Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

​Πως να κάνω το δικό μου podcast;


του 
Παντελή Σπάρταλη
,
Digital Marketer & Co-Host, Business Undercover 

Το podcasting στην χώρα μας βιώνει μεγάλη αποδοχή και ανάπτυξη και έτσι το «πως να κάνω το δικό μου podcast» είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε.

Από μικρή ηλικία είχα μια αγάπη για τον ήχο, το 2012 στήνουμε με φίλους ένα web radio, το 2014 είχαμε κάνει προσπάθειες για ένα podcast ενώ το 2016 δημιουργήσαμε το μαθητικό ραδιόφωνο του ΓΕΛ Ευκαρπίας.


Σήμερα, είμαι συμπαρουσιαστής του podcast επιχειρηματικότητας Business Undercover. Ενώ τρέχουμε το podcast όπως το Δελτίο Καλών Ειδήσεων του United For Good.

Ο ήχος & το podcasting στην Ελλάδα

Ο ήχος είναι μέσα στην ζωή μας σε καθημερινή βάση. Ακούμε μουσική, ανοίγουμε την τηλεόραση για να υπάρχει ένας «θόρυβος» στο background, ακόμη και στο αυτοκίνητο πάρα πολλοί από εμάς έχουμε το ράδιο ανοιχτό. 

Ο ήχος έχει μέλλον και αυτό το βλέπουμε από τις personal assistant τεχνολογίες (Google Assistant, Siri, Alexa). Επίσης, αξίζει να πάμε πίσω στο 2019 στην ανακοίνωση του Spotify ότι θέλει να γίνει ένα audio-first platform. Φυσικά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το Clubhouse, ένα audio-only social app.

Στην 1η καραντίνα της πανδημίας, το podcast συστήθηκε για τα καλά στο ελληνικό κοινό με πολλούς και μεγάλους «παίκτες» να μπαίνουν στην αγορά και να βλέπουμε εκπομπές με πολλές και διαφορετικές θεματολογίες. Ίσως ο κόσμος να κουράστηκε την οθόνη και σε συνδυασμό με την «μετακίνηση 6» να ήταν ιδανικά να ακούσεις ένα podcast.

Πως να κάνω το δικό μου podcast;

Το podcasting είναι εξαιρετικά εύκολο, ο εξοπλισμός και η επένδυση είναι πολύ πιο μικρή και για αυτό είναι προσιτό στους ανθρώπους που έχουν ιδέες για μια εκπομπή, είτε ακόμη και επιχειρήσεις. Είναι ένα δυνατό μέσο που θα ανέβει πολύ περισσότερο στο μέλλον.

Τι θέλω να κάνω; Ιδέες για podcast

Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να βρούμε την ιδέα. Τι πάμε να κάνουμε και γιατί; Είναι πολύ καλή ιδέα το podcast που θα ξεκινήσεις να είναι σχετικό με εσένα σαν προσωπικότητα ή την επιχείρηση σου

Αν ξεκινάς το δικό σου podcast από προσωπικό ενδιαφέρον, τότε το θέμα που θα μιλάς στα επεισόδια πρέπει να σου αρέσει. Αν σε ενδιαφέρει το εκάστοτε θέμα τότε μπορείς να κάνεις καλύτερες ερωτήσεις και να φέρεις πιο σχετικούς καλεσμένους.

Ενώ, αν θέλεις να ξεκινήσεις ένα podcast για την επιχείρηση σου, τότε θα πρέπει να σχετίζεται με την δραστηριότητα της επιχείρησης και τους πιθανούς πελάτες σου. Αν σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, τότε εδώ δώσε προσοχή: μην προσπαθείς να προβάλεις συνέχεια τα προϊόντα σου. Μπορείς να το κάνεις με έναν ωραίο, έξυπνο και διακριτικό τρόπο. Θα άκουγες ποτέ ένα podcast που για 20-30 λεπτά προσπαθούσε να σε πείσει για το τι καλά και ποιοτικά είναι τα προϊόντα της επιχείρησης;

Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το format της εκπομπής σου. Θα έχεις καλεσμένο/η; Πόση ώρα θα κρατάει το κάθε επεισόδιο; Και κάθε πότε θα ανεβαίνει, θα ανεβαίνει κάθε εβδομάδα; Ποια μέρα της εβδομάδας;

Εξοπλισμός για podcasting

Το podcasting δεν απαιτεί μεγάλη επένδυση σε εξοπλισμό. Ένα καλό USB μικρόφωνο μπορεί να κάνει εξαιρετική δουλειά. Ενώ, αν θέλεις να το εξελίξεις ακόμη περισσότερο, τότε θα μπορείς να δεις για κονσόλες, κάρτες ήχου και επαγγελματικά μικρόφωνα.

Εμείς, για την εγγραφή του Business Undercover και του Δελτίου Καλών Ειδήσεων του United For Good, χρησιμοποιούμε κονσόλα, κάρτα ήχου και επαγγελματικά μικρόφωνα και για τις εγγραφές από απόσταση συνδυάζουμε τον παραπάνω εξοπλισμό με USB μικρόφωνα.

Πως να κάνω ηχογράφηση και επεξεργασία το podcast μου;

Η διαδικασία της ηχογράφησης είναι εξίσου εύκολη. Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από ένα πρόγραμμα ηχογράφησης. Ένα δωρεάν πρόγραμμα είναι το Audacity (Windows & macOS) ενώ για τους χρήστες macOS μια ακόμη δωρεάν και εύκολη λύση είναι το Garageband.

Για να ξεκινήσεις την ηχογράφηση, άνοιξε το πρόγραμμα που επιθυμείς. Έλεγξε ότι είναι επιλεγμένο το σωστό μικρόφωνο και απλά πάτησε το κόκκινο κουμπί!

Για την επεξεργασία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις επίσης τα παραπάνω προγράμματα. Μπορείς να αφαιρέσεις σημεία με λάθη ή να προσθέσεις κάποια μουσική (χωρίς πνευματικά δικαιώματα πάντα). Κάνε εξαγωγή τον ήχο σε αρχείο MP3 και είμαστε έτοιμοι για το release!

Πως ανεβάζω το podcast μου σε Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts;

Για αρχή πρέπει να δημοσιεύσουμε την εκπομπή μας σε κάποια πλατφόρμα που φιλοξενεί podcasts. Δύο δωρεάν επιλογές είναι το Anchor και το Castbox. Εμείς χρησιμοποιούμε και τα 2, με μεγαλύτερη προτίμηση και αγάπη για το Anchor.

Σαφώς, υπάρχουν υπηρεσίες επί πληρωμή που θα αναλάβουν την φιλοξενία της εκπομπής σου και αντίστοιχα θα σου προσφέρουν πιο πλούσια εργαλεία και στατιστικά.

Όταν ολοκληρώσεις το στήσιμο του account σου τότε μπορείς να ανεβάσεις το πρώτο σου επεισόδιο! Προτιμούμε το Anchor γιατί μπορεί να κάνει διανομή το podcast σου αυτόματα σε πολλές podcast πλατφόρμες όπως το Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts. Ενώ αν χρησιμοποιήσεις το Castbox θα πρέπει να το κάνεις μόνος/μόνη αυτό το βήμα.

Πως να κάνω το δικό μου podcast για να φέρω πωλήσεις ή ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα;

Αν μιλάμε για μια επιχείρηση ή κάτι που θέλουμε να έχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα (πχ πωλήσεις) τότε σίγουρα πρέπει να μιλήσεις με ανθρώπους του χώρου για το πως πρέπει να στηθεί ένα podcast αλλά και ανθρώπους που γνωρίζουν από στρατηγική επιχειρήσεων.

Δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε τακτικές telemarketing στο podcasting, γιατί πολύ απλά ο χρήστης θα γυρίσει στο επόμενο podcast και δεν θα ασχοληθεί ποτέ ξανά μαζί μας. Ενώ όταν μιλήσει με φίλους και γνωστούς του, είναι πιθανό να εκφράσει την δυσαρέσκεια του για το podcast μας.

Προσπαθούμε μέσα από την εκπομπή μας να δίνουμε περιεχόμενο με αξία στο κοινό, γιατί μόνο έτσι θα επιστρέψει ξανά να ακούσει την εκπομπή μας.

Πηγή: epixeiro.gr