Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πώς μπορώ να πείσω τον 8χρονο γιο μου να βουρτσίζει τα δόντια του;

©https://gr.pinterest.com/pin/322359285809660914/

Είναι σημαντικό να καθιερωθεί μια τελετουργία, έτσι ώστε το βούρτσισμα των δοντιών να γίνει μια καθημερινή συνήθεια για πάνταΒρείτε έναν τρόπο που να ταιριάζει στο παιδί σαςΓια παράδειγμα, ας βουρτσίζει τα δόντια στο ντους ή ακούγοντας το αγαπημένο του τραγούδι

Άλλοι τρόποι για να ενθαρρύνεται το βούρτσισμα των δοντιών είναι οι παρακάτω

  • Κάντε αυτό που λέτεΕίστε πρότυπο για το παιδί σας και θα πρέπει να δώσετε το καλό παράδειγμα.
  • Επαινέστε τις προσπάθειες του παιδιού σας (αυτό θα πρέπει επίσης να προέρχεται κι από άλλα μέλη της οικογένειας).
  • Επιβραβεύστε τη θετική πρόοδο του παιδιού σας, για παράδειγμα κολλώντας ένα αστέρι σε ημερήσιο γράφημα κάθε φορά που πλένει τα δόντια του κι ανταμείβοντας την καλή πρόοδο μετά από μια εβδομάδα ή δύο.
  • Χρησιμοποιείστε ένα αποκαλυπτικό πλάκας (π.χ. διάλυμα) ώστε να μπορεί να δει την αποτελεσματικότητα της τεχνικής βούρτσισματος των δοντιών του.
Θυμηθείτε ότι το βούρτσισμα των δοντιών δεν πρέπει να είναι μία αρνητική εμπειρία (γκρίνια ή φωνές από εσάς). Κάντε το μια θετική εμπειρία με θετική ενίσχυση και θα γίνει δεύτερη φύση του παιδιού.
Είναι απαραίτητη η χρήση οδοντικού νήματος στα παιδιά; 

Ναι. Παρά το γεγονός ότι το βούρτσισμα των δοντιών αφαιρεί την πλάκα από τις περισσότερες επιφάνειες των δοντιών, μόνο το οδοντικό νήμα απομακρύνει την πλάκα που συσσωρεύεται στα κενά ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τη γραμμή των ούλων.
Η χρήση οδοντικού νήματος απαιτεί επιδεξιότητα και κυρίως εξάσκηση. Για το λόγο αυτό, η ηλικία για να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ποικίλει μεταξύ των παιδιών. Μετά την ηλικία των 13, τα περισσότερα παιδιά θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν νήμα χωρίς βοήθεια ή επίβλεψη. Ωστόσο, το καταλληλότερο άτομο για να δώσει συμβουλές σχετικά με το πότε και πώς γίνεται η χρήση νήματος είναι ο οδοντίατρός σας.

Ποιός ο ρόλος του φθορίου στα δόντια;
Το φθόριο είναι ένα ασφαλές, άχρωμο φυσικό στοιχείο που διαλύεται στο νερό. Αυτό βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στα περισσότερα τρόφιμα και το νερό. Το φθόριο αντιδρά με μεταλλικά στοιχεία που υπάρχουν στο σάλιο και κάνει το σμάλτο των δοντιών πιο σκληρό, ώστε να τα προστατεύει από την τερηδόνα. 

Τα δόντια γίνονται πιο δυνατά και πιο ανθεκτικά στην τερηδόνα όταν έρχονται συχνά σε επαφή με μικρές ποσότητες φθορίου, όπως αυτό που υπάρχει σε φθοριωμένο νερό και σε μια φθοριούχο οδοντόκρεμα.

Το φθόριο είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, όχι μόνο για τα παιδιά. Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ένα φθοριούχο διάλυμα ή τζελ για την ενίσχυση των αδύναμων περιοχών στα δόντια του παιδιού.

Αρκεί να χρησιμοποιούν τα παιδιά ένα στοματικό διάλυμα, αντί να βουρτσίζουν τα δόντια τους; 

Όχι. Μόνο με το βούρτσισμα επιτυγχάνουμε τη μηχανική απομάκρυνση της πλάκας, μια μαλακή, κολλώδη μάζα από βακτήρια που συνεχώς συσσωρεύεται πάνω στα δόντια και είναι η αιτία για τα περισσότερα νοσήματα των δοντιών και των ούλων. Το στοματικό διάλυμα θα πρέπει να χρησιμοποιείται επιπρόσθετα, καθώς μπορεί να φτάσει σε σημεία δυσπρόσιτα που δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα, όπως είναι οι περιοχές ανάμεσα στα δόντια, και να σκοτώσει βακτήρια που βρίσκονται εκεί. Επίσης, ανάλογα με τα συστατικά που περιέχει το διάλυμα, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση σχηματισμού της πλάκας, στην ενδυνάμωση του σμάλτου και στη μείωση της φλεγμονής των ούλων.

Πηγή: http://www.stomatiki-frontida.gr/child.html

Healthy lifestyle