Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η ευτυχία σου «πάει»


 Η ευτυχία σου «πάει»: Πώς να επαινούμε τον εαυτό μας για όσα έχουμε καταφέρει


Οι περισσότεροι από εμάς μερικές φορές νιώθουμε ότι δεν μας εκτιμούν όσο πρέπει, λες και κανένας δεν συνειδητοποιεί πόσο πολύ δουλεύουμε και πόσο σοβαρές προσπάθειες καταβάλλουμε. Μία από τις πιο συνηθισμένες συμβουλές μου είναι να επαινείτε συχνά τους άλλους και να τους λέτε πόσο πολύ τους

εκτιμάτε.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι κάποιες φορές να σταματήσετε ό,τι κάνετε και να επαινέσετε τον εαυτό σας. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να σκεφτείτε όσα έχετε κάνει, καθώς επίσης τα σχέδια και τους στόχους σας. Θυμηθείτε όλα σας τα επιτεύγματα. Σκεφτείτε πόσο πολύ έχετε δουλέψει για την επίτευξη των στόχων σας και πόσο έχετε συνδράμει τους συναδέλφους σας.

Όσο απλό κι αν φαίνεται, βοηθάει πραγματικά! Το έχω κάνει πολλές φορές και έχω ανακαλύψει ότι βάζει τα πράγματα στη σωστή τους προοπτική. Μερικές φορές μου υπενθυμίζει πόσο πολυάσχολος έχω γίνει, πράγμα που με κάνει να αντιμετωπίζω με κατανόηση και όλους τους άλλους που είναι εξίσου πολυάσχολοι.

Μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι μερικές φορές ξεχνούν ή δεν είναι σε θέση να εκφράσουν την εκτίμησή τους στους άλλους – γιατί είναι απορροφημένοι στη δουλειά και στη ζωή τους.

Κάποιες φορές τρέχουμε τόσο πολύ στη ζωή μας που ξεχνάμε να σταματήσουμε και να σκεφτούμε. Όταν όμως βρίσκουμε μια στιγμή ηρεμίας, μπορούμε να ξαναβρούμε τη σωστή αντίληψη των πραγμάτων και να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά που προσφέρουμε στον εαυτό μας, στην οικογένειά μας, στους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύουμε και στον περίγυρό μας είναι σημαντικά.

Η αναγνώριση της συνεισφοράς σας είναι πιο σημαντική και ικανοποιητική όταν γίνεται από εσάς τους ίδιους παρά όταν γίνεται από τους άλλους. Ουσιαστικά, για να μπορέσετε να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας και τις προσπάθειές σας, πρέπει να είστε σε θέση να επαινείτε τον εαυτό σας και να αναγνωρίζετε ειλικρινά τη συνεισφορά σας.

Σχεδόν όλοι χαίρονται όταν εισπράττουν τον έπαινο των άλλων. Τους κάνει να νιώθουν καλά. Όταν όμως δεν συμβαίνει αυτό, μην αφήσετε τη διάθεσή σας να χαλάσει και τη συμπεριφορά σας να επηρεαστεί αρνητικά.

Ο έπαινος των άλλων δεν είναι ποτέ εγγυημένος, και το να τον θέσετε ως προϋπόθεση για την ευτυχία σας είναι μια πολύ κακή ιδέα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να επαινείτε εσείς τον εαυτό σας. Και φροντίστε να είστε τίμιοι και ειλικρινείς στις αξιολογήσεις σας.

Αν κάνετε καλή δουλειά, πείτε το. Αν κάνετε τη ζωή λίγο καλύτερη έστω και για έναν άνθρωπο, ή αν συνεισφέρετε με οποιονδήποτε τρόπο στην κοινωνία και ο κόσμος είναι καλύτερος χάρη σ’ εσάς, τότε σας αξίζει η αναγνώριση. Αν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να την προσφέρετε στον εαυτό σας, νομίζω ότι γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε ότι αξίζει τον κόπο.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Richard Carlson «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα στην επαγγελματική σας ζωή» από τις εκδόσεις Πεδίο. Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Για περισσότερα θέματα https://enallaktikidrasi.com (Πηγή:https://enallaktikidrasi.com/2019/04/eutixia-sou-paei-pws-epainoume-eauto-osa-exoume-kataferei/