Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Σπάσε τους κανόνες! 7 πράγματα που πρέπει να αλλάξεις στη διακόσμηση του σπιτιού σου


 Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ένα ισχυρό κριτήριο, τι μας αρέσει και τι όχι, σε ζητήματα διακόσμησης. Όμως όταν μπαίνουν στην εξίσωση οι διαστάσεις και η σχεδίαση, τα πράγματα γίνονται πολύπλοκα.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ένα ισχυρό κριτήριο, τι μας αρέσει και τι όχι, σε ζητήματα διακόσμησης. Όμως όταν μπαίνουν στην εξίσωση οι διαστάσεις και η σχεδίαση, τα πράγματα γίνονται πολύπλοκα.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι διακοσμητές και τα περιοδικά διακόσμησης, δίνουν την κατεύθυνση, καθώς οι εξειδικευμένες συμβουλές οφείλουν να είναι στον χώρο, το στυλ και τα μέτρα του πελάτη, όπου όλα παίζουν μικρό ή μεγάλο ρόλο!

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι κανόνες που δεν σπάνε; Λύνουμε μια και καλή όλες τις απορίες γύρω από τους 7 κανόνες που «δεν σπάνε» με τίποτα. Διάβασε παρακάτω τις κλισέ απαντήσεις και πως … να μην της ακολουθήσεις!

Τι τραπεζαρία να διαλέξω;

Όταν επιλέγεις τραπεζαρία είναι δύσκολο να υπολογίσεις πόσοι καλεσμένοι χωρούν να καθίσουν. Αν μάλιστα δεν σκοπεύεις να πάρεις και τις καρέκλες ως σετ, δυσκολότερο. Τυπικά ο κανόνας λέει να υπολογίσεις από 50 μέχρι 65-70 εκατοστά (αν θέλεις να είναι σούπερ άνετα) ανά καλεσμένο. Συνήθως μιλάμε για 2 καρέκλες στις κεφαλές μιας ορθογώνιας τραπεζαρίας και από 2 μέχρι 3 στα πλαϊνά. Αυτό όμως εξαρτάται από το συνολικό μέγεθος του τραπεζιού και τον τύπο της καρέκλας.

Αν θες να σπάσεις τον κανόνα, πάρε όπως και να έχει δύο έξτρα καρέκλες για περιπτώσεις με πολλούς καλεσμένους, ενημερώνοντας ότι μπορεί να είναι λίγο στριμωγμένα!

Ύψος κουρτινόξυλου – Σωστό ύψος κουρτίνας

Καμιά φορά το να τοποθετήσεις κουρτίνες μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερο από όσο όλοι ξέρουμε. Ο βασικός κανόνας αναφέρεις πως το κουρτινόξυλο πρέπει να προεξέχει τουλάχιστον 15 εκατοστά από το παράθυρο από κάθε μεριά και 30 εκατοστά πάνω από το πάνω μέρος τους πλαισίου του παραθύρου. Αυτό βελτιώνει την ποσότητα φυσικού φωτός, καθώς οι κουρτίνες πολλές φορές είναι διπλές στο πάνω μέρος τους, ενώ ταυτόχρονα το ταβάνι και το παράθυρο δείχνει ψηλότερο.

Ο κανόνας σπάει μόνο προς τα πάνω με όριο τα 12-15 εκατοστά από το ταβάνι. Απλά μην το παρακάνεις και οι κουρτίνες αιωρούνται 30 εκατοστά από το πάτωμα!

Τι χρώμα να βάψω τον τοίχο;

Θέλεις να αγοράσεις χρώμα για βάψιμο τοίχου, αλλά δεν ξέρεις πόσα λίτρα να πάρεις. Χονδρικά το ένα λίτρο χρώματος τοίχου επαρκεί για 10 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας για ένα πέρασμα, ενώ πρέπει να υπολογίσεις και μια ποσότητα ασφαλείας ή επιδιόρθωσης.

Ο ένας τρόπος να σπάσεις τον κανόνα και να ακολουθήσεις την τάση του 2020 στο βάψιμο του σπιτιού, που είναι να βάψεις το κάτω μισό του τοίχου και να αφήσεις το πάνω μισό λευκό, ώστε το μάτι να περιπλέκει τα όρια μεταξύ τοίχου και ταβανιού.

Κρεμαστά φωτιστικά οροφής για το σαλόνι

Είναι από τις πιο δύσκολες επιλογές που θα χρειαστεί να κάνεις. Χονδρικά υπολογίζεις ότι το κρεμαστό φωτιστικό πρέπει να καλύπτει από το 1/3 έως τα 2/3 του μήκους του τραπεζιού. Ταυτόχρονα παίζει ρόλο το συνολικό μέγεθος του δωματίου, το ύψος του ταβανιού και η χρήση (φωτισμός κουζίνας, σαλονιού, μπάνιου). Ένας εύκολος κανόνας είναι να πολλαπλασιάσεις τα τετραγωνικά επί 7, δηλαδή για χώρο 10 τετραγωνικών, χρειάζεσαι 70 εκατοστά πλάτος πολυέλαιου.

Ο κανόνας σπάει, όταν το ταβάνι του σαλονιού ή της τραπεζαρίας είναι πιο ψηλό, οπότε θέλεις μεγαλύτερο φωτιστικό. Σπάσε τον κανόνα και αντί για πολυέλαιο βάλε δύο κρεμαστά φωτιστικά ή ένα μεγάλο πολύφωτο.

Πίνακες σε καμβά στον τοίχο

Αν δεν δείχνει ωραίος ένας πίνακας μάλλον τον κρέμασες πιο ψηλά. Ο ένας κανόνας ορίζει ότι οι πίνακες πρέπει να κρεμιούνται από 15 μέχρι 22 εκατοστά πάνω από τον καναπέ ή την κονσόλα ή το κέντρο του να είναι στο ύψος των ματιών. Πάνω από τον καναπέ επέλεξε κάτι με πλάτος άνω των 90 εκατοστών. Εκεί το μέγεθος μετράει.

Ο τρόπος να σπάσουν οι κανόνες είναι να ακουμπήσεις ένα πίνακα στο πάτωμα, σε κονσόλα ή στον τοίχο, ώστε να δείχνει πιο επιμελώς ατημέλητο.

Τι χαλί να βάλω στο σαλόνι;

Μπορεί να μπαίνεις εύκολα στον πειρασμό να πάρεις μικρότερο, αλλά ο κανόνας λέει ότι πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να ακουμπούν τουλάχιστον τα δύο πόδια του επίπλου με την μεγάλη πλευρά του χαλιού παράλληλα του μεγαλύτερο ή μοναδικού καναπέ.

Αν όμως κόλλησες με κάποιο μικρότερο χαλί, κλέψε τους κανόνες βάζοντας το χαλί πάνω από μοκέτα από βαμβάκι ή ψάθα.

Ύψος καρέκλας τραπεζαρίας

Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να κάθεσαι κάπου και να πιέζονται τα πόδια σου στο καπάκι του τραπεζιού ή αντίστοιχα να είσαι πολύ χαμηλά. Οι άνετες θέσεις καθίσματος είναι στα 45 εκατοστά ύψος για τις καρέκλες ενώ το ύψος του τραπεζιού θα πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στα 75 και 85 εκατοστά. Για σκαμπό μπαρ το κατάλληλο ύψος είναι επίσης τα 75 εκατοστά και τα 60 για σκαμπό νησίδας. Χονδρικά αυτά πάντα, γιατί αν μια κατασκευή είναι ειδική παραγγελία τότε τα μεγέθη αλλάζουν.

Γενικά είναι από τους πιο safe κανόνες που δεν αλλάζουν, αλλά αν πρέπει, πάρε σκαμπό μπαρ με ρυθμιζόμενο ύψος και (κοντή) πλάτη που να στηρίζει την μέση για να τα χρησιμοποιείς ως μπαλαντέρ!

Πηγή: decoration.gr via newslink.gr