Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ και η πρόταση του Cosmetics Delux

"Κάποτε ρώτησαν τον μεγάλο βιολοντσελίστα Πάμπλο Καζάλς αν θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του ακούγοντας μόνο Μπαχ.
"Όχι, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου μόνο με τον Μπαχ", αποκρίθηκε. "Ωστόσο, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τον Μπαχ". 

Αυτό είναι το πνεύμα που πρεσβεύουν τα βιβλία της σειράς: Τα κλασικά "Διαμάντια" της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας: πως όσοκι αν περιπλανηθούμε ως αναγνώστες, υπάρχει μια ζωτική, αρχέγονη πηγή από την οποία δεν θα πάψουμε να αντλούμε απόλαυση. Και αυτή η πηγή είναι το κλασικό - εν προκειμένω, η κλασική λογοτεχνία, οι μεγάλοι κλασικοί συγγραφείς. Άραγε, το κλασικό μπορεί να είναι σέξι, για μα χρησιμοποιήσουμε τη φρασεολογία του συρμού; Φυσικά και μπορεί! Τι σημαίνει όμως "κλασικό" -και τι επίσης σημαίνει "σέξι"; Λοιπόν, το κλασικό συμβολίζει το αιώνιο μέσα μας. Το κλασικό είναι πατρίδα, είναι φωλιά, είναι η εστία στην οποία πάντοτε επιστρέφουμε. Είναι αφετηρία και προορισμός ταυτόχρονα. Το κλασικό, όμως, δεν είναι μουσειακό είδος, δεν είναι μαυσωλείο, αντίθετα, είναι ζωντανή, ρέουσα  ύλη, πνευματική βιταμίνη, ελιξήριο ζωής. Γι΄αυτό είναι και σέξι. Δηλαδή; Μα το αέναα ερεθιστικό, το λοξό, το ατμοσφαιρικό, το υγρό και παλλόμενο, ψίθυρος και κραυγή μαζί, αφρισμένο κύμα και γαλήνια θάλασσα, συνάμα. Η σειρά ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ, με νέες, σύγχρονες μεταφράσεις, κατατοπιστικά εισαγωγικά σημειώματα και  επιλεγμένα επί,ετρα, φιλοδοξεί να αναδείξει την ανάγνωση ως μια τέχνη της απόλαυσης. Διότι το κλασικό είναι και πρόκληση και ίντριγκα μαζί."

Ηλίας Μαγκλίνης


ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ από τις Εκδόσεις Ψυχογιός: Η πρόταση του Cosmetics Delux

Διηγήματα και νουβέλες

Διηγήματα και νουβέλες από τον απόλυτο μετρ της μικρής φόρμας Αντόν Τσέχοφ, συγκεντρωμένα σε μια έκδοση όπου τα δημοφιλέστερα κείμενά του συνυπάρχουν με κρυμμένα και άγνωστα στο ευρύ κοινό κείμενα. Φέτες ζωής, στιγμές και επεισόδια της καθημερινής ζωής των ηρώων του, μέσα από τα οποία καταδεικνύονται τα ηθικά διλήμματά τους, οι ελπίδες και οι ματαιώσεις τους, όλα διυλίζονται αριστοτεχνικά από την πένα του Τσέχοφ. Η παρούσα έκδοση, εκτός από την εισαγωγή της μεταφράστριας Αλεξάνδρας Ιωαννίδου και συνοπτικό χρονολόγιο της ζωής του Τσέχοφ, εμπλουτίζεται με ένα δοκίμιο του μεγάλου Τόμας Μαν για τον κλασικό Ρώσο διηγηματογράφο και θεατρικό συγγραφέα.

H σειρά θα είναι διαθέσιμη στα βιβλιοπωλεία από τις 21 Μαρτίου και την επιμελείται ο έγκριτος δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης, ο οποίος "υπογράφει" και το εισαγωγικό σημείωμα αυτής της ανάρτησης.