική συμπεριφορά. Με εκατοντάδες εκδηλώσει σε όλη την Ελλάδα κάνουμε αυτή την ενημέρωση κτήμα όλων.

Ποια είναι τα σημάδια που καταδεικνύουν πως ένα παιδί έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης;

Το κακοποιημένο σεξουαλικά παιδί, συνήθως, αρχίζει να έχει μυστικά, είναι εξοικειωμένο με πράγματα ή καταστάσεις που δε ταιριάζουν στην ηλικία του, μπορεί να κλείνεται στον εαυτό του ή ακόμα και να αλλάζει η επίδοση του στο σχολείο. Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί και δεκτικοί με τα συναισθήματα των παιδιών τους, ώστε εκείνα να νιώθουν ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να συζητήσουν μαζί τους. Όταν οι γονείς είναι κοντά στο παιδί, η ταχύτητα αντίδρασης από τα πρώτα σημάδια, μπορεί να σώσει το παιδί από αυτή την τραγική εμπειρία.

Ποια είναι η πρώτη ενέργεια στην οποία πρέπει να προβούν οι  γονείς αν αντιληφθούν πως το παιδί τους έχει πέσει θύμα παρενόχλησης ή κακοποίησης; 

Οι γονείς στην περίπτωση που υποψιαστούν κακοποίηση, δε θα πρέπει να θυμώσουν με το παιδί, ούτε να βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα.  Είναι σημαντικό να μη κάνουν το παιδί να νιώσει ότι φταίει ή ότι έκανε κάτι κακό. Επίσης, δε θα πρέπει να δείξουν την ταραχή τους. Αντιθέτως, εκείνοι πρέπει να διαβεβαιώσουν το παιδί ότι θα ασχοληθούν με το θέμα και στη συνέχεια να επικοινωνήσουν με έναν ειδικό, ψυχολόγο, γιατρό, κοινωνικό λειτουργό ή την αστυνομία.

Συμμετείχατε πρόσφατα σε μία δράση με τίτλο: ««ΝΑΙ στην πρόληψη, ΟΧΙ στη συγκάλυψη». Δυστυχώς υπάρχουν  και οι ακραίες περιπτώσεις στις οποίες οι γονείς συγκαλύπτουν τη σεξουαλική βία από φόβο μη στιγματιστούν. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε –εμείς οι απλοί πολίτες- τα παιδιά και τις οικογένειές τους σε αυτές τις περιπτώσεις;

Ενημέρωση! Αυτό είναι το κλειδί για να σταματήσουμε το φαινόμενο της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Αυτή αλυσίδα της ενημέρωσης πρέπει να περάσει παντού, να μεγαλώσει και να γίνει σκέψη όλων των παιδιών και των οικογενειών τους. Πρέπει να μάθουν οι γονείς να συζητούν ανοιχτά με τα παιδιά τους, να είναι κοντά τους να τα ακούσουν, να έχουν άμεση και ευθεία επικοινωνία μαζί τους, να συζητούν για την δράση τους στα social media, να μοιράζονται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς των παιδιών.

Μετά την «Κίκο και το Χέρι» και «Το μυστικό της Νίκης» παρουσιάστηκε «Η περιπέτεια του Βίκτωρα», όπου ο Βίκτωρας δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από ένα επίσης ανήλικο νεαρό αγόρι. Ποιες είναι οι διαφορετικές ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούμε όταν ο θύτης είναι ένα επίσης ανήλικο άτομο;

Δεν υπάρχει διαφορά στον τρόπο αντιμετώπισης. Η ιστορία, όπως και της Νίκης αλλά και της Βερονίκης (με ένα κορίτσι με αναπηρία που δέχεται σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο του αθλητισμού) θέλει να δείξει πως η παιδική σεξουαλική παρενόχληση δεν διαφοροποιεί αγόρια από κορίτσια, ούτε περιορίζεται σε θύτες συγκεκριμένης ηλικίας. Αυτό είναι ένα μήνυμα και προς τους γονείς που θα πρέπει να ελέγχουν διαρκώς το περιβάλλον κοινωνικοποίησης του παιδιού τους.

Τι  είναι εκείνο που στοχεύετε να αλλάξει στο νομικό πλαίσιο, ώστε να παρέχεται μεγαλύτερη προστασία στα παιδιά από την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση;

Το νομικό πλαίσιο που έχουμε είναι αρκετά αυστηρό. Με την πρόσφατη αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα και με προσωπική παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υπάρχουν ποινές που έγιναν αυστηρότερες αλλά κυρίως, και αυτό είναι το κρίσιμο, το θέμα είναι πλέον καθημερινά στη δημόσια συζήτηση αποθαρρύνοντας επίδοξους δράστες.Μια από τις τελευταίες παρεμβάσεις, αφορά τον έλεγχο όλων των επαγγελματιών που δουλεύουν σε χώρους με παιδιά, ενώ ο Πρωθυπουργός έδωσε μεγάλη βαρύτητα στον αγώνα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, που έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα και αναμένεται νια αποτελέσει και βάση μιας νέας εθνικής στρατηγικής.

Πηγή: vwoman.gr