Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Εύβοια: Φούντωσε η φωτιά στις Καματριάδες – Ενώθηκαν τα πύρινα μέτωπα στην Αβγαριά 

«Σύμμαχος» της σκληρής μάχης με τη φωτιά ο άνεμος που έχει κοπάσει

Δύσκολη αναμένεται η νύχτα σε ό,τι αφορά τα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια. «Σύμμαχος» της σκληρής μάχης με τη φωτιά ο άνεμος που έχει κοπάσει. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματικούς της πυροσβεστικής που μίλησαν στον ΣΚΑΪ οι φωτιές δεν θα «κλείσουν» σύντομα θα χρειαστούν τουλάχιστον μια εβδομάδα. 

Η φωτιά στις Καματριάδες έχει φουντώσει, αλλά κινείται αργά, λόγω της άπνοιας κοντά στις κατοικημένες περιοχές. 

Πάντως, για την ώρα δεν απειλούνται σπίτια, ενώ οι επίγειες δυνάμεις έχουν κυκλώσει τη φωτιά για να ανακόψουν την πορεία της. Οι κάτοικοι του οικισμού συνδράμουν στις προσπάθειες. 

Οι κάτοικοι ανέφεραν στον ΣΚΑΪ ότι τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν μετά τις 6 το απόγευμα, 6 και 20, και επιχείρησαν μέχρι τις 8.20 το βράδυ, σημειώνοντας ότι έπρεπε να επέμβουν νωρίτερα. Οι κάτοικοι ζητούν μέσω του ΣΚΑΪ τα εναέρια να επιχειρήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες την Τρίτης. 

Αλλά και το πύρινο μέτωπο ανάμεσα σε Αβγαριά και Γαλατσάδες επεκτείνεται, και μάλιστα μέσα σε ένα πυκνό δάσος. Τα μέτωπα ήταν δυο και έχουν ενωθεί σε ένα σε μεγάλο βαθμό. 

Mέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην Αβγαριά να εκκενώσουν προς την Ιστιαία.

Νωρίτερα, η φωτιά παρά λίγο να περάσει το δρόμο από Αβγαριά προς Γαλατσώνα, ενώ υπήρξε φόβος ότι με τη φορά του ανέμου το πύρινο μέτωπο θα οδηγούνταν προς την Ιστιαία και παρακείμενα χωριά.  Στο πλαίσιο αυτό, έχει σχηματιστεί μεγάλη αντιπυρική ζώνη, ενώ υπάρχει άλλος ένας πυροσβεστικός φραγμός από την πλευρά του δρόμου που οδηγεί προς Γαλατσώνα. 

Στην περιοχή υπάρχει μια άτυπη «βαλκανική συμμαχία», καθώς Ρουμάνοι, Σέρβοι και Έλληνες επιχειρούν μαζί με επιτυχία.

«Τα χωριά εκκενώνονται. Πίσω όμως μένουν αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν και μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει τρομερή βοήθεια. Χωρίς αυτούς, πολλά χωριά θα είχαν καεί» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός. 

Ο πρωθυπουργός νωρίτερα μίλησε για φυσική λαίλαπα χωρίς προηγούμενο, προανήγγειλε άμεσες αποζημιώσεις με πρώτο πακέτο 500 εκατομμυρίων ευρώ, σχέδιο ανασυγκρότησης, ιδιαίτερα για την Εύβοια, 1,8 δισεκατομμύρια, ζήτησε συγνώμη για όποιες αστοχίες υπήρξαν και διακομματική συναίνεση για την αντιμετώπιση της κατάστασης και προσέθεσε πως οι ευθύνες εφόσον υπάρχουν θα αποδοθούν. 

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο Τρίτη 10 Ιουλίου για 5 Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή: skai.gr