Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΙΡΙΣ ΚΑΛΒΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


"ΙΡΙΣ ΚΑΛΒΑ
Μια συγγραφέας με ταλέντο, διαίσθηση και ευαισθησία βρίσκεται στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό με το καινούριο της μυθιστόρημα. Η Ίρις Καλβά είναι
ένα ιδιαίτερο πλάσμα, που πραγματικά αξίζει να το γνωρίσουμε καλύτερα…" Στέλλα Δαπέργολα

  • Είστε άνθρωπος πολυτάλαντος, γνωστή ηθοποιός και τώρα, δημιουργός. Η υποκριτική έδωσε τη θέση της στη συγγραφή σεναρίων και στη συνέχεια, στη συγγραφή βιβλίων. Πότε νιώσατε την πρώτη ανάγκη να εκφραστείτε μέσα από ένα μυθιστόρημα;
Γεννήθηκα με αυτή την ανάγκη. Από παιδάκι έπλαθα ιστορίες. Δεν με κέρδισε η συγγραφή από την υποκριτική, με κέρδισε η Νομική. Η συγγραφή υπήρχε πάντα στη ζωή μου απ’ όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Το πρώτο βιβλίο μου, το έγραψα στα 14. Στη δραματική σχολή πήγα επειδή ήταν ο μόνος δρόμος τότε, για να μάθεις τα μυστικά της συγγραφής.

  • Το πρώτο σας βιβλίο, «Τα Κάστρα των Ονείρων», άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και έχει προχωρήσει ήδη στη δεύτερη έκδοση. Είχατε φανταστεί την επιτυχία του;
Ομολογώ πως το αγάπησα και το πίστεψα πολύ αυτό το βιβλίο! Τόσο το θέμα του, το κατά πόσο δηλαδή τολμάμε να ρισκάρουμε για να κυνηγήσουμε « Τα κάστρα των ονείρων» μας, όσο και το γεγονός, τι μπορεί να πετύχει ένας άνθρωπος ακόμα και με σχεδόν μηδενικές πιθανότητες επιτυχίας, αν το θέλει και το κυνηγήσει πραγματικά.

  • Το τελευταίο, «Το Ποτάμι της Φωτιάς», έχει συγκεντρώσει ήδη τις καλύτερες κριτικές και έχει σημειώσει αξιόλογες πωλήσεις. Γράφετε ότι βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία. Και τα τέσσερα δημιουργήματά σας έχουν αντλήσει στοιχεία από την πραγματική ζωή;
Όντως, «Το ποτάμι της φωτιάς» βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μία ιστορία που με μάγεψε και με συγκλόνισε. Γενικά  αγαπώ τους υπαρκτούς ήρωες, έχουν αληθινό ενδιαφέρον, είναι αναγνωρίσιμοι, έχουν κάτι να μας πουν. Ο  συγγραφέας έχει πολύ ευαίσθητες κεραίες, καταγράφει ό,τι συμβαίνει γύρω του, τα επεξεργάζεται και ό,τι του κεντρίσει το ενδιαφέρον αποφασίζει να το δουλέψει και στη συνέχεια να το «μοιραστεί».   Ναι, τα θέματα μου βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα ή έχουν εμπνευστεί από αυτά.

  • Θεωρείστε από τις κατ’ εξοχήν ρομαντικές συγγραφείς. Ωστόσο το μεταφυσικό στοιχείο παίζει έντονα στην πλοκή. Σας συναρπάζει ο συνδυασμός;
Θα έλεγα πως είμαι περισσότερο κοινωνική συγγραφέας, σε συνδυασμό όμως με το ρομαντικό και το μεταφυσικό στοιχείο. Θέλω να πιστεύω στην αγάπη, σαν τελική ολοκλήρωση –είναι τόσο απαραίτητη στη ζωή μας– και μισώ τη «δήθεν ρεαλιστική, χυδαιότητα». Όπως απορρίπτω ως συγγραφέας, αλλά και ως άτομο, τις «άρρωστες σχέσεις». Η ζωή θέλει δύναμη, κι εγώ θέλω μέσα από τα πραγματικά γεγονότα που επιλέγω,  να ενισχύσω στους αναγνώστες μου την πίστη στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους. 
Όσο για τη δεύτερη ερώτηση, το μεταφυσικό στοιχείο με γοητεύει πολύ. Η πιθανότητα να ξαναζήσει π.χ. ένα αδικοχαμένος έρωτας την ευτυχία σε μία μελλοντική ζωή ή ένας αδικημένος την δικαίωση,  με συναρπάζει. Ποιος μπορεί να ξέρει τι κρύβεται στο «μετά»; Γιατί, λοιπόν, να μην το φανταστούμε δίκαιο και αισιόδοξο; Ελλείψει δεδομένων, στο χέρι μας δεν είναι να το «πλάσουμε» όπως θέλουμε;

  • Σημαντικό ρόλο κατέχει επίσης η θέση της γυναίκας στα μυθιστορήματά σας, στοιχείο που διακρίνεται έντονα στις σελίδες του κάθε βιβλίου σας, άσχετα με την εποχή όπου τοποθετείται η πλοκή. Είστε χειραφετημένη η ίδια ή πιστεύετε ότι είναι υποχρέωση του κάθε συγγραφέα ν’ αναδείξει αυτή την πλευρά των ηρωίδων του;
Είμαι γυναίκα και μου αρέσει να γράφω για  γυναίκες ηρωίδες. Αυτές με αγγίζουν περισσότερο. Άλλωστε αυτό γνωρίζω και σε αυτό μπορώ να είμαι αληθινή. Είμαστε διαφορετικές από τους άνδρες, σκεπτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο διαφορετικά κι εγώ θέλω να μπορώ να ταυτιστώ με την ηρωίδα μου. Να γίνω εκείνη, όσο την δημιουργώ, και δεν μπορώ να γίνω άντρας.
Όσο αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, ναι, θέλω να πιστεύω πως είμαι χειραφετημένη και θεωρώ υποχρέωσή μου, όπως ήδη προανέφερα, να πείσω όλες τις γυναίκες για την δύναμη τους.  Δεν τις θέλω «άντρες», θέλω να εξακολουθήσουν να είναι θηλυκές. Τις θέλω όμως δυνατές και σίγουρες για τον εαυτό τους. Να διεκδικούν ισότιμα αυτό που αξίζουν στη ζωή. 

  • Ποιες ηρωίδες προτιμάτε;
Όλες, αφού εγώ τις δημιούργησα. Ωστόσο μία παραπάνω αδυναμία έχω –μέχρι στιγμής– στην Ισαβέλλα, την ηρωίδα του βιβλίου μου «Στη σκιά του μπλε φεγγαριού». Είναι μία κοπέλα που καλείται να αντιμετωπίσει έναν ακραία ανδροκρατούμενο κόσμο, με μεγάλη γενναιότητα, με προσωπικό ρίσκο, χωρίς να πάψει όμως στιγμή να είναι γυναίκα, τρυφερή και συμπονετική, για να απελευθερωθεί από τον ρόλο που με το ζόρι της επέβαλαν και για να σώσει τον αγαπημένο της. Είναι γυναίκα πρότυπο για μένα.

  • Διακρίνετε κάποια σχέση ανάμεσα σ’ εκείνες και τη δική σας προσωπικότητα;
Βεβαίως, είναι αναπόφευκτο.  Δεν είναι τυχαίο το ότι διαβάζοντας ένα βιβλίο, μπορείς εύκολα να καταλάβεις το χαρακτήρα, τις απόψεις και τα βιώματα του δημιουργού του. Στη δραματική σχολή σε κάθε έργο μάς έλεγαν: ‘Ανακαλύψτε και σκιαγραφήστε τον συγγραφέα, είναι μέσα στους ήρωές του και στα λόγια τους! Όλοι οι ήρωες έχουν κάτι από εκείνον και τον τρόπο που βλέπει την ζωή. Και οι θετικοί και οι αρνητικοί. Γιατί και αυτοί ακόμα είναι αρνητικοί, με βάση τα δικά του κριτήρια’.

  • Οι άντρες κρατούν υποδεέστερους ή ισάξιους ρόλους με τις γυναίκες στα βιβλία σας;
Όπως ήδη ανέφερα, η κεντρική ηρωίδα μου είναι πάντα γυναίκα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άντρες είναι πάντα υποδεέστεροι. Στο βιβλίο μου «Το μυστικό τάγμα» ο Ιάκωβος είναι σχεδόν ισάξιος της Χριστίνας.

  • Βλέπουμε ότι είστε πολυγραφότατη. Ετοιμάζετε κάτι αυτή την εποχή;
Πάντα κάτι ετοιμάζω, πάντα κάτι γράφω, η συγγραφή ήταν και είναι η χαρά της ζωής μου! Μέχρι τώρα μιλάω για τα βιβλία μου αποκαλώντας τα, όπως οι περισσότεροι συγγραφείς, ‘’παιδιά’’ μου. Το καινούργιο μου βιβλίο όμως –αυτό που γράφω τώρα– εξελίσσεται σε ‘’μεγάλο έρωτα’’ της ζωής μου!

  • Ποια είναι η ευχή σας για το μέλλον;
Να ταξιδεύω πάντα τους αγαπημένους μου αναγνώστες, σε πανέμορφους προορισμούς. Να περνάνε υπέροχα διαβάζοντας τα βιβλία μου, και παράλληλα να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι, στο να γίνει καλύτερος ο κόσμος. Να χαμογελάει περισσότερο, να αγαπάει περισσότερο, να αισιοδοξεί περισσότερο!