Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό...!


Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό

Σήμερα, πήγα για περπάτημα σε μια υπέροχη περιοχή, κατάφυτη με πεύκα, καταπράσινη, αναζωογονητική, με άλλα λόγια, υπέροχη. 
Περπατώντας μέσα από τα φαρδιά, χωμάτινα μονοπάτια, κατά διαστήματα συναντούσα άλλους πεζοπόρους, ποδηλάτες, μέχρι και ιππείς, που με εντυπωσίασαν θετικά και αναπάντεχα. Πώς; Περνώντας δίπλα μας, μας καλημέριζαν χαμογελώντας θερμά. Μπορεί να έτυχε να ήταν όλοι ευγενείς, κοινωνικοί άνθρωποι, μπορεί να ένοιωθαν ευεξία λόγω του πάρα πολύ καλού καιρού και της άσκησης που μόνο καλό κάνει στον οργανισμό. Μπορεί ο καθένας για τον δικό του λόγο. Ποιος ξέρει; Το θέμα είναι ότι το δικό τους χαμόγελο μας έκανε να τους χαμογελάμε και εμείς με το ίδιο κέφι και την ίδια καλή διάθεση. Και καθώς το σκεφτόμουν λίγο αργότερα, θυμήθηκα κάτι σχετικό που είχα διαβάσει. Για το ότι, δηλαδή, το χαμόγελο είναι μεταδοτικό.  Το χαμόγελο έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στη ζωή μας, απ' όσο μπορούμε ίσως να φανταστούμε. Επειδή επηρεάζει το μυαλό, το σώμα και τους γύρω μας  και -κυρίως- επειδή είναι μεταδοτικό...
Το χαμόγελο, στην περιγραφή του, είναι η σύσπαση των μυών στις άκρες των χειλιών μας και δείχνει την ευχαρίστηση ή την ευτυχία μας. 
Επιπλέον στοιχεία: 
Υπάρχουν 19 είδη χαμόγελου, για διαφορετικό συναίσθημα το καθένα.Για να συνοφρυωθούμε χρησιμοποιούμε 72 μύες, ενώ για να χαμογελάσουμε, 14.


Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό

Σύμφωνα με τον Wayne Walter Dyer,  Αμερικάνο φιλόσοφο και συγγραφέα. το χαμόγελο κάνει καλό στην υγεία μας. Μειώνει την αρτηριακή μας πίεση, επιδρά θετικά στο άγχος και το στρες, ενώ απελευθερώνει ορμόνες όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες, που έχουν επίσης θετική επίδραση στην υγεία μας.
Και σύμφωνα με τον ίδιο, και πάλι, όταν δούμε κάποιον να μας χαμογελά, σαν αυτόματη αντίδραση χαμογελάμε και εμείς, σε ανταπόδοση.  Άλλες έρευνες, έδειξαν ότι όταν χαμογελάμε, φτιάχνουμε και τη δική μας διάθεση, αλλά και όσων είναι γύρω μας. Τέλος, επειδή τείνουμε πολλές φορές να μιμηθούμε τις εκφράσεις των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τη γενική τους συμπεριφορά, χαμογελάμε όταν μας χαμογελάνε και αντίστροφα, όταν είμαστε εμείς εκείνοι που χαμογελάμε πρώτοι, κάνουμε τους άλλους να μας χαμογελούν σε ανταπόδοση. Αποτέλεσμα; Η βελτίωση της διάθεσης όλων. 
Οπότε, ναι, το χαμόγελο είναι μεταδοτικό και δίνει χαρά σ' εσάς και τους γύρω σας.
Και όπως λέει και το γνωστό ποίημα κάποιου άγνωστου ποιητή. 
"Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό, χαμογελάτε και ξεκινήστε μια επιδημία ευτυχίας, τώρα"

Περίπατοι Ευτυχίας