Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πως να απαλλαγείτε από τα σπυράκια...


Η ακμή είναι ένα από τα πιο κοινά δερματολογικά προβλήματα και υπολογίζεται ότι ταλαιπωρεί σχεδόν το 85% των ανθρώπων κάποια στιγμή της ζωής τους.

Συχνά, τα σπυράκια καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του προσώπου και, εκτός από αισθητική ενόχληση, προκαλούν επίσης πόνο.

Οι φαρμακευτικές λύσεις ενάντια στα σπυράκια και την ακμή είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, ωστόσο σημαντική ανακούφιση παρέχουν εναλλακτικά ή συμπληρωματικά και ορισμένα φυσικά προϊόντα.

Τα τρία που θα δείτε παρακάτω έχουν αποδεδειγμένη δράση ενάντια στα σπυράκια και δεν έχουν παρενέργειες για το δέρμα

1. Έλαιο τεϊόδεντρου


Προέρχεται από τα φύλλα του δέντρου Melaleuca alternifolia, το οποίο ευδοκιμεί στην Αυστραλία.

Το έλαιο του τεϊόδεντρου έχει αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Συγκεκριμένα, δρα ενάντια στα βακτήρια P. acnes και S. epidermidis που προκαλούν τα σπυράκια.

Σύμφωνα με μελέτες, ένα τζελ με περιεκτικότητα 5% σε έλαιο τεϊόδεντρου δρα εξίσου αποτελεσματικά ενάντια στα σπυράκια όσο ένα σκεύασμα με 5% βενζοϊκό υπεροξείδιο (το οποίο χορηγείται συχνά κατά της ακμής), χωρίς μάλιστα να έχει δυσάρεστες παρενέργειες, όπως η ξηρότητα ή ο ερεθισμός του δέρματος.

Καλό είναι το έλαιο να μη χρησιμοποιείται απευθείας πάνω στο δέρμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα, αλλά να αναμειγνύεται με νερό ή με κάποιο έλαιο βάσης (π.χ. καλέντουλα, αμυγδαλέλαιο).

2. Πράσινο τσάι


Το πράσινο τσάι δεν είναι ωφέλιμο μόνο όταν καταναλώνεται σαν αφέψημα, αλλά είναι κατάλληλο και για την περιποίηση της επιδερμίδας όταν εφαρμόζεται τοπικά επάνω σε ένα σπυράκι.

Οι ουσίες που περιέχει, όπως τα φλαβονοειδή και οι ταννίνες, δρουν ενάντια στις φλεγμονές και στα βακτήρια που συμβάλλουν στην ακμή. Το πράσινο τσάι είναι επίσης πλούσιο σε μια αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), η οποία έχει αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνει την παραγωγή σμήγματος και αποτρέπει την εξάπλωση του βακτηρίου P. acnes.

Για να χρησιμοποιήσετε το πράσινο τσάι στο δέρμα, τοποθετήστε το σε βραστό νερό για 3-4 λεπτά, αφήστε το να κρυώσει και εφαρμόστε τοπικά με μια μπατονέτα ή ψεκάστε το σε όλο το πρόσωπο. 

Αφήστε το για 10 λεπτά ή όλη νύχτα ενώ κοιμάστε και στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε μία με δύο φορές την ημέρα.

3. Αλόη


Το τζελ του φυτού της αλόης είναι εξαιρετικά καταπραϋντικό και ενυδατικό για το δέρμα. Βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηρίων, μειώνει τη φλεγμονή και προωθεί την επούλωση ουλών και τραυμάτων.

Είναι πολλά τα συστατικά της αλόης που δρουν ενάντια στα σπυράκια. Τα κυριότερα είναι η λουπεόλη, το σαλικυλικό οξύ, το κιναμωμικό οξύ και οι φαινόλες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η δράση της ενισχύεται όταν συνδυάζεται με το έλαιο του γαρίφαλου και του βασιλικού ή με τη δραστική ουσία τρετινοΐνη.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τζελ της αλόης απευθείας από το φυτό ή να το προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Η αλόη δεν προκαλεί παρενέργειες όταν εφαρμόζεται αδιάλυτη επάνω στο δέρμα.

 Από την Healthline
Πηγή: www.onmed.gr